”Här indoktrineras barn från att de är jättesmå”

Uppdaterad
Publicerad

Hjärntvättning av barn såväl ideologiskt som militärt har spelat en central roll för terrorgruppen IS och andra liknande grupper. Bilderna på barn som lär sig att det är rätt att döda är bland de mest oroande, och enligt SVT:s reporter brister kommunernas uppföljning.

Vapenträning, indoktrinering av barn och förberedelse för krig. Videofilmerna som SVT har kunnat ta del av ger en ovanlig inblick i vardagen för svenskar som rest till krigshärdar för att ansluta sig till extrema jihadistgrupper som Islamiska staten (IS).

– Det är vardagen för de som har levt i världens värsta terrororganisation, säger reportern Sanna Klinghoffer i SVT:s Morgonstudion.

Barn mest upprörande

För IS spelar hjärntvättning av barn en central roll i att bygga upp sin organisation. Bilderna som visar hur barn indoktrineras beskriver hon som de kanske mest upprörande.

– Det jag tror att flest människor reagerar på, som jag också reagerar på, är att man normalt skyddar sina barn från det som är hemskt, säger Klinghoffer.

– Här indoktrineras barn från att de är jättesmå. De får lära sig om IS ideologi, och lära sig att det är rätt att döda vissa människor.

Brister i kollen

Polisen och Säkerhetspolisen (Säpo) håller koll på personer som kommer tillbaka. Men exempelvis Säpo står inte för avradikalisering av personer som valt eller påtvingats IS radikala ideologi. Och svenska kommunerna som har ansvar för barn som kommer tillbaka har, enligt Klinghoffer, inte kontakt med alla.

– Vi är väldigt dåliga på det i dag i Sverige. Det är många barn som har kommit tillbaka och som ingen har träffat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.