Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hårdare arbetsmiljö för statens tjänstemän

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld mot statliga tjänstemän ökar, visar en ny rapport från fackförbundet ST. Enligt undersökningen gör våldet att många tjänstemän inte orkar jobba.
På flera myndigheter, däribland Kronofogden, är självmorden en allt större del av hoten.

Enligt en undersökning från fackförbundet ST som presenteras i dag onsdag säger 45 procent av skyddsombuden på ST-arbetsplatser att de anställda har varit utsatta för trakasserier, hot eller våld under de senaste 12 månaderna. Och mer än hälften av skyddsombuden säger att trakasserier, hot och våld påverkar de anställdas tjänsteutövning.

– Vi har undersökt arbetsmiljön i decennier och så här illa som det är nu, det har det aldrig varit förut, säger Britta Lejon, ordförande på fackförbundet ST.

I undersökningen konstaterar ST stora brister i den psykosociala miljön, med våld, hot, trakasserier och dålig arbetsledning.

– Nära hälften av våra skyddsombud larmar om att det är förfärligt. Det innebär problem som utmattning och depression och det påverkar tjänstemännens yrkesutövning, säger Britta Lejon.

Suicidhoten från klienter ökar också?

– Det beskriver ett hårdnande Sverige. Det här får effekter för oss alla. Rättssäkerheten riskerar att sättas ur spel när tjänstemännen oroar sig för att fatta beslut som de ska ta. Det innebär ett mindre demokratiskt samhälle, säger Britta Lejon.

Medveten om självmordshoten

Kronofogdens tjänstemän är särskilt utsatta för självmordshot från sina klienter, enligt statistik från myndigheten. Även Arbetsförmedlingen har ett ökat antal anmälda självmordshot. På Kronofogden är man medveten om problemet.

– Det är en önskvärd situation för alla, oavsett yrke, att man kan göra sitt jobb utan risk för våld och hot. Ett självmordshot från klienter hotar oss inte fysiskt men det är kanske det tuffaste hotet av dem alla. Det gör att man så väl förstår vilken oerhört svår situation person är i som uttalar sig så. Naturligtvis är det så att många hotar om självmord men inte alla utlöser det. Men det är inte lätt för oss att kunna avgöra det, säger Eva Liedström Adler, rikskronofogde.

  • Mer än vart fjärde skyddsombud tycker att det har blivit lägre i tak på jobbet. Det framkommer i den arbetsmiljöundersökning som ST har gjort bland skyddsombud på ST-arbetsplatser.
  • 45 procent säger att anställda på arbetsplatsen har varit utsatt för trakasserier, hot eller våld under de senaste 12 månaderna.
  • Mer än hälften av skyddsombuden, 52,6 procent, säger att trakasserier, hot och våld påverkar de anställdas tjänsteutövning. I STs förra undersökning, som genomfördes 2012, var motsvarande siffra 43 procent.
  • 27 procent uppger att det förekommer trakasserier eller annan kränkande särbehandling från chefer och arbetskamrater. Det är väldigt allvarligt, både för de anställda och för medborgarna. Hot skadar hela rättssäkerheten. En fråga som är ny i årets undersökning handlar om IT-stöd på arbetsplatsen. 64,5 procent av skyddsombuden uppger att de inte har något reellt inflytande när det införs IT-stöd.
  • 28 procent av skyddsombuden i undersökningen uppger att taket har blivit lägre på arbetsplatsen.
  • 40 procent anser att de inte kan framföra kritiska åsikter offentligt. Det visar att lagstiftningen om meddelarfrihet inte fungerar.
  • Genomgående får den fysiska arbetsmiljön bättre betyg än den psykosociala.
  • Det systematiska arbetsmiljöarbetet fungerar på många arbetsplatser och även om många vantrivs i kontorslandskap är de i övrigt nöjda med den fysiska miljön. Orsaker till att den psykosociala arbetsmiljön har brister är otydligt ledarskap, en hög arbetsbörda, stress, svårigheter att kunna styra arbetsuppgifterna, ständiga omorganisationer.
  • Arbetsmiljöundersökningen har skickats ut till 1800 skyddsombud och huvudskyddsombud inom ST. Svarsfrekvensen i undersökningen är 50 procent.

Källa: Fackförbundet ST

ANTAL VÅLDSRELATERADE  INCIDENTER – SJÄLVMORDSHOT (KRONOFOGDEN)

2014: 277

2013: 173

2012: 188

2011: 161

2010: 191

ANTAL VÅLDSRELATERADE  INCIDENTER – SJÄLVMORDSHOT (ARBETSFÖRMEDLINGEN)

2014: 312

2013: 227

2012: 215

2011: 184

2010: 145

ANTAL VÅLDSRELATERADE  INCIDENTER – SJÄLVMORDSHOT (FÖRSÄKRINGSKASSAN)

2014: 445

2013: 467

2012: 505

2011: 599

2010: 611

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Foto: TT
ST:s ordförande Britta Lejon slår larm om att arbetsmiljön för statliga tjänstemän försämras. Rikskronofogde Eva Liedström Adler (t h) är medveten om att många av tjänstemännen dagligen möter hot om våld, och särskilt hot om att klienterna begår självmord. Foto: TT