Foto: TT

Hårdare krav på gode män

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper regeringen reglerna för gode män. Bland annat ska de som utses kontrolleras kontinuerligt i belastningsregistret och överförmyndaren ska se till att de som utses har rätt utbildning för uppdraget.

En god man ska hjälpa en person som inte klarar sig själv, men i allt fler fall uppdagas det att gode män missköter sina uppdrag och även stjäl pengar av den de företräder. Regeringen skärper nu reglerna i ett nytt lagförslag.

– Det här är ett svårt uppdrag och det är viktigt att det blir rätt personer som jobbar med det här. Vi skärper därför reglerna för rekrytering, men även att de som utses ska få utbildning och rätt stöd för att klara uppdraget, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till SVT Nyheter.

Gode män utses av en domstol och personen kontrolleras i belastningsregistret och hos Kronofogden. Men när SVT:s Uppdrag Granskning gjorde en stickprovskontroll av 2.300 gode män i vintras, visade det sig att flera begått allvarliga brott, som till exempel misshandel, våldtäkt, stöld och försök till bedrägeri.

Kontrolleras kontinuerligt

I det nya lagförslaget ska den som utses till god man kontrolleras kontinuerligt i belastningsregistret.

– Det kan finnas skäl att kontrollera den gode mannens belastningsregister igen om det finns skäl till det eller om något misstänkt har uppstått medan personen har uppdraget, säger Beatrice Ask.

Behovet kommer att öka

Ungefär 100.000 människor i Sverige har en god man och det är kommunerna som har ansvar för att de sköter sitt uppdrag. Regeringen räknar med att behovet av gode män kommer att öka på grund av att männsikor blir äldre och lever allt längre.

En god man ska även, med det nya förslaget, kunna avsäga sitt uppdrag, något som inte är möjligt i dag.

– Man kan hamna i en situation där det inte finns rätt personkemi mellan den gode mannen och uppdragsgivaren och då är det viktigt att man ska kunna lämna uppdraget, säger Beatrice Ask.

Uppdrag Gransknings granskning av systemet med god man.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.