Foto: TT / Fredrik Sandberg

Hårt tryck på åldersbedömningar – 6.000 ärenden på tre månader

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Rättsmedicinalverket börjat genomföra medicinska åldersbedömningar av ensamkommande som söker asyl har nästan 6.000 ärenden skickats från Migrationsverket.

Hittills har man hunnit göra utlåtanden om 1.481 personer – av dem bedöms 82 procent vara över 18 år.

Just nu har Migrationsverket omkring 17.000 öppna asylärenden som gäller ensamkommande. I de fall där Migrationsverket bedömer att det behövs ytterligare bevis för att styrka personens ålder kan de sedan tre månader tillbaka skicka en beställning till Rättsmedicinalverket.

LÄS  MER: Åldersbedömningar – så går de till

Almedalen 2017

Sedan arbetet med åldersbedömningarna startade har totalt 5.966 ärenden kommit in, enligt de senaste siffrorna som presenterades under Almdedalsveckan.

”Det är frivilligt”

Om personen inte vill genomgå åldersbedömning fattar Migrationsverket beslut utifrån de bevis man har om åldern, vilket kan leda till avslag på asylansökan.

– Det är frivilligt. Det här handlar om ärenden där vi tagit del av alla bevis som finns men det ändå är otillräckligt och vi bedömer att det inte är sannolikt att de har den ålder de utger sig vara, säger Daniel Salehi, processledare på Migrationsverket.

Statistiken hittills

Av de knappt 6.000 ärenden som Migrationsverket lämnat över för åldersbedömning har Rättsmedicinalverket skickat utlåtanden i 1.481 fall. 

  • I 80 procent av fallen, 1.215 stycken, bedömer Rättsmedicinalverket att personen som undersöktes var 18 år eller äldre. 1.182 av dem är män, 33 kvinnor.
  • 253 personer bedömdes möjligen vara under 18 år, av dem är tre kvinnor.
  • 13 personer bedömdes möjligen vara 18 år eller äldre, detta gäller endast kvinnor då det kan spela in om de har en tidigare skelettmognad.

Fått kritik

De medicinska åldersbedömningarna har fått hård kritik från flera håll för att inte vara tillräckligt säkra och gör att asylsökande riskerar att bedömas som äldre. Men enligt Elias Palm, avdelningschef på Rättsmedicinalverket, är risken liten för båda metoderna att ett barn bedöms som vuxen även om han säger att ingen metod kan ge ett exakt svar.

LÄS MER: ”Säker på att jag är 16”

Metoderna som används är magnetkameraundersökning av knäleden och röntgen av visdomständer, och de görs bara i vissa fall. De två metoderna används var och en för sig för att öka säkerheten.

– Sedan görs tandbedömningen av två av varandra oberoende tandläkare och det samma med knäledsröntgen av röntgenläkare, säger Elias Palm.

Kan sänka prognosen

Enligt Daniel Salehi på Migrationsverket innebär åldersbedömningarna en fördel för de asylsökande då det är deras ansvar att kunna bevisa sin ålder.

– Många saknar kunskap om sin biologiska ålder. Det finns inget som de kan mäta sin ålder med, som skolgång eller läkarbesök.

LÄS MER: Första medicinska åldersbedömningarna klara

Migrationsverket har satt en prognos på att mellan 3.000 och 14.000 personer kommer att testas med hjälp av åldersbedömningar. Men på grund av det låga infödet av nya asylärenden tror Daniel Salehi att prognosen snart kommer att skrivas ner.

– Vi har indikationer på att den siffran behöver justeras något, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet