Fler M-distrikt vänder sig emot partiledningens linje att stå fast vid decemberöverenskommelsen med regeringen. Foto: TT

Hård kritik mot Batra för överenskommelsen

Uppdaterad
Publicerad

Ilskan mot decemberöverenskommelsen inom Moderaterna växer.

Nu hoppas kritikerna att de ska samla tillräckligt med stöd inför partistämman i höst så att partiledningen tvingas att backa.

Argumentet att det skulle saknas alternativ får underkänt.

Decemberöverenskommelsen, eller DÖ som motståndarna kallar den, är Anna Kinberg Batras första stora utmaning som partiledare. Redan när den slöts hördes högljudda protester från bland andra EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, den forne M-ledaren Ulf Adelsohn och den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg som menade att den innebar en ”villkorslös kapitulation” från alliansen.

11 av 26 länsförbund

Kritiken har inte lagt sig – tvärtom. SVT:s rundringning visar att det i 11 av 26 länsförbund ligger motioner till partistämman med krav på att den ska skrotas.

Decemberöverenskommelsen

– Den skapar ett system där en minoritet kan göra en radikal politisk förändring mot en majoritets vilja eftersom en stor del av ledamöterna ska lägga ner sina röster. Det är inte demokratiskt och skickar helt fel signaler, säger Per Vorberg, kommunstyrelsens ordförande i Härryda som skrivit en motion ihop med Mikael Johannison.

I förra veckan beslutade förbundsstyrelsen i Bohuslän att ställa sig bakom motionen. Det har även ledningen i Jämtland gjort.

Även i Göteborg, moderaternas femte största distrikt, har uppgörelsen väckt partimedlemmarnas ilska.

”Sätter munkavle på våra politiker”

Tre motioner har skrivits till förbundsstämman i slutet av maj.

– Decemberöverenskommelsen sätter munkavle på våra politiker och låter regeringen föra sin vänsterpolitik som de vill. Dessutom tvingar vi regeringen till ett närmare samarbete med Vänsterpartiet, vilket ger dem ett större inflytande än vad de någonsin har haft tidigare, säger Daniel Szirányi, som kandiderade till riksdagen i höstas och i dag är förste ersättare.

Partikamraten Krzysztof Morzkowski håller med.

– Man sätter demokratin ur spel. Väljarna gick till val på vissa program och om vi accepterar MP och S politik i tre, kanske åtta år till, då sviker vi våra medlemmar, väljarna och svenska folket, säger han.

Men i måndags beslutade förbundsstyrelsen i Göteborg att yrka på avslag på motionen. Cecilia Magnusson är förbundsordförande:

– Nu har vi spelregler så att marknaden och alla andra i Sverige vet vad som gäller. Och vi förutsätter ju att Socialdemokraterna vidhåller decemberöverenskommelsen när alliansen kommer tillbaka till makten.

Hur kan ni vara så säkra på det?

– Det är enklare att lita på människor än att misstro dem och jag tror att Stefan Löfven är en ärlig politiker.

Kinberg Batra åkte till Skåne

Allvarligast för partiledningen skulle revolten i Skåne kunna bli. Distriktet är partiets näst största och om deras stämma på lördag röstar igenom att uppgörelsen ska brytas får det stor betydelse när frågan ska avgöras på partistämman i mitten av oktober.

Därför reste Anna Kinberg Batra själv ner till Skåne för ett par veckor sedan för att prata med de kritiska kommunalråden.

Partiledningens främsta försvar för överenskommelsen är att det saknas ett alternativ. Något bättre sätt för en minoritetsregering att få igenom sin budget när Sverigedemokraterna är vågmästare finns inte, menar man.

”Vi ska stå upp för våra värderingar”

Men det håller inte kritikerna med om. Flera av dem som SVT har talat med pekar på att det är en ickesocialistisk majoritet i riksdagen och att man ska börja samtala med Sverigedemokraterna.

– Alla partier som är demokratiskt valda ska man samtala med, det är inte samma sak som att samarbeta eller förhandla. Sen, om de vill stödja våra förslag, så visar det ju att vi har en bredare majoritet för våra frågor, säger Per Vorberg.

Andra menar att alliansen ska tvinga Stefan Löfven och regeringen högerut genom att göra upp i olika sakfrågor.

– Vi ska stå upp för våra värderingar så får vi se vad regeringen gör av det. De kommer då att inse att de har en minoritet och måste anpassa sin politik och gå ifrån den starkt vänstervridna politiken och börja samarbeta med alliansen, säger Daniel Szirányi.

Länsförbund med motioner mot decemberöverenskommelsen:

Stockholms län

Skåne

Göteborg

Östergötland

Jämtland

Örebro

Skaraborg

Värmland

Bohuslän

Norra Älvsborg

Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet