Foto: Prognos: Färre väntas söka asyl i Sverige

Hårda asyllagar kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

Det lär bli en dramatisk omröstning i riksdagen i eftermiddag. Men de nya skärpta asylreglerna kommer av allt att döma gå igenom. Bara två partier tänker rösta nej – det rödgröna Vänsterpartiet och alliansens Centerparti.

– Ja om man tittar på de olika förslag som faktiskt ligger i den här propositionen,  handlar det om att kraftigt minska möjligheterna att söka skydd i Sverige. Det handlar om att splittra familjer, att på riktigt hålla isär familjer, säger Johanna Jönsson som är Centerpartiets Migrationspolitiska talesperson.

Får inte ta hit anhöriga

De skärpta asylreglerna, som är tänkta att träda i kraft om en månad, den 20 juli, splittrar de två politiska blocken. Centerpartiet i Alliansen, och Vänsterpartiet, som ju är stödparti till regeringen i och med budgetsamarbetet, säger tydligt nej. Den nya tillfälliga utlänningslagen är betydligt hårdare än den som gäller i dag, och omfattar alla som sökt asyl efter den 24 november 2015, då regeringen först lade fram förslagen.

När riksdagen röstar senare i dag ersätts i princip de permanenta uppehållstillstånden av tillfälliga. De flesta som flyr från krigets Syrien, och som efter prövning av Migrationsverket får asyl i Sverige,  kommer framöver att få tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader. Och de kommer inte längre att få ta hit sina anhöriga. Enda sättet att snabbt kunna omvandla det tillfälliga uppehållstillståndet till ett permanent är genom ett arbete.

Gäller i tre år

Den som är över 25 år och kan visa upp att de haft inkomst av arbete får ett permanent uppehållstillstånd, och kan då också ta hit sin familj. Med de nya reglerna räknar regeringen med att Sverige hamnar på EU:s miniminivå för asylsökandes rättigheter.

Med den nya tillfälliga utlänningslagen försvinner också skyddsskäl som särskilt ömmande omständigheter, bland annat.

Lagen ska gälla i tre år, med en kontrollstation efter två. Det innebär att lagen ska utvärderas i valrörelsen 2018, och kommer därför också att bli en het valfråga.

”Följer utvecklingen noga”

Men både Sverigedemokraterna och Moderaterna vill redan i dag att lagen införs permanent. De är oroliga över att flyktingsituationen i världen inte är löst om två-tre år.

– Ja, jag tror inte deras oro är särskilt befogad, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Så om tre år så kommer det inte att finnas några problem kvar?

– Vi följer utvecklingen noga, men som det ser ut nu med den hanterliga inströmning som vi har tycker jag inte att de behöver ha några större farhågor, avslutar Morgan Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.