IS-terroristen Michael Skråmos sju barn har landat i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Den döde IS-terroristen Michael Skråmos barn har anlänt till Landvetter. Barnen och deras morfar Patricio Galvez möttes upp av polisen i Göteborg.

– De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger han till SVT Nyheter.

Den 7 maj bekräftade Utrikesdepartementet att Michael Skråmos barn förts till Irak från Syrien.

Under onsdagsförmiddagen landade de sju barnen och deras morfar Patricio Galvez på Landvetter utanför Göteborg.

Barn till IS-terrorister

I den första intervjun som Patricio Galvez ger efter återkomsten till Sverige bekräftar han att familjen har landat samt att de kommer mötas upp av polisen.

– Resan har gått bra och barnen har varit lugna. Vi ska gå ner till ett ställe nu där polisen ska hämta oss. De ska föra oss till socialtjänsten och ett ställe där vi kan få vara i lugn och ro, säger han till SVT Nyheter.

Barnen skrek ”jippie”

Vad säger barnen om att komma till Sverige?

– De är glada, när vi landade skrek de ”jippie”.

Båda föräldrarna är döda

I december förra året dödades barnens mamma, Patricio Galvez dotter, i en granatattack och i mitten av mars bekräftade IS-terroristen Michael Skråmos mamma att även han hade dödats.

Michael Skråmo är den mest profilerade IS-rekryteraren som har rest från Sverige. Han är norsk medborgare, men född och uppvuxen i Göteborg.

Förutom Patricio Galvez har Michael Skråmos barn andra släktingar i Sverige. En av dem är en IS-sympatisör som också har bott i Raqqa, tidigare ”huvudstad” i Islamiska statens kalifat.

SVT Nyheter söker UD:s presstjänst för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn till IS-terrorister

Mer i ämnet