Här har vaccinationerna ökat mest i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Området Tjärna ängar i Borlänge är det område där vaccinationerna ökat mest under hösten. Andelen som tagit minst första dosen har där gått från 49 till 67 procent. 

– Det handlar ju mycket om att vara lokalt i samhället. Vi har ju också en väldigt internationell personalgrupp som vet mycket om hur man ska kommunicera ut till området, säger Vesa Juujärvi, chef på Jakobsgårdarnas vårdcentral som lett arbetet med vaccinationerna i Tjärna ängar och närområdet.

Bakom ökningen finns blanda annat ett samarbete med olika aktörer som den lokala moskén, en somalisk förening och SFI. Och att vårdcentralen tidigt bestämde sig för att få upp siffrorna .

– Vi kände att vi måste ju få koll på de som inte vaccinerat sig så satte vi oss och ringde runt. Vi fick en hel del då som nappade, säger Vesa Juujärvi 

Hör mer i klippet om vad som ligger bakom ökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.