Hård kritik mot lärarlönelyftet

Publicerad

Nu i höst får Sveriges lärare dela på 3 miljarder kronor i lärarlönelyftet. Men två tredjedelar av lärarna blir utan. Och det här upprör både lärare och rektorer även om man förstås är glad över att pengar satsas.

Gunilla Håkansson är tillbaka på jobbet som lärare i bland annat biologi vid Malmö latinskola. Och nytt för den här terminen är att hon fått del av lärarlönelyftet, och får 2.500 kronor i påslag i månaden.

– Det är roligt att få pengarna, och jag tycker att jag är värd att få ett lyft. Men jag tycker också att mina kolleger är värda pengarna, säger hon.

Lärarna på Malmö latinskola samlas veckan innan eleverna kommer, och förbereder sig både enskilt och tillsammans inför kommande termin. Men vilka som fått pengar och vilka som inte fått är som elefanten i rummet, kommenterar någon. Det är inget man pratar vitt och brett om.

”Känslan av att vara sistelärare”

Men skolledningen har tydligt gått ut och protesterat mot att man tvingas välja ut lärare framför andra och på så sätt splittrar lärarkåren. I ett öppet brev i Sydsvenskan skriver man att skillnaderna mellan de som får och de som blir utan är försumbar. ”Känslan av att vara ”sistelärare” kvarstår”, skriver de fem rektorerna.

Nu i höst rullar regeringens lärarlönelyft ut i skolorna, totalt 3 miljarder kronor. Lärarlönelyftet innebär att kommuner och friskolor måste välja ut vilka lärare som ska premieras, och det går inte att ge mindre till fler – snittet måste hamna på mellan 2.500 och 3.500 kronor. För att så många som möjligt ska kunna få ett påslag får hälften av lärarna på Malmö latinskola 2 500 kronor, och man utgår från den tidigare lönerevisionen.

Kan skrämma bort lärare

Skolledningen hade hellre sett att alla lärare skulle kunna få del av pengarna. Nu blir fokus på den som gjort ett bra jobb det senaste året. Den lärare som kanske varit sjukskriven eller haft det tufft privat missgynnas trots att han eller hon kanske gjort ett jättebra jobb tidigare år.

– Jag tror inte att det här är ett sätt att få lärare att stanna kvar i svensk skola. Jag tror snarare att det får folk att söka sig till nåt annat eftersom man inte känner sig uppskattad, säger Johan Ahx, som är biträdande rektor.

Hjälper på vilket sätt?

Gunilla Håkansson tycker att hon har många duktiga kolleger. Malmö latinskola har ett gott rykte och många vill jobba där.

Men alla är överens om att lönerna för lärarna behöver höjas. Nu sker det och ändå är ni inte nöjda?

– Det är alldeles utmärkt att höja lärarlönerna. Men på vilket sätt hjälper det skolans verksamhet om man höjer lönen för en tredjedel av lärarna? Det är inte så att två tredjedelar av Sveriges lärare inte är duktiga lärare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.