Foto: Scanpix

Hbtq-frågor inte på landslagsagendan

Uppdaterad
Publicerad

Ett upprop som uppmanar spelarna i fotbolls-EM i Ukraina att bära regnbågsfärger cirkulerar just nu på nätet i protest mot söndagens inställda Pride-parad i Kiev. Men från Svenska Fotbollförbundet känner man inte ens till att en Pride-parad hade planerats i den ukrainska huvudstaden.

Organisationen Pride solidarity uppmanar spelarna i fotbollslag från länder som ”har arbetat för att upprätthålla mänskliga rättigheter för hbtq-personer” att vid något tillfälle under turneringen bära regnbågsfärger i solidaritet med de hbtq-personer som lever i Ukraina.

Uppropet är en följd av att man i söndags ställde in den Pride-parad, den första i landets historia, som skulle ha hållits i Kiev.

Enligt ukrainsk polis ställdes paraden in då man inte kunde garantera deltagarnas säkerhet.

Kritiska röster från bland annat Amnesty hävdar dock att polisen redan från början visat ovilja att engagera sig i engagemanget, och på så sätt sett till att man tvingades ställa in paraden.

Känner inte till inställd parad

Jonas Nystedt, informationschef för Svenska Fotbollförbundet, känner inte till att den planerade Pride-paraden i Kiev ställdes in, och inte heller att den överhuvudtaget var planerad.

-Det känner jag inte till, men jag tycker heller inte att det är en fråga som rör oss.

Han känner heller inte till den aktuella namninsamlingen på nätet, men tycker inte att fotbollslandslaget har något med frågan att göra och har i dagsläget inga planer på att hörsamma uppropet.

-Det här är inte en fotbollsfråga – fotbollslandslaget koncentrerar sig på idrott. Just nu tränar laget på Gotland, det är det de ska göra.

Det är inte första gången namninsamlingar cirkulerar i samband med att det svenska fotbollslandslaget deltar i mästerskap som EM och VM.

Även inför det VM som 2006 arrangerades i Tyskland höjdes kritiska röster från svenskt håll mot att prostitution tillåts i landet, enligt Jonas Nystedt.

-Inför fotbolls-VM i Tyskland 2006 lämnades 60.000 namnunderskrifter in från människor som protesterade mot den tillåtna prostitutionen i landet, men det var inget vi kunde göra något åt.

Spelares stöd betydelsefullt

RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund ställer sig mycket frågande till att man man från Svenska Fotbollförbundets sida överhuvudtaget inte känner till den planerade Pride-paraden i Kiev.

-Det är underligt att man inte känner till det här.

Enligt Ulrika Westerlund är ”regnbågsuppropet” ett bra initiativ, men hon säger samtidigt att det även finns andra alternativ för att synliggöra hbtq-frågor i Ukraina.

-Ett förslag har varit att uppmuntra supportrar att ta med sig regnbågsflaggor till matcherna. Samtidigt råder en fientlig miljö vad gäller de här frågorna i Ukraina, vilket gör att det inte är att rekommendera människor att gå ut på gatorna och vifta med flaggor.

Ulrika Westerlund säger att det skulle betyda mycket om det istället var de deltagande landslagsspelarna som visade sitt stöd.

-Kanske fotbollsspelarna skulle kunna bära en armbindel, det vore fint. Det skulle vara en värdefull manifestation.

Förbundet borde visa intresse

RFSL:s ordförande befann sig i Kiev under den inställda Pride-paraden i söndags och vittnar om hur man på svenska ambassaden förbereder sig för en enorm svensk supporterinvasion.

Därför tycker hon att det Svenska Fotbollförbundet borde ha ett intresse för situationen för hbtq-personer i Ukraina.

-Man borde sätta sig in i kontexten. Det kan ju hända att människor kommer till Ukraina och vill visa sitt stöd utan att de inser att det kan vara farligt.

Inställd Pride-parad i Kiev 20 maj

Den 20 maj skulle den första Pride-paraden i Ukrainas historia gå genom Kievs centrum. Inför paraden hade organisatörerna kommit överens med den lokala polisen om beskydd.

30 minuter före start ställdes paraden in av polis, då man hävdade att 500 huliganer var på väg till samlingsplatsen för att misshandla deltagarna.

Svjatoslav Sjeremet, ordförande för en av landets ledande hbtq-organisationer Gay Forum for Ukraine misshandlades när han skulle meddela beslutet att ställa in marschen – mitt framför nyhetsbyrån Reuters kameror.

Källa: RFSL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.