HD friar SR:s Alfons Åberg-satir

Publicerad

Radioprogrammet Pippirulls satir om Alfons Åberg var fullt laglig. Det kom Högsta domstolen fram till i dag.

I programmet framställdes barnboks- figuren Alfons Åberg som en hallick i slagsmål med en knarkhandlare om leverans och betalning av droger.

Författaren Gunilla Bergström hade krävt Sveriges Radio på 100.000 kr i skadestånd för att Pippirull har ändrat för mycket i hennes texter samt att hon drabbats av badwill.

Tidigare har programmet friats även av hovrätt och tingsrätt.

Hallick på danska
Pippirull sände inslaget 2002 med anledning av barnboksfiguren Alfons Åbergs 30-årsjubileum. Redaktionen hade snappat att ordet alfons betyder hallick på danska.

Man klippte ihop en replikväxling från originaltexter om Alfons Åberg upplästa av skådespelaren Björn Gustafsson och repliker ur den danska filmen Pusher (Langaren).

Främmande syfte
Bearbetningar av verk som utgör parodier och travestier ska betraktas som självständiga verk även när de är mycket närgångna och i långa stycken följer förebilden ord för ord, säger upphovsrättslagen.

Den ståndpunkten motiveras med att parodin eller travestin fullföljer ett för förebilden helt främmande syfte.

Att barnboksfiguren Alfons placeras i ett oväntat sammanhang med narkotikamissbruk och kriminalitet har uppenbarligen velat framkalla en komisk och överraskande effekt och programinslaget blir följaktligen ett självständigt verk, anser HD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer