Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En tydlig ökning märktes i ansökningarna särskilt efter förra hösten då Tidöpartierna gått ut med att det ska bli svårare att bli svensk medborgare. Foto: Per Sjöberg, SVT

Hårt tryck på Migrationsverket när fler vill bli medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen av Tidöavtalets skärpta krav för medborgarskap väntas påbörjas i sommar, men redan när förslagen presenterades i höstas ökade pressen på Migrationsverket som hanterar medborgarskapsprövningen.

– Det kom in 6 000 till 8 000 fler ansökningar under hösten än vad vi hade med våra prognoser, säger Mats Rosenqvist, sektionschef på Migrationsverket.

Just nu ligger över 90 000 ärenden på myndighetens bord, som drygt 200 medarbetare på medborgarskapsprövningen i Norrköping och Göteborg ska hantera.

Att pressen just nu är extra stor beror på två saker:

– De som fick uppehållstillstånd framförallt under 2014-2016 har ju varit i Sverige så länge nu att de uppfyller kraven för att ansöka om svenskt medborgarskap.

Utöver det finns en paragraf i förvaltningslagen som ger en sökande rätt att begära att få sitt fall avgjort efter sex månader. De som rusade för att ansöka efter att Tidöavtalet presenterades har alltså väntat tillräckligt länge, och Migrationsverket måste börja beta av det ökade inflödet från i höstas.

En kvarts miljon ansökningar väntar

– De senaste tre åren har vi hanterat och avgjort 250 000 ansökningar och de närmsta tre åren ser exakt likadana ut. Vi måste hantera och avgöra ungefär en kvarts miljon nya ansökningar.

I sommar väntas regeringen presentera direktiven för de nya skärpta kraven. Mats Rosenqvist betonar att han inte lägger sig i eller har synpunkter på de politiska besluten, utan har fokus på hur det kan påverka myndighetens arbete:

– Ju fler krav eller förändringar som gör att vi måste vidta fler handläggningsåtgärder gör ju att det tar lite längre tid i varje ärende. Eftersom vi pratar om så enormt stora volymer så blir det ganska mycket tid.

Tidöavtalet påverkar handläggningen

Särskilt förslaget om att sökande ska visa att de är självförsörjande riskerar att förlänga processen hos Migrationsverket.

Men Mats Rosenqvist tror att skärpta krav även kan minska arbetsbördan:

– Är det färre som kan ansöka om svenskt medborgarskap blir det mindre att jobba med i medborgarskapsprövningen.

– Samtidigt kan man ju se att ett medborgarskap blir ännu mer värt i framtiden, då kan jag tänka mig att det är angeläget för många att få sin ansökan avgjord.

Beviljade medborgarskap

2023: *25 826 (jan-april)

2022: 89 967

2021: 86 889

2020: 81 377

2019: 74 924

2018: 61 312

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.