Hård kritik mot svensk barnrätt

Uppdaterad
Publicerad

FN:s barnrättskommitté kritiserar Sverige för att inte följa barnkonventionen. Bland annat ställs krav på barn ska ha rätten att höras under asylprocessen.

– Det är hårdare kritik än vad jag väntade mig, säger UNICEF:s programchef Christina Heilborn.

Generellt anser kommittén att det krävs reformer hur myndigheter utreder barns situation i alla former av ärenden, allt från migrationsärenden till socialtjänstärenden. Bland annat brister det i hur barnen kommer till tals, speciellt barn i utsatta grupper.

– När det gäller asylutredningar där barnen inte får höras, där bryter Sverige mot barnkonventionen, säger Christina Heilborn.

Krävs ändringar i praktiken

– Vi tycker inte att det fungerar i dag. Det viktiga är inte bara att höra barnen utan också i möjligaste mån följa vad barnen säger. Även om det står på papper att de ska göra det så är det mycket som krävs i praktiken, säger Pernilla Baralt, statssekreterare hos barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

Pernilla Baralt, som representerade Sverige under FN:s barnrättskommittés utfrågning, vill inte gå in på specifika punkter i rapporten. Däremot ska regeringen bjuda in olika barnrättsorganisationer för att diskutera kritiken och utreda hur man bäst sprider kunskap om barns rättigheter.

”Bryter mot barnkonventionen”

Barnens rätt i migrationsfrågor är ett av områdena där Sverige möter kritik från Barnrättskommittén. Enligt svensk lag behöver man inte höra barn i asylprocessen och heller inte undersöka om barnen har egna skäl till asyl, som att riskera att bli bortgifta eller bli barnsoldater.

– När det gäller asylutredningar där barnen inte får höras, där bryter Sverige mot barnkonventionen, säger Christina Heilborn.

Dessutom pekar rapporten på skillnaderna i hur barns rättigheter följs beroende på var i Sverige man bor och i vilken socioekonomisk situation man befinner sig i. Kommittén kritiserar också hur man hanterar frihetsberövade barn, både unga lagöverträdare och barn som är tvångsomhändertagna.

Kommittén var däremot positiv till att Sverige vill införliva barnkonventionen i svensk lag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.