Foto: TT

Åklagaren: Telia valde Uzbekistan trots korruption

Uppdaterad
Publicerad

Telias styrelse blev förd bakom ljuset av sin tidigare vice vd. Det menade överåklagaren Gunnar Stetler när han presenterade åtalet mot de tre tidigare anställda i Telia Sonera som anklagas för mutbrott.

På presskonferensen redogjorde överåklagare Gunnar Stetler för styret i Uzbekistan och nämnde att landet var känt för korruption.

Trots det, sa han, valde Tero Kivisaari, tidigare vice vd, att presentera en idé för Telias styrelse om att Telia skulle expandera till Uzbekistan.

Telias diktatursamarbete

– Vår uppfattning är att Telias tidigare ledning blev lurade, säger Gunnar Stetler.

När det gäller Telias tidigare vd Lars Nyberg fick han vid flera tillfällen information om att saker inte stod rätt till och som han borde ha agerat på, enligt Gunnar Stetler.

Fem miljoner till diktatordotter

Styrelsen gick dock vidare för att leta efter en lämplig partner i Uzbekistan och bolaget gjorde entré på den uzbekiska marknaden 2007. Det är från det året och tre år framåt som mutbrott anses ha ägt rum.

I förhör har det enligt Gunnar Stetler framkommit att Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans dåvarande ledare, haft fullständig kontroll över telekommarknaden i landet.

– Telia har betalat för myndighetsbeslut, det vill säga renodlad muta, säger Gunnar Stetler.

Vidare kan Gunnar Stetler visa hur pengar, omkring 5 miljarder kronor, har hamnat i Gulnara Karimovas ficka och bolag. Att kunna konstatera att hon haft kontroll över verksamhet och myndigheter har varit betydelsefullt.

Nekar till brott

De tre misstänkta Lars Nyberg, Tero Kivisaari och den tidigare vice vd:n Olli Teppo Tuohimaa förnekar brott.

Gunnar Stetler anser att de rättsprocesser som varit i Nederländerna och i USA tidigare slår fast att Telia mutade sig till affärerna i Uzbekistan.

-Huruvida just de här personerna i fråga har gjort sig skyldiga till mutbrott är en annan fråga, säger han.

Leif Gustafson, försvarsadvokat för Tero Kivisaari, tidigare vice vd, som åklagaren pekar ut som huvudmisstänkt, säger att dagens besked är ”förvånande och felaktigt”.

– Han har aldrig någonsin medverkat till något avtal som har syftat till att tillföra någon ersättning till några regeringsföreträdare eller makthavare. Han är naturligtvis både upprörd och ledsen för att åklagare fattar det här beslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet