Förlossningen på Karolinska i Solna. Foto: Scanpix

En av tjugo gravida får inte valt sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet vittnar barnmorskor om en mycket ansträngd situation inom förlossningsvården. Värst verkar läget vara i Stockholm men en kartläggning som SVT gjort visar att flera kliniker i Västra Götaland och Skåne också är hårt ansatta.

I Stockholm har länets barnmorskor fått nog. För en dryg månad sedan gick de ut och krävde förändringar inom förlossningsvården i form av bland annat mer personal och fler vårdplatser. Detta sedan de känt att de inte kunde garantera en trygg och säker vård.

Kort därefter stämde kollegorna i Göteborg in i kören när ett stort antal barnmorskor skrev under en debattartikel i Göteborgsposten där de vittnade om en hårt ansatt förlossningsvård även i Göteborg.

Och redan i höstas demonstrerade barnmorskor i Malmö mot situationen inom förlossningsvården.

Ett sätt att mäta trycket på förlossningsvården är genom statistik för så kallade hänvisningar på grund av platsbrist, det vill säga när en kvinna i värkar som vill komma till förlossningen blir hänvisad till ett annat sjukhus än det hon valt.

Ett storstadsfenomen

SVT har kartlagt hänvisningar inom förlossningsvården i hela landet. Siffrorna visar att problemet är ett storstadsfenomen.

Med undantag för Jönköpings län är det endast i storstadsregionerna som kvinnor gång på gång hänvisas från sitt hemsjukhus på grund av platsbrist.

Under 2012 ägde 28.451 förlossningar rum i Stockholms län. Av de tvingades hela 6 procent (1.729 kvinnor) av kvinnorna föda på ett annat sjukhus än det de valt. Och situationen har varit densamma sedan åtminstone år 2005.

Det är dock stora variationer mellan landstingen i vilken utsträckning man dokumenterar hänvisningar inom förlossningsvården. I Västra Götalandsregionen finns endast sammanhängande statistik för år 2012, då hänvisades total 111 kvinnor, knappt en procent av de i snitt 18.000 förlossningar som sker inom regionen varje år.

Ansträngt på SUS i Malmö

I Skåne saknas hänvisningsstatistik som bara gäller platsbrist på SUS i Lund. Men i Malmö, Ystad och Kristianstad hänvisades sammanlagt 137 kvinnor år 2012. Jämför man med det genomsnittliga antalet förlossningar på samma sjukhus som sammantaget är knappt 10.900 stycken innebär det att cirka 1,3 procent av kvinnorna i regionen blev hänvisade under år 2012. Särskilt ansträngt tycks läget vara på SUS i Malmö där nästan 2 procent (99 kvinnor) blev hänvisade till ett annat sjukhus.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.