Hård kritik mot MSB:s helikopterkrav: ”Inte effektiva”

Uppdaterad
Publicerad

I MSB:s stora helikopterupphandling har myndigheten bara krävt att två av tio helikoptrar ska kunna ta minst tusen liter vatten. En expert på brandbekämpning menar att man skulle ha krävt fler stora helikoptrar. Men MSB tillbakavisar kritiken.

Efter den allvarliga kritik som följde på Västmanlandsbranden 2014 och fjolårets omfattande skogsbränder fick Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att stärka beredskapen inför kommande bränder. Det har man bland annat gjort genom en helikopterupphandling, inför vilken MSB tog in kunskap från flera håll.

– Vi tar med oss erfarenheterna från förra sommaren och tittar på förutsättningarna i Norge bland annat, säger Anneli Bergholm-Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

Men när UG och SVT Nyheter granskar upphandlingen hittar vi en viktig skillnad jämfört med Norge. Där tar de upphandlade helikoptrarna minst tusen liter vatten. I Sverige har MSB bara ställt krav på att två av tio upphandlade helikoptrar ska vara stora.

– Det vi ställt är ett minimikrav på minst två stycken. Sen har alla varit fria att komma in med högre antal och det hade vi välkomnat naturligtvis, säger Anneli Bergholm-Söder.

Ingen prisskillnad

UG:s och SVT Nyheters granskning visar att det vinnande bolaget visserligen angett att man har tillgång till fler stora helikoptrar, men att MSB enligt avtalet bara har rätt att kräva att två av tio helikoptrar är stora.

Granskningen visar också att upphandlingen inte ger något ekonomiskt incitament till den leverantör som anger fler stora helikoptrar.

Varför har ni inte gjort nån prisskillnad i timpris mellan de helikoptrar som tar tusen liter vatten och de som bara klarar 500 liter vatten?

– Det är så vårt underlag ser ut. Och vi har krävt en funktion, i stället för en specificering i de där delarna, säger Anneli Bergholm-Söder.

”Negativ till att man tar små”

Lars-Göran Uddholm var räddningsledare under Västmanlandsbranden och han satt också med som expert i brandutredningen efter fjolårets bränder.

– Till att börja med kan man säga att det är väldigt bra att den här upphandlingen har kommit till. Sen är jag negativ till att man tar så små maskiner. Jag tycker inte att man ska ha mindre maskiner än tusen liter, säger han till SVT.

Vad är problemet med om man har små maskiner?

– En liten brand, initialt, där funkar det med en liten maskin. Men får vi de här bränderna som väcker uppmärksamhet, stora bränder som drar iväg – då är de för små. De är inte effektiva.

Oeniga om intensitet

Anneli Bergholm-Söder på MSB menar att det finns fler parametrar än vattenmängden att ta hänsyn till.

– Det är inte bara mängden det handlar om, det är intensiteten i släckningen och precisionen i släckningen som är den viktiga delen.

Det argumentet avvisas dock av Lars-Göran Uddholm.

– Det är felaktigt. Det finns ingen skillnad i precision på en helikopter som tar 500 och en helikopter som tar 1000 liter. Och intensiteten, det är samma omloppstid i princip.

Anneli Bergholm-Söder på MSB betonar att det var viktigt att få fram ett avtal före sommaren.

– Det är bra med stora mängder vatten, absolut, men det var viktigare att vi hade en resurs till sommaren än att vi ställde alltför höga krav.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar MSB:s helikopteraffär

Mer i ämnet