Foto: SVT

Mobilförbud i klassen – när eleverna får välja

Uppdaterad
Publicerad

Många barn och lärare har känt sig kränkta efter att elever smygfilmat och direktsänt med hjälp av appar i sina mobiltelefoner.

I Hillerstorp i Småland har man därför infört ordningsregler som förbjuder både filmning och att ta kort i skolan.

När klass 9A på Hillerstorpsskolan ska ha matte, börjar eleverna med att lämna sina mobiltelefoner i en svart plastkorg framme på katedern. När lektionen är slut får man hämta den igen. Rutinen infördes i höstas, och de flesta på högstadiet respekterar bestämmelsen.

Har blivit lugnare

– Det har blivit mycket lugnare under lektionerna nu, för man behöver inte kolla mobilen hela tiden. Förut skrev man till kompisar och höll på med snapchat. Nu är det strängare, och det är mycket lättare att koncentrera sig, säger Nina Carlsson i klass 9A.

Någon klasskompis opponerar sig, men de allra flesta håller med och tycker att det är bra med mobilförbudet under lektionerna. Och sedan förra veckan har man även infört en ny ordningregel som säger att man inte får filma eller ta kort under hela skoldagen.

Kan direktsända

– Det är väl bra på sätt och vis, men det är lite för hårt. Man borde få filma så länge den som blir filmad går med på det, tycker Gustav Malm.

Med mobilappar som till exempel Periscope, där vem som helst kan direktsända från sin smartphone, har det förekommit kränkningar när elever smygfilmar på lektionerna. Flera skolor i Sverige har skickat hem lappar till föräldrar och uppmanat dem att samtala med sina barn om appen.

I rubrikerna för sändningarna lockar någon med att strippa, andra hotar att slå någon eller utlösa brandlarmet på skolan, bara de får ett visst antal tittare. Nedsättande kommentarer om personerna man smygfilmar är också vanliga. I Hillerstorp reagerade skolan redan efter första gången de blivit uppmärksammade på en kränkning.

Röstade om filmningsförbud

– Vi hade en periscope-incident här på högstadiet. Inga allvarliga saker, men vi kände att vi behövde göra något seriöst här på vår skola för att elever och lärare inte ska känna sig kränkta.

I skollagen finns inget som reglerar mobilanvändandet under skoltid. Däremot ska rektorn på varje skola tillsammans med elverna arbeta fram ordningsregler för att få en bra studiemiljö. På Hillerstorpsskolan diskuterade man i klasserna hur elever och lärare känt obehag över att inte veta när de filmas, och vem som tittar. Efteråt hade man en sluten omröstning, och sedan en vecka tillbaka råder filmningsförbud under hela skoldagen.

Inget straff

– Det har nästan inte varit några klagomål. Jag tror att de flesta förstår varför vi har gjort det, säger rektor Annie Fredriksen.

Något straff finns egentligen inte om man bryter mot förbudet. Rektorn jämför att det är en ordningsregel som står i samma protokoll som mössförbud och att man inte får äta godis på lektionerna.

– Om man skulle filma eller ta kort ändå, så kommer man få ha ett samtal och så får man resonera kring hur eleven tänkte och försöka få eleven att respektera de ordningsregler vi satt upp tillsammans, säger Annie Fredriksen.När klass 9A på Hillerstorpsskolan ska ha matte, börjar eleverna med att lämna sina mobiltelefoner i en svart plastkorg framme på katedern. När lektionen är slut får man hämta den igen. Rutinen infördes i höstas, och de flesta på högstadiet respekterar bestämmelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.