Hatet på nätet ökar

Uppdaterad
Publicerad

Antisemitism, islamofobi och antiziganism breder ut sig på nätet samtidigt som intolerans mot utsatta grupper ökar. I ett globaliserat samhälle får spänningar i världen konsekvenser för minoriteter i Sverige.

Nätet har blivit ett allt viktigare verktyg för spridningen av rasism och intolerans. Hatet på sociala medier har ökat drastiskt och når betydligt större grupper än tidigare, visar en årsrapport från Europarådets kommission mot rasism och intolerans.

Ökade spänningar i Mellanöstern 2014 har även lett till en utbredd fientlighet och kränkningar mot judar, vilket också kunnat ses i Sverige.

– Vi lever i en globaliserad värld, så när det sker terrordåd eller när spänningarna i Mellanöstern ökar, får det direkta konsekvenser får både judar och muslimer här. Trakasserier mot kvinnor som bär hijab eller män som bär kippa är vanligt, säger Alexander Bengtsson, vice VD på stiftelsen Expo.

Flera vågor

Historikern Heléne Lööw anser att föreställningar om etniska och religiösa grupper redan finns, men att exempelvis spänningar i Mellanöstern kan utlösa våld. Hon ser tre parallella strömningar; antiziganism, islamofobi och antisemitism som för tillfället växer i det svenska samhället. Främlingsfientlighet har funnits i alla tider och topparna återkommer med jämna mellanrum. Nätet gör att den fientliga retoriken trappas upp i en allt snabbare takt

– Historier cirkulerar med blixtens hastighet utan någon som helst källkritik och rykten blir till sanningar på nätet, säger hon till TT.

Symbios

Heléne Lööw anser att det finns en tydlig koppling mellan det som skrivs på nätet och vad som sker på gatan. Någon agiterar och någon annan utför. Rapporten visar även att islamofobin i Europa ökar och att extrema jihadister används som exempel för att beskriva hur muslimer är ovilliga att integreras i ett sekulärt europeiskt samhälle. Fördomarna kan försvåra integrationen, menar rapportförfattarna.

– När svenska muslimer ständigt misstänkliggörs är det givetvis svårare att känna sig delaktig i samhället, säger Alexander Bengtsson på Expo.

Fakta: Detta är näthat

Näthat är när någon genom olika meddelanden uttrycker hat eller kränker en person via internet.

 * Hot: att någon hotar dig eller din egendom.

 * Förtal: när någon pekas ut som en sämre person.

 * Förolämpning: att skriva alltför elakt om någon, ofta rasistiskt.

 * Olaga förföljelse: att stalka någon eller trakassera en person flera gånger.

 * Kränkande fotografering: att lägga ut en bild på någon i exempelvis duschen eller omklädningsrummet. Sådan fotografering är i sig olaglig.

Källa: Polisen och Mårten Schultz, professor i civilrätt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.