Ananaspizzan, lika hatad som älskad. Foto: Janine / Wikimedia Commons

Hawaii-pizzans skapare Sam Panopoulos har dött

Uppdaterad
Publicerad

Deg, tomatsås, ost, skinkbitar – och konserverad ananas. Med sitt något oortodoxa, fruktiga inslag är Hawaii-pizzan en smakkombination som aldrig tycks sluta väcka känslor. 55 år efter att den kom till har dess skapare Sam Panopoulos gått ur tiden.

20 år gammal flyttade den grekfödda kocken och företagaren Sam Panopoulos 1954 till Kanada. Under årens lopp startade han flera framgångsrika restauranger tillsammans med sina två bröder.

”Lade på det på skoj”

Det var på en av dessa, restaurangen Satellite i Chatham i sydöstra Ontario, som den udda idén kom till honom. Närmare bestämt 1962.

– Vi lade bara på det, bara för skojs skull, för att se hur det smakade, har Panopoulos tidigare sagt till BBC.

– Vi var nya i branschen och experimenterade mycket.

LÄS MER: Pizzeria uppmanas att ”sluta vilseleda” sina kunder

Till en början var bröderna inte helt säkra på smakkombinationen, men efter att ha testat den och under några månader erbjudit pizzan till sina restaurangbesökare stod det klart att den var här för att stanna.

– Några månader senare var de galna i den. Så vi satte upp den på menyn, berättade Panopoulos även i intervjun med BBC.

Själva namnet på pizzan uppges komma från märket på den konserverade ananasen som Panopoulos använde.

Älskas och hatas

Trots att det gått över 50 år sedan pizzan kom till fortsätter den att väcka känslor. Den brittiska kändiskocken Gordon Ramsay twittrade bestämt så sent som i april att ”ananas inte gör sig på pizza”.

Någon som är av den motsatta åsikten är Kanadas premiärminister Justin Trudeau, som nyligen hyllade ananspizzan i ett inlägg på Twitter.

Under hashtaggen #TeamPineapple, ungefär ”team ananas”, slog han fast:

”Jag står bakom denna läckra Southwestern Ontario-skapelse.”

Efter beskedet om Sam Panopoulos död i torsdags har många även passat på att tacka ananaspizzans skapare under samma hashtagg på Twitter.

Sam Panopoulos blev 83 år gammal.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.