Foto: TT

”Hatpredikant” inbjuden att tala i Sigtuna – stoppas av kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Den radikale muslimske predikanten Haitham al-Haddad har kallats ”hatpredikant” och gjort sig känd för uttalanden om judar, kvinnlig omskärelse, homosexualitet och sharialagar. På lördag är han inbjuden av Märstas unga muslimer för att föreläsa i Sigtuna. Föreläsningen skulle hållas i kommunens lokaler men stoppas nu av Sigtuna kommun.

Märstas unga muslimer skriver på sin Facebooksida att de bjuder in predikanten Haitham al-Haddad med ”stort nöje” samt att konferensens föreläsningar ska ”präglas av ett par föreläsningar som behandlar bl.a. den muslimska identitet samt balansen mellan den Islamiska sharian och det västerländska samhället.”

Försvarar stening

Men Haitham al-Haddad, bosatt i Storbritannien, är mycket ifrågasatt. Den muslimske predikanten har bland annat försvarat stening som straff vid äktenskapsbrott.

I flera klipp på Youtube framgår Haitham al-Haddads kontroversiella åsikter tydligt. När Haitham al-Haddad får frågan om han verkligen tycker att det är acceptabelt att kvinnor som har begått äktenskapsbrott straffas med stening svarar han:

– Det är ett straff som används på både kvinnor och män. Jag har inte sagt att den här typen av straff enbart ska användas på kvinnor. Om brottet har gjorts av en man så ska han stenas till döds.

När han får frågan om han tycker att det ett acceptabelt straff för äktenskapsbrott säger han:

– Ja, detta är det muslimska straffet.

– Om jag hade begått brottet, om jag begått äktenskapsbrott, då skulle jag vilja bli stenad, säger han senare.

Kommunen backar

Konferensen var planerad att hållas i Sigtuna kommuns lokaler men efter att kommunen fått kännedom om predikanten har man fått kalla fötter. Anna Jernberg Carlson, pressansvarig på Sigtuna kommun, säger att man i dag fått kännedom om predikanten och att man nu stoppar föreläsningen.

– Man kommer inte få hålla konferens i kommunens lokaler. Efter efterforskning om talaren så ser vi att den här typen av föreläsare inte är i enlighet med det avtal vi hade, säger Anna Jernberg Carlson, pressansvarig på Sigtuna kommun, och fortsätter:

– Det handlar om hans åsikter om judar och homosexuella till exempel.

Märstas unga muslimer har sedan tidigare fått sitt medlemskap fryst i paraplyorganisationen Sveriges Unga Muslimer. Anledningen är bland annat att man inte informerat om utländska föreläsare som bjuds in till föreläsningar.

SVT Nyheter har utan framgång sökt föreningen Märstas unga muslimer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer