Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra mammornas samtal. Foto: SVT/Mammorna i våldets skugga

Här möts mammorna vars barn har blivit mördade – efterlyser anhörigstöd

Uppdaterad
Publicerad

I serien “Mammorna i våldets skugga” möts fem mammor vars barn har blivit mördade. De berättar hur de saknat hjälp av samhället i form av anhörigstöd efter sina barns död. 
– Vi har inget förberett skyddsnät för hur man fångar upp människor i sorg, det finns inte, säger Katri vars son Yonathan blev mördad när han var tjugo år gammal.

När Marithas son Marley sköts till döds lämnades hon i chock i flera veckor. Hon minns att hon var tvungen att uppsöka vård för att bli sjukskriven från sitt arbete, men att ingen visste vart hon skulle vända sig.  

– När jag kom dit för att prata med den här läkaren och jag berättade varför jag var där såg hon helt chockad ut: “Jag kan inte ta det här samtalet, det här klarar inte vi”. Vart ska jag vända mig då? “Jag vet inte” svarade hon. Och så bara skickade hon hem mig, säger Maritha.  

Efterfrågar anhörigstöd

Mammorna har alla haft liknande upplevelser och efterlyser någon form av anhörigstöd från samhället som kan fånga upp de som mist en familjemedlem efter dödskjutningar eller knivskärningar.  

– Har man inte vänner som ställer upp så vet jag inte vart man tar vägen. Det finns ingen som kontaktat mig och frågat om jag behöver hjälp. Ingen, säger mamman Katri. 

Några av mammorna upplever att det enda stödet de har fått utanför sin privata krets är från polisen. 

– Men det är inte polisens jobb. Polisens jobb är att utreda brott, så det är någonting som är skevt, säger Katri. 

Mammorna i våldets skugga, en dokumentärserie i sex delar. Se den redan nu på SVT Play eller på tisdagar klockan 21:00 i SVT1.  

Hör mammornas berättelser i klippen nedan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.