Risk att du blir utan försäkringsskydd om du köper fel hus

Uppdaterad
Publicerad

Den som köper hus på ”fel” ställe riskerar bli utan försäkring för översvämningar i framtiden. Det säger försäkringsbranschens klimatexpert Staffan Moberg som är kritisk till många nybyggen.

Trots att skyfall och översvämningsskador har blivit allt vanligare så nekar inte försäkringsbolagen husägare att teckna försäkring. Men detta kan ändras i framtiden.

Staffan Moberg som är klimatomställningsexpert på Sveriges Försäkring, en branschorganisation för försäkringsbolag, menar att man i framtiden inte kan räkna med att kunna försäkra sitt hus för översvämningar.

Klimatkrisen

Kan man räkna med att  kunna försäkra sitt hus även om det är byggt på en dålig plats?

– Nej, det kan man inte göra. Man kan bli utan försäkring. Om vi inte kan leva upp till kriteriet ”plötslig skada”, det vill säga om översvämningarna sker i stort sett varje år , då går det inte längre att försäkra de här fastigheterna, säger han.

”Ibland är det skatteintäkter som styr”

Staffan Moberg säger att han själv aldrig skulle köpa till exempel ett hus som ligger direkt vid stranden och rekommenderar alla som köper hus för att leta efter något som ligger en bit upp ”så det finns en avrinning”.

Kan man som privatperson inte lita på att bostäder byggs på lämpliga platser?

– Nej. Ibland är det skatteintäkterna som styr.

Borde reglerna vara hårdare?

– Absolut, det borde finnas statliga riktlinjer för var man fick bygga.

Hur vanligt är det med hus som byggs på olämpliga platser?

– Det blir allt vanligare, och det är väldigt olyckligt.

Missa inget om klimatet! Få SVT:s nyhetsbrev i din inkorg varje vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet