Hårdare kritik mot svenska gränskontroller än man tidigare trott

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot de svenska gränskontrollerna är värre än det tidigare har varit känt, enligt Sveriges radio Ekots granskning.

– Extremt bekymmersamt och allvarligt, säger Patrik Engström, chef för gränspolisen.

Att Sveriges yttre gränskontroller inte har fungerat helt felfritt har redan kommit fram. Då har det till exempel handlat om personalens bristande kunskap kring riskindikatorer för att upptäcka återvändande jihadister.

Men nu rapporterar Sveriges radio att det även finns hård kritik för bristande struktur och enighet mellan myndigheter som Polisen, Kustbevakningen, Migrationsverket och Tullen. Detta enligt EU-kommissionen.

”Lätt att i efterhand vara efterklok”

Granskningsrapporten är 32 sidor lång och har än så länge inte offentliggjorts.

– Det är alltid lätt att i efterhand vara efterklok. Om man ska vara efterklok nu så är det så att inför den stora omorganisationen 2015 så försvann den här frågan från dagordningen. Och där gick möjligtvis en möjlighet till att göra någonting bättre lite om intet, säger Patrik Engström, chef för Gränspolisen, till Sveriges radio.

Kritiken gäller bland annat personalens tillgång till viktiga databaser, bristande teknik och felplacerade bås som försvårar personalens möjligheter att analysera misstänkt beteende.

Enligt rapporten så bryter Sverige mot Schengenregelverket, det vill säga det regelverk som sätter en gemensam standard för de europeiska ländernas gränsskydd. Bland annat kritiseras den del som reglerar utbildings- och kunskapskraven för gränskontrollpersonal.

– Det är naturligtvis extremt bekymmersamt och allvarligt att vi inte uppfyller Schengenkraven , säger Patrik Engström chef för gärnspolisen till Sverige radio Ekot.

Kan ta fem år att åtgärda

Totalt finns 95 punkter på listan över saker som behöver åtgärdas. Men det kan dröja innan något händer, även om det är oklart exakt hur länge.

– Det är svårt att säga. Men det kommer nog att ta fem år, säger Patrik Engström till Sveriges radio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.