V-ledaren Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Sjöstedt hårt pressad inför budgetförhandlingarna

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt pressas av de egna inför budgetförhandlingarna med regeringen senare i vår. Förutom stora skattehöjningar kräver partiet att delar av Migrationsöverenskommelsen rivs upp.

– Regeringen har överskridit en ideologisk gräns, säger Hanna Thomé, som protesterade när ID-kontrollerna infördes på den danska sidan i måndags.

Det finns mycket ilska inom Vänsterpartiet efter att regeringen gjorde upp med de borgerliga partierna om en ny och skärpt asyl- och flyktingpolitik.

Och när regeringen dessutom, med stöd av Sverigedemokraterna, drev i genom ID-kontroller vid den dansk-svenska gränsen, var det nog.

– Alla inser att Migrationsöverenskommelsen kommer att påverka samarbetet med regeringen. Och om de lägger in Migrationsöverenskommelsen i budgetförhandlingarna är det ju inte vi som bryter samarbetet – då är det ju regeringen som bryter samarbetet med oss, säger Hanna Thomè (V) i Malmö.

Står långt ifrån varandra

– Jag kan inte acceptera en urholkad arbetsrätt, säger Barbro Sörman distriktsordförande för Vänsterpartiet i Storstockholm, och syftar på den del av Migrationsöverenskommelsen som gäller Yrkesintroduktionsanställningar för nyanlända utan kollektivavtal, samt fler enklare RUT-tjänster, som trädgårdsarbete och flyttjänster, till exempel. Och partiledaren försöker lugna.

– Vi kommer att arbeta emot varje försämring av kollektivavtalen och arbetsrätten. Vi vill inte utvidga RUT-avdraget. Vi har inte gått med på det här – det är inte vår politik, svarar partiledaren Jonas Sjöstedt.

Men det är ju redan uppgjort med de borgerliga partierna?

– Men inte med oss.

Men det kommer ju börja gälla i augusti?

– Det är inte förhandlat med oss och är inte förhandlat i någon budget – vi har inte börjat förhandla på allvar än, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Han menar att regeringen och Vänsterpartiet står längre ifrån varandra än de gjorde efter budgetuppgörelsen i höstas och utlovar tuffa förhandlingar i vår. Och att han tänker försöka riva upp Migrationsöverenskommelsen – till exempel när det gäller just YA-jobben utan kollektivavtal – och de nya RUT-tjänsterna.

”Skattechock går bra”

Men kraven slutar inte där. Ung Vänsters ordförande kräver också en ”skattechock” i nästa budget. De skattehöjningar på 30 miljarder som regeringen och Vänsterpartiet var överens om i höstas räcker inte efter flyktingkrisen.

– Jag skulle inte acceptera låglönejobb utan kollektivavtal och jag tycker också att det är fegt av regeringen och allianspartierna att på det här viset ställa utsatta grupper mot varandra, i ett läge där Sverige är rikare än någonsin. Vänsterpartiet måste nu höja tonläget och utmana klassklyftorna i budgetförhandlingarna, säger Hanna Cederin som är ordförande för Ung Vänster.

Men mer än 30 miljarder i skattehöjningar skulle ju utmålas som en skattechock?

– Jag det talar jag gärna om – en skattechock går bra! avslutar Ung Vänsters ordförande.

”Låter mycket och bråkar”

Men frågan är vilken chans Vänsterpartiet har att påverka.

Decemberöverenskommelsen som gav Vänsterpartiet en tung roll i budgetsamarbetet finns inte mer – och regeringen har ingått Migrationsöverenskommelsen med de borgerliga. Och de tänker inte tillåta att den rivs upp. 

– Vänsterpartiet har ju en lång historia av att låta mycket och bråka men inte ta så mycket ansvar. Jag kan bara konstatera att en överenskommelse måste gälla och när vi har skakat hand om att öppna upp för fler jobb genom att bredda RUT-avdraget då måste gälla, konstaterar Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.