Skogsstyrelsens generaldirektören Herman Sundqvist. Foto: SVT

Här svarar Skogsstyrelsen på kritiken

Uppdaterad
Publicerad

Få beslut från Skogsstyrelsen har blivit så kritiserade som det att man ska sluta leta efter var de fina gammelskogarna finns. Generaldirektören Herman Sundqvist fick det hett om öronen när han beslutade att man tills vidare pausar inventeringar av nyckelbiotoper i Norrlands inland i början av mars.

Bakgrunden är att Skogsstyrelsen anser att nyckelbiotopsbegreppet fungerar dåligt i de stora skogsområden i nordväst där det fortfarande finns skogar som är mindre påverkade av skogsbruk. Nyckelbiotoper är områden med särskilt höga naturvärden och sällsynta arter.

Varför slutar ni leta nyckelbiotoper i norr?

– I nordvästra Sverige är gränserna för vad som är nyckelbiotoper ofta väldigt flytande och diffusa, och får stora konsekvenser för skogens nauturvärden och markägarna hur vi drar gränser så därför har vi beslutat då att vi vill ha bättre arbetssätt, säger Herman Sundqvist, generaldirektör på Skogsstyrelsen.

Kritikerna menar att det här lämnar fältet fritt för skogsbolagen att hugga fina gamla skogar – vad säger du om det?

– Vi kommer att skärpa vårt arbete med tillsyn och rådgivning och vi kommer att förstärka arbetet med formellt skydd av skogen i det här området. Dessutom har skogsbruket alltid sitt sektorsansvar, alltså ett ansvar att göra mer än lagen egentligen kräver.

– Nyckelbiotop i sig är ju inte ett skyddsinstrument. När Skogstyrelsen, i linje med det uppdrag vi har från riksdag och regering, ska skydda skog så använder vi oss av biotopskyddsområden och naturvårdsavtal som i båda fallen innebär att markägaren får en ersättning.

LÄS MER: Skogsstyrelsens personal rasar mot beslutet

Vill utveckla nytt arbetssätt

Men hur ska man nu hitta och spara de ekologiskt finaste skogarna från avverkning?

– Vi kommer fortsätta vårt arbete med att identifiera skogar med höga naturvärden och vi kommer fortsätta med rådgivning och kommunikation med skogsägare och vi har dessutom en pågående samverkansprocess, där en mängd representanter för skogbruket i första hand ingår där vi då ska utveckla nya och bättre arbetssätt.

Vad är det för nya arbetssätt?

– Det återstår ju att se, men till exempel så är det sannolikt värdefullt att se på de här skogarna och dess naturvärden och avvägningar om hur skogarna ska hanteras ur ett större landskapsperspektiv och inte just bara den skogens perspektiv på den platsen.

Om metoden inte funkar så bra, borde man inte ha nåt nytt på plats innan man stoppar inventeringarna?

– Skogstyrelsen är en myndighet där statens värdegrund är vägledande. Då är det fundamentalt med likabehandling, rättvisa, objektivitet och saklighet och när vi känner att vi inte kan göra ett tillräckligt bra arbete, då har vi valt att göra den här pausen för att utveckla bättre arbetssätt.

LÄS MER: Kritik mot skogsstyrelsen: ”Gammelskogarna i norr hotade”

”Som myndighet får man vara beredd på kritik”

Begreppet nyckelbiotoper har ju varit kontroversiellt i norr där skogsägarna tycker att det stoppar avverkning utan att man får ersättning för reservat – är det här inte bara att vika sig för skogsägarnas kritik?

– Som myndighet får man vara beredd på att det kan komma kritik. Det har till exempel varit omfattande kritik från skogsägarhåll när det gäller att skogsstyrelsen lägger ut avverkningsanmälningar på nätet, och i det här fallet kommer kritiken i första hand från miljörrörelsen så jag ser det inte som att vi har vikit oss för någon sida.

Sviker ni inte skogsägarna som fått hjälp att hitta och inventera skog som är värd att spara – nu måste dom klara det själva?

– Nja, alltså, skogsägarna har alltid sitt sektorsanvar. Samtidigt utvecklar vi ju nu den här samverkansprocessen, där skogsägare ingår, nya bättre arbetssätt för hur skogar med höga naturvärden i nordvästra Sverige ska hanteras, så jag tycker inte att vi sviker dem.

Vad tycker du om den kritiken du fått för att pausa inventering av nyckelbiotoper – är den saklig och rättvis?

– Ja, alltså kritik måste man alltid lyssna på och beakta, sedan om man agerar utifrån den är en annan sak. Jag tycker att det framgår ganska tydligt att mycket av den här diskussionen handlar egentligen om hur mycket skog man ska skydda och i första hand i nordvästra Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.