Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nyamko Sabuni (L) och Jimmie Åkesson (SD) i debatt i Agenda. Foto: SVT

Sabuni: Vi kommer inte att dra en järnridå mot ett riksdagsparti

Uppdaterad
Publicerad

En uppmärksammad tweet från Jimmie Åkesson har satt fart på diskussionen om Sverigedemokraternas inflytande i ett eventuellt framtida högersammarbete.

På söndagskvällen debatterade Åkesson och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni hans uttalande i SVT:s Agenda.

– Vi kommer inte att dra en järnridå gentemot ett parti i riksdagen utan vi ska gå i hård konfrontation där vi tycker olika, säger Sabuni.

”Vårt land behöver ett totalstopp för all asyl- och anhöriginvandring, inklusive kvotflyktingar. Sverige behöver ett totalstopp, för all invandring som utgör en social, kulturell eller ekonomisk belastning och ett moratorium för mottagande av kvotflyktingar.”

Så skrev Jimmie Åkesson i förra veckan, i en tweet som var en del av ett längre Facebookinlägg. Ett uttalande som mött kritik från höger och vänster.

”Nedsättande beskrivningar”

De tänkta samarbetspartierna, Moderaterna och Kristdemokraterna, har båda tagit avstånd från hans formuleringar. Även Liberalerna, som just nu ställs inför frågan om de ska lämna Januarisamarbetet och stödja en regering med Ulf Kristersson (M), har fördömt uttalandet.

”Hätska utfall mot invandrare på twitter är ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti”, skrev Nyamko Sabuni på Facebook.

– Vad jag reagerade på, och vad jag också tror att flera ledare reagerade på, det är hur Jimmie Åkesson torgför sin politik genom generaliserande, nedsättande beskrivningar av sina medmänniskor, säger Sabuni i Agenda.

Åkesson anser att det är på grund av politiken som tidigare regeringar och nuvarande har fört som Sverige brottas med problem som bland annat hederskultur, islamism och barnäktenskap.

– Jag pekar på helt uppenbara problem. Att asylinvandringen i decennier har varit en belastning, ekonomiskt, socialt och kulturellt, säger Åkesson.

Vill inte isolera partier

Nyamko Sabuni svarar att Liberalerna värnar asylrätten, och säger att Sverigedemokraterna är samma parti i dag som de var 2010 när de kom in i riksdagen.

– Det finns många partier som tycker olika från vad vi tycker, sen finns det väldigt få partiledare, för att säga kanske bara en, som uttrycker sig ovärdigt om sina medmänniskor.

På frågan om Liberalerna eventuellt kan utgöra regeringsunderlag till en regering som blir beroende av SD svarar Sabuni att hon inte tror på isolering av partier.

– Vi kommer inte att dra en järnridå gentemot ett parti i riksdagen utan vi ska gå i hård konfrontation där vi tycker olika, och där vi tycker lika så ska vi göra gemensam sak.

– Vi ska se till att fokusera på politik och lösa samhällsproblem.

Åkesson menar att det inte är hans människosyn som är ovärdig utan invandringspolitiken.

– Det vi behöver ha är ett nettominus, vi kan inte fortsätta som vi har gjort. Vi behöver se till så att det är fler som inte ska vara här som lämnar landet än som kommer hit.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer