Här hettar det till i SVT Opinions studio: ”Det är så dumt”

Uppdaterad
Publicerad

Det hettade till rejält i SVT Opinions studio när djurförsöken med hundar på Göteborgs universitet debatterades på torsdagskvällen. Hundarna avlivades – och forskningen har väckt debatt även internationellt.

– Det du säger är att när jag åker på semester så ska jag ta min lilla Nymo på djurförsök för där har hon det bra. Det är så dumt, säger hundcoachen Fredrik Steen.

Djurförsöken på Göteborgs universitet har väckt debatt under lång tid. De sex labradorerna användes i forskning kring tandimplantat. Tanken är att få resultat som kan förbättra implantaten för människor med tandlossningssjukdomar.

Bagge erbjöd sig adoptera

För att forskningen skulle kunna genomföras var hundarna tvungna att avlivas efteråt. Det har väckt starka känslor. Djurrättsalliansen samlade in 84 000 namnunderskrifter för att försöka förmå universitetet att avsluta forskningsprojektet.

Flera kändisar har reagerat – däribland Idol-domaren Anders Bagge som erbjöd sig adoptera hundarna. Men även internationella kändisar som komikern Ricky Gervais och skådespelaren Peter Egan har reagerat. Stämningen har varit så hätsk att forskarna har fått ta emot mot dödshot.

”Väldigt provocerad”

Känslorna var inte mycket lugnare när ämnet debatterades i SVT Opinion under torsdagskvällen.

– Jag blir väldigt provocerad över att ni går ut och säger att hundarna mår jättebra. Det här är som ett paradis för hundar, säger hundcoachen Fredrik Steen.

– Den här studien är godkänd av alla nämnder och så vidare för att kunna genomföra studien. Vi pratar om personer som har förlorat sina tänder. Väldigt många äldre men också yngre som har förlorat dem genom trauma eller som saknar tandanlag. De kan få en helt annan tillvaro genom implantat, svarade Peter Lingström, prefekt odontologiska institutionen på Göteborgs universitet.

”Så hundarna måste dö”

Men det svaret räckte inte för att lugna dem som ifrågasätter djurförsöken.

– Då är vi där igen. De här sex hundarna måste dö, annars kommer inte de här unga personerna kunna leva ett normalt liv. Jag tror inte på det, sade hundcoachen Fredrik Steen.

Att hundarna avlivades motiveras av att forskarna behöver analysera blod och vävnader efteråt för att ge en fullständig bild av resultaten.

”I det aktuella försöket är det inte möjligt att ta exempelvis blodprover och biopsier i den omfattning som behövs, utan att avliva hundarna”, skriver Göteborgs universitet på sin hemsida.

Se ett urklipp ur debatten i tv-klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.