En videoringklocka spelade in när en sömning Paul R. Milgrom fick beskedet av kollegan Robert B. Wilson att de vunnit Nobelpriset. Foto: SVT/PRIVAT

Här väcks pristagaren av sin kollega: ”Du har vunnit Nobelpriset”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan var 2.15 på natten när Stanfordprofessor Robert B Wilson ringer på hos sin kollega och granne, Paul R Milgrom.
– Du har vunnit Nobelpriset! De försöker nå dig, men har inte ditt nummer.

Hustrun Eva Meyersson Milgrom skulle just äta lunch med en kollega vid Östermalmstorg i Stockholm, mer än 800 mil därifrån, när hon på sin telefon fick se vad som föregick hemma utanför hemmet i Kalifornien.

– Det var en underbar scen, säger hon.

Svenska Eva Meyersson Milgrom forskar själv inom ekonomi och sociologi vid Stanforduniversitet, men reser ofta till Sverige för att träffa barn och barnbarn.

Intensiv dag

Paul Milgrom har trädgården full av studenter som kommit för att fira honom.

– Det har varit en hektisk dag, många som har ringt, säger Paul R Milgrom via videosamtal.

Men att få ekonomipriset tar han med ro, och ser inga stora förändringar i sin karriär.

– Jag kommer fortfarande att föreläsa och forska, jag tror att den största förändringen kommer att vara att vissa personer som vägrar göra saker på nya sätt kommer nu uppmärksamma mig mer än vad de gjort innan, säger han.

Träffades på Nobelfesten

I år blir det ingen Nobelbankett i Stockholm för paret Milgrom, men de har varit med förr. Första gången för 25 år sedan, då de fick varandra till bords och kärlek uppstod i Gyllene salen. Ett decennium senare var de tillbaka på Nobelbanketten och firade tioårsjubileum.

– De sade till mig att ”nästa gång får du komma tillbaka för det stora priset”. Men jag, som spelteoretiker, svarade ”Jag har redan fått det riktiga priset”, skrattar Paul Milgrom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer