Hela onsdagens liverapportering

Publicerad

Här kan du läsa hela SVT Nyheters liverapportering från Barack Obamas Sverigebesök i efterhand.

SVT Nyheter: God morgon! Nu börjar vår liverapportering. Vi kommer under hela dagen bevaka vad som händer under president Barack Obamas besök. Ställ gärna frågor och tipsa gärna om ni ser något som ni tycker vi borde bevaka.

SVT Nyheter: Under dagens besök har statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har bjudit in sina nordiska kollegor för att träffa Obama.

 Tidningen Berlingske rapporterar att Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) tänker kräva Barack Obama på besked om USA:s påstådda avlyssning av EU-kontor, när de träffas på en middag i kväll.

SVT Nyheter: Obama väntas landa underförmiddagen. De rapporter vi har fått är att det kommer ske vid tio-tiden.

 Under dagen ska han bland annat träffa statsminister Fredrik Reinfeldt i Rosenbad, besöka Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser och besöka Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

SVT Nyheter: Det kommer som de flesta vet vara stora problem med framkomligheten idag. Stora delar av centrala Stockholm har spärrats och busslinjer dras om. Även E4 till och från Arlanda stängs av under en halvtimme, med långa köer som följd, när presidentens bilkortege passerar.

 Av säkerhetsskäl har polisen under natten flyttat ungefär 150 bilar som parkerats inom avspärrade områden i centrala Stockholm. Polisen skriver på sin sajt att försök har gjorts att kontakta bilägarna, som uppmanas att så snart som möjligt hämta sina bilar på Gärdet.

 Även cyklar har transporterats bort under natten. Det är cyklar som stått parkerade vid framför allt Grand Hotel och Rosenbad. De kan hämtas i Frihamnen.

Kraftigt beväpnade män med ”Police” skrivet på ryggen anländer utanför Grand Hotel vid halvåttatiden i dag.

SVT Nyheter: Obama kommer att vistas i Stockholm under drygt 24 timmar. Men det kommer inte ske något publikt framträdande så den som hoppas få se den amerikanska presidenten ute på stan lär bli besviken.

 – Det här påverkar stockholmarna en hel del. Men det är inget publikt arrangemang. Möjligheterna att få en skymt av presidenten är tämligen begränsade, eftersom det inte finns några ställen där han ska möta allmänheten.

 Omkring 2 000 poliser kommer att arbeta med säkerhet och ordning i samband med besöket.

Kexet: Hur ser det ut i trafiken?

SVT Nyheter: SL rekommenderar Stockholmarna att ta tunnelbanan till jobbet i dag – många bussar är inställda. Vad gäller biltrafiken så ska det vara förvånansvärt lugnt. Lite mer bilar ute tidigt på morgonen, enligt polisen, men inget kaos att rapportera om än så länge.

Anne: När anländer Obama?

De rapporter vi har fått är att han landar vid tiotiden. Han möts av bland andra alliansledarna Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund.

SVT Nyheter: Statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades tidigare under morgonen i SVT:s Gomorron Sverige. Där konstaterar han att det är ett ovanligt långt besök Barack Obama gör i Sverige.

SVT Nyheter: – Det väldigt ovanlig, om man har följt hur amerikanska presidenter rör sig i världen så brukar det handla om några få timmar – nu är det ett dygn, säger Reinfelt.

SVT Nyheter: Reinfelt undviker att svara på frågan om han är nervös inför mötet med den amerikanska presidenten:

 – Jag tycker att man ska vara väl förberedd. Jag har träffat Barack Obama flera gånger förut och jag vet att när vi träffas så hittar vi varandra i våra samtal, det kommer vi säkert göra i dag också.

SVT Nyheter: Det märks redan på Arlanda att det är något speciellt på gång. Flygentusiaster som vill få en skymt av planet. Journalisterna har under morgonen transporteras ut med en pressbuss till rampen där Air Force One väntas stanna. Ett militärband kommer också att finnas på plats för att spela arméns honnörsmarsch Under blågul fana av Viktor Widkvist.

SVT Nyheter: Än så länge har inte övrig flygtrafik påverkats. Kommunikationerna till flygplatsen flyter på som vanligt och flygtrafiken följer tidtabeller. Enligt Klas Nilsson, presschef på Swedavia, verkar många resenärer ha varit ute i lite extra god tid. Även trafiken i Stockholm fungerar bra. Ni kan med fördel följa ABC:s rapportering för mer information. Viktigaste rådet är att välja tunnelbanan enligt SL.

SVT Nyheter: Statsminister Reinfeldt kommer att träffa Barack Obama klockan 13.00 och en gemensam presskonferens kommer sedan att hållas klockan 14.30.

SVT Nyheter: I Gomorron Sverige avfärdar Reinfeldt kritiken att han skulle valt bort kontroversiella samtalsämnen under besöket:

– Jag vill understryka att jag inte valt bort någonting. Jag har bara berättat om vilken rangordning jag vill föra samtalen. Jag håller inte heller med – de riktigt kontroversiella frågorna handlar om frihandeln, där vi inte tyckt likadant.

– Jag kan säga till Barack Obama att han bör stänga Guantanamo, då kommer han säga ”Fredrik, jag håller med”. Jag frågar inte eftersom att jag redan vet vad han kommer att svara. 

Många valde att lämna bilen hemma i dag. Vid Medborgarplatsen tidigt i morse var det många cyklar, få bilar.

Alias: Jag hänger inte riktigt med men varför ska Obama besöka Sverige av all länder? Bara lite nyfiken.

SVT Nyheter: Vita huset har motiverat det med att Sverige fyller en viktig roll som samtalspartner i frihandlesavtalet mellan EU och USA som just nu förhandlas fram. Dessutom talar man om Sverige som en vän till USA. Läs gärna Bo Inge Anderssons analys av detta: http://www.svt.se/nyheter/varlden/beloningen-for-att-sverige-hallit-kaft

kristina: Vem betalar för statsbesöket, fördelas det mellan länderna

SVT Nyheter: Det är oklart exakt hur kostnaderna fördelas, vi har frågat svenska myndigheter hur mycket besöket beräknas kosta men de vill inte svara förrän efter besöket. Man kan nog anta att Obamas säkerhetstjänst står för kostnaden för hans personliga säkerhet, medan polis, regeringen, Stockholms stad och Trafikverket tar kostnaderna i Sverige.

SVT Nyheter:

Få i USA bryr sig om Sverigebesöket, skriver SVT:s korrespondent Stefan Åsberg från Washington. Synen på Sverige präglas av en blandning av välvilja och ointresse. Läs hela artikeln här: http://www.svt.se/nyheter/sverige/fa-i-usa-bryr-sig-om-sverigebesoket

Justin: Kan ”neutrala” Sverige spela en ”diskret” roll i Syrienfrågan?

SVT Nyheter: Reinfeldt svarade tidigare i dag på frågan om vad Sveriges svar blir när Obama nu söker stöd för ett militärt ingripande i Syrien. – Vi har sagt att vi tycker att det är viktigt att vi får en chans att invänta vad FN-inspektörer på plats har hittat. Vi tror inte att det finns en militär lösning på situationen i Syrien, säger han.

SVT Nyheter: Reinfeldt om Obama som person:

 – Han är varm och direkt i sin kontakt när man pratar med varandra. I den direkta kontakten är han väldigt personlig och bra att prata med.

Linnea: Finns det någon möjlighet att se Obama under dagen, som privatperson?

SVT Nyheter: Det blir nog svårt. Det är inget publikt arrangemang. Ska man få en skymt av honom så gäller det ha tur när hans bil åker förbi eller när han går in eller ut ur någon byggnad exempelvis Rosenbad. Men det lär vara väldigt mycket poliser och annan säkerhetspersonal i vägen.

Ida: Kommer ni som sitter och liverapporterar få träffa Obama?

SVT Nyheter: Nej det kommer vi dessvärre inte.

Ida: Kommer ni som sitter och liverapporterar få träffa Obama?

SVT Nyheter: Nej det kommer vi dessvärre inte.

Prickskyttar förbereder sig på Arlandas tak.

SVT Nyheter: Säkerhetsexperten Peter Jonsson om säkerhetsläget under dagens besök: 

 – Säkerhetsapparaten har rullat i en månad och framför allt de senaste dagarna mer intensivt. Det kommer att bli lugnt och fint.

SVT Nyheter: Det är en stark nordisk prägel på Obamas besök. Välkomstmiddagen för den amerikanske presidenten i kväll har formats till en arbetsmiddag mellan Nordens politiska ledare och USA:s president.

 Från Danmark, Norge och Island kommer statsministrarna Helle Thorning-Schmidt, Jens Stoltenberg och Sigmundur David Gunnlaugsson. I Finland har presidenten ett starkt grepp över utrikespolitiken. Därför är det inte statsminister Jyrki Katainen utan president Sauli Niinistö som representerar Finland.

 Politiskt sett är fördelningen jämn. Medan Thorning-Schmidt och Stoltenberg båda är socialdemokrater företräder Sigmundur David Gunnlaugsson det borgerliga Framstegspartiet och middagsvärden Fredrik Reinfeldt som bekant Moderaterna. President Niinistö står som finländsk statschef ovanför politiken men har ett långvarigt förflutet som partiledare och minister för det konservativa Samlingspartiet.

SVT Nyheter: – Det yttersta ansvaret för presidentens skydd har Säpo. Men Secret Service skulle aldrig släppa det här och säga ”gör som ni vill”, de är väldigt tydliga på hur det ska se ut och hur det ska gå till. De är med in i minsta detalj i planeringarna. Om något händer kommer de att agera själva, trots att Säpo bär ansvaret, säger säkerhetsexperten Peter Jonsson.

Ida: Tycker ni är sega i era svar! Detta är inte LIVE!

SVT Nyheter: Vi beklagar det, vissa frågor tar det längre tid att svara på än andra och vi försöker svara på frågorna i den ordning de kommer.

Jonas: Hur ser schemat/programmet för live-sändningen på webben ut idag?

SVT Nyheter: Vi kommer sända live från klockan 10 till 17.20. Det kommer sändas i SVT2 och här på webben. Här kan ni läsa mer om vår rapportering, http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-sander-svt-under-obamas-besok

SVT Nyheter: Här kan ni se hela intervjun med Fredrik Reinfeldt i Gomorron Sverige i morse.http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/sverige/article1437871.svt?&_suid=1378279672473039571334775269695

SVT Nyheter: Så här ser skyddet kring USA:s president ut. Se SVT:s Stefan Åsbergs reportage från Washington: http://www.svt.se/nyheter/varlden/sa-skyddas-obama

Berzelii park i morse. Runt 2000 poliser kommer arbeta med säkerheten kring besöket.

SVT Nyheter: Det är en rigorös mediebevakning av Obamas Sverigebesök. Enligt tidningen Resumé 145 journalister kommer senare i dag på plats bevaka president Obamas presskonferens i Rosenbad.

 Det finns journalister från hela världen på plats, bland annat 33 reportrar med Vita Huset som bevakningsområde med namn som Chuck Todd från tv-bolaget NBC. CNN har fem journalister på plats.

SVT Nyheter: Hela intervjun med säkerhetsexperten Peter Jonsson i Gomorron Sverige: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/sverige/article1437901.svt

Kortegén som innehåller Obamas limousin, Cadillac One eller the Beast , förbereder sig inför att USAs president Barack Obama ska landa på Arlanda flygplats. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: President Obamas flygplan Air Force One har nu flugit in över Sveriges gräns i norra Värmland på väg mot Stockholm, enligt bilder på webbplatsen Flightradar 24.

hj: när startar livebilderna?

SVT Nyheter: 10.00 startar vi livesändningen.

Det kommer bli flera demonstrationer i samband med president Obamas besök. Den första har börjat på Mynttorget.

SVT Nyheter: Den största demonstrationen väntas bli på Medborgarplatsen 17.00 där Nätverket 4 september fått tillstånd att demonstrera. Nätverket demonstrerar under parollen ”Nej till big brother Obama”.

 Även Amnesty, Piratpartiet, Liberala partiet och flera mindre grupperingar har getts demonstrationstillstånd, alla på behörigt avstånd från Barack Obama och Fredrik Reinfeldt.

På annat håll förbereder sig livgardet inför att USAs president Barack Obama ska landa på Arlanda flygplats. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: Nu har de statsråd som ska ta emot president Obama, bland andra utrikesminister Carl Bildt och utbildningsminister Jan Björklund, anlänt till Arlanda.

 Även president Obamas bil ”The Beast” har siktats på flygplatsen.

Utrikesminister Carl Bildt förbereder sig inför att USAs president Barack Obama ska landa. Foto: Scanpix

Oliver: Kommer det att vara stopp mellan jordbro och Haninge/handen?

SVT Nyheter: För trafikläget är hänvisar vi till ABC:s rapportering. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lugn-morgon-hittills-i-trafiken

Följ Air Force Ones färd: http://www.flightradar24.com/AF1

Försvarets prickskyttar gör sig nu redo på Arlanda när presidenten börjar närma sig. Foto: Scanpix

pontus: Vad gör han här?

SVT Nyheter: Det ska förhandlas om ett frihandelsavtal mellan EU och USA, klimatpolitik är ett annat av ämnena som tas upp. Du kan läsa mer här: http://www.svt.se/nyheter/sverige/det-ska-obama-gora-i-sverige

Daniel: Vem bekostar Obamas besök i Sverige?

SVT Nyheter: Det kommer många frågor på hur Obamas besök bekostas. Som vi svarade tidigare är det oklart exakt hur kostnaderna fördelas, vi har frågat svenska myndigheter hur mycket besöket beräknas kosta men de vill inte svara förrän efter besöket. Man kan nog anta att Obamas säkerhetstjänst står för kostnaden för hans personliga säkerhet, medan polis, regeringen, Stockholms stad och Trafikverket tar kostnaderna i Sverige.

Kalle: Är det bara jag eller försvann AF1 från Flight Radar?

SVT Nyheter: Det stämmer. Vad det kan bero på är oklart, troligtvis på grund av att planet nu börjar närma sig Arlanda.

europé: svenska folket har ingen aning om vad detta frihandelsavtal innebär för deras dagliga tillvaro. I Frankrike har en särskild kommission tillsatts för att kolla upp avtalets konsekvenser. Varför gör inte Sverige det? Vill vi ha genmodifierad mat i snabbköpen? En tsunami av amerikanska livsmedel där fett ersatts med socker dvs ett hot mot folkhälsan. Har ingen noterat hur feta amerikaner är?

Olof: Obama ligger på final nu, säger de på flygradion...

SVT Nyheter: Det officiella schemat för president Barack Obamas besök har precis blivit känt.

 Vid klockan 10.10 landar Air Force 1 på Arlanda.

gabrieleurell: Jag hör och ser jaktplanen flyga över Arlanda! Snart är han här!!! #obamainsweden

SVT Nyheter: 13.10 möter han Fredrik Reinfeldt i Rosenbad för bilaterala överläggningar.

 14.30 håller Obama och Reinfeldt en gemensam presskonferens från Rosenbad.

 15.30 kommer presidenten att vara på plats i Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser. Enligt ett pressmeddelande från Vita huset ska Obama göra ett uttalande i samband med besöket i synagogan.

 Därefter fortsätter dagen med ett besök på KTH, klockan 16.40. Programmet fokuserar på svenska innovationer inom förnyelsebar energi och miljö.

 19.05 fotograferas Barack Obama tillsammans med de nordiska regeringscheferna, med efterföljande middag på Sagerska palatset.

HannesNelander: JAS-planen har nu kört in över Arlanda. När nu!!

Anton: Hej, kommer JAS 39 Gripen att patrullera luftrummet runt Arlanda och Stockholm under dagen?

SVT Nyheter: Ja, det verkar så enligt får reporter Hannes Nelander.

SVT Nyheter: Nu är vår livesändning igång. Följ den på SVT2 eller på webben.

SVT Nyheter: President Obama har nu landat.

SVT Nyheter: E4 stängs nu hela vägen från Arlanda hela vägen ner till Västberga i södra Stockholm. Även tåglinjerna längs E4 är nu stängda.  http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lugn-morgon-hittills-i-trafiken

SVT Nyheter: Det verkar vara problem med vår direktsändning från Arlanda. Vi arbetar med att lösa det.

SVT Nyheter: När Syrienfrågan kommer upp med president Obama kommer regeringen att framhålla att man vill gå genom FN.

– Vi kommer framför allt säga att vi vill se en helhetslösning. Det är fasansfullt med ihjälgasade människor men det har dött 110 000 människor i den här konflikten. Vi måste lösa helheten, säger utrikesminister Carl Bildt.

SVT Nyheter: Planet rullar nu längs landningsbanan. Carl Bildt, Göran Hägglund, Annie Lööf och Jan Björklund finns bland dem som snart tar emot Obama vid flygplatsen.

Här landar Air Force One på Arlanda. Foto Scanpix

SVT Nyheter: Nu är livesändningen igång igen. http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-sander-svt-under-obamas-besok

SVT Nyheter: Nu står Air Force One still på Arlanda. Nu väntar vi på att den amerikanska presidenten ska stiga ut.

Planet börjar lastas ur. Nu väntar vi på presidenten. Foto: SVT

SVT Nyheter: Nu går den svenska delagationen fram för att ta emot den amerikanska presidenten.

Här rullas röda mattan ut för Obama. Foto: SVT

SVT Nyheter: Nu stiger Barack Obama ut ur planet.

SVT Nyheter: Nu står Obama på svensk mark.

SVT Nyheter: Han tas emot av den svenska delegationen bestående av Carl Bildt, Annie Lööf, Jan Björklund och Göran Hägglund.

Foto: SVT

SVT Nyheter: Nu går Obama och samtalar med utrikesminister Carl Bildt.

Obama och utrikesminister Carl Bildt Foto: SVT

SVT Nyheter: Nu åker Obama i väg från flygplatsen. Första stopp blir Rosenbad.

SVT Nyheter: De första som Barack Obama hälsade på var USA:s Sverigeambassadör Mark Brzezinski och hans hustru Natalia. Efter det hälsade han på bland andra ett antal regeringsföreträdare med utrikesminister Carl Bildt i spetsen.

Nyfiken: Vilken väg kommer kortegen att ta sig in i centrala Sthlm? Sveavägen eller Klarastrandsleden?

SVT Nyheter: Exakt vilken väg de kommer åka är hemligt men E4 har nyligen stängts av för trafik i både norrgående och södergående riktning, från Måbypåfarten norr om Arlanda ner till Stockholms city, en sträcka på cirka 40 kilometer.

Jakob: Är det bara jag som har ljudproblem på livesändningen?

SVT Nyheter: Vi har inte haft problem här men det verkar vara fler som haft problem. Förhoppningsvis är felet åtgärdat nu.

caspsala: Hälsa Pres. Obama att en rimlig gissning är att de allra flesta av oss svenska medborgare inte alls är så integritetsöverkänsliga som våra ”hemma-extremister”; LÄS: Söta bror Dror och hans flitiga vapendragare.

”Han vill se spänstig ut” säger journalisten Britt-Marie Mattsson om Obamas entré på Arlanda. Foto: SVT

Foto: Scanpix

Spela roll: Hur kan man se de live i mobilen?

SVT Nyheter: Använd din webbläsare och klicka in dig på den här sidan: http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-sander-svt-under-obamas-besok

Så här ser presidentens Air Force One ut.

SVT Nyheter: Kortegen med bilarna rör sig nu mot Stockholm. Obama ska möta Reinfeldt i Rosenbad 13.10.

SVT Nyheter: Nu ser vi kortegen passera på bilderna från E4. http://www.svtplay.se/video/1435951/extra-rapport-obama-besoker-sverige

Här kommer kortegen på E4. Foto: SVT

SVT Nyheter: Vi försöker samla alla klipp från Obamas besök här. Där kan ni bland annat se när han välkomnas på Arlanda.

SVT Nyheter: Enligt uppgifter till TT kommer president Obama att göra ett besök på amerikanska ambassaden på Djurgården före mötet med statsminister Reinfeldt.

SVT Nyheter: SVT:s team befinner sig just nu på vägen från Arlanda och ska strax köra upp på E4:an.

 - Ett hundratals bilar framför oss. De flesta människor står utanför bilarna och tittar, säger SVT:s reporter Hannes Nelander.

Foto: Hannes Nelander.

Patricia: Varför är inte Reinis med och tar emot Obama?

SVT Nyheter: Statsminister Reinfeldt ska ta emot Obama på Rosenbad och moderaternas representant blev istället utrikesminister Carl Bildt.

Foto: Scanpix

Ivar: Varför säger man att Obama är första sittande presidenten på besök i Sverige när George W Bush var här under EU toppmötet i Göteborg 2001?

SVT Nyheter: När George W Bush besökte Sverige var det för att delta i EU-toppmötet. Barack Obamas besök är det första bilaterala mötet där en sittande amerikansk president gästar Sverige. Alltså, han åker hit för att träffa Sveriges regeringschef, inte för ett internationellt möte.

SVT Nyheter: Trafikuppdatering: Enligt SVT-medarbetare på stan är alla broar i centrala Stockholm förutom Kungsbron avstängda. SVT:s medarbetare försökte ta sig till Söder via Västerbron.

 http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lugn-morgon-hittills-i-trafiken

SVT Nyheter: Säkerhetsapparaten kring Barack Obamas besök innebär stora kostnader för polisen. Lågt räknat på att var och en av de 2 000 poliserna arbetar totalt 20 timmar under två dagar, med en arbetskostnad på omkring 600 kronor i timmen, blir enbart den notan 24 miljoner kronor. Sen tillkommer boendekostnader för poliser från andra delar av landet.

 Vid Obamas besök i Oslo 2009 avsattes 163 miljoner kronor för säkerhetsarbete.

Här är den långa kortegen på väg in mot Stockholm. Foto: Scanpix

Bengt Bofalk: Kan en tillsatt president i USA vara flygrädd eller tvingas han/hon flyga ändå?

SVT Nyheter: Troligen skulle en flygrädd person få väldigt svårt att bli president i USA eftersom det krävs många flygresor redan under valkampanjen på hemmaplan.

RosenJohan: RT @carlbildt: Well, first ever bilateral visit by a US President to Sweden has started. Sun shining. #obamainsweden http://t.co/08PJ7C4sbh

SVT Nyheter: 15.30 kommer presidenten att vara på plats i Stockholms synagoga för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser.

 Lena Posner-Körösi, ordförande Judiska centralrådet, kommer att vara värd för tillställningen. Enligt henne kommer Obama i synagogan att få träffa Raul Wallenbergs syster Nina Lagergren och flera av dem som räddats av Raul Wallenberg.

 Obama väntas även göra ett uttalande i samband med besöket i synagogan.

tedvalentin: Ganska folktomt i stan idag. Men lite folk runt Grand Hotel i alla fall! #obamaSE #Obama http://t.co/FGB0viic8U

muhammad: Men det är ju inte första besöket av den anledningen att det är ett bilateralt besök eller inte.

SVT Nyheter: Det är mycket riktigt inte det första besöket av en sittande president. Första gången när en sittande president besökte Sverige var när George W Bush besökte EU-toppmötet i Göteborg 2001. Obamas besök är det första som sker på bilateral grund, Bush kom inte hit för att träffa den svenska regeringen utan kom hit på grund av toppmötet.

SVT Nyheter: E4:an är nu öppen och Obamas kortege kommer nu in i Stockholm.

matslew: Roads of #Stockholm are empty today. #Obama’s in town and the City is blocked for security. People left the car at home.

mygggan: Photo: #Obama #Stockholm (på/i Etteplan) http://t.co/W8pKyfE5h3

SVT Nyheter: Obama ska nu vara framme vid Grand Hôtel.

SVT Nyheter: ”Politiken går inte Obamas väg i hemlandet.” I vår livesändning diskuteras just nu den amerikanska befolkningens syn på Barack Obama.

 http://www.svtplay.se/video/1435951/extra-rapport-obama-besoker-sverige

Enligt SVT Korrespondeterna ska 146 journalister vara med på presskonferensen. Här står de och väntar. Foto: SVT

​SVT:s Erika Bjerström rapporterar inför Obamas presskonferens i eftermiddag: ”Spänningen är stor, kommer vi från den svenska pressen få ställa frågor till president Obama? Blir det en? Flera? Och om det bara blir en, hur går det till att välja ? Roberta Alenius, presschef hos statsminister Reinfeldt, har en modell; vi som representerar sveriges största medier ska ha ett grupparbete och enas om vem som av oss har den bästa frågan. När/ om vi kan enas om detta så lottas det vem av oss som ställer frågan. En utmaning för supertaggade nyhetsreportrar.

SVT Nyheter: ”Obama är introvert” säger Johan Anderberg, på Fokus i vår livesändning. Som exempel säger han att Obama vägrar att skicka tackkort. http://www.svtplay.se/video/1435951/extra-rapport-obama-besoker-sverige

SVT:s fotograf Hans Faager är redo för sitt möte med Mr President. Foto: SVT

SVT Nyheter: Se klippet som visar hur Barack Obama tillbringar sina första timmar i Stockholm. http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/sverige/article1438288.svt

Presidentens kortege rullar in i Stockholm. Foto: Scanpix

Dag den vise: Med tanke på att det tycks finnas folk som har fått tillstånd att demonstrera mot Obamas besök undrar jag om polisen är förberedda på att det kan bli bråk i Stockholm idag, så att det inte blir som i Göteborg 2001, där demostranterna hann slå sönder otaliga skyltfönster innan polisen grep dem?

SVT Nyheter: Polisen har 2.000 poliser som är insatta för Obamas besök. Hundratals har kallats in från runt om i landet. Eftersom det är polisen som utfärdat tillstånden för demonstrationerna bör de ha bra koll dem.

SVT Nyheter: Nu närmast ska Obama besöka den amerikanska ambassaden.

MLEngstrand: RT @LenaSundstrom: Om #obama hänger kvar varje dag kommer i alla fall #miljön i Stockholms innerstad bli bättre #bilfritt spekulerar @marcu…

SwedeninEgypt: The main focus of the discussions with #ObamainSweden: the #economy & #jobs, free trade, and #climate & #energy. http://t.co/nkvA4GP7fT

KrisBoswellRS: And people are hanging about on a nearby bridge hoping to see Obama. #obamainsweden It's a lovely day... http://t.co/IoXl4JKfAk

SVT Nyheter: Nu verkar det som att Obama inte alls ska besöka amerikanska ambassaden innan han träffar Reinfeldt. Uppgiften förnekas i alla fall av ambassadens presschef, Jeff Anderson.

Folkmassor inväntar presidenten i centrala Stockholm. Foto: Peter Salander/SVT

RWinqvist: Tydligen ska Obama ta upp Syrien frågan enligt amerikansk statlig radio #obamainsweden

KrisBoswellRS: Another security check before we're allowed in.Possibly even with x-ray machines.Slower than Heathrow Airport on a bad day...#obamainsweden

SVT Nyheter: Annie Lööf på Twitter om att träffa president Barack Obama: ”Fast handslag & trevlig och lättsam president. Vackert väder. Sverige visar sig från sin bästa sida, som presidenten sa vid handskakningen!”

HannesNelander: Står uppställd vid Grand Hotel där president #obama just nu befinner sig. Sprang också på @TobiasBillstrom kolla live på #svt.se

SVT Nyheter: För er som inte har hängt med under morgonen kan ni läsa en sammanfattande artikel om presidentens morgon här: http://www.svt.se/nyheter/sverige/obama-har-landat-i-sverige

SVT Nyheter: Ett laddat vapen hittades på förmiddagen på ett hotell vid Slussen i centrala Stockholm, rapporterar Expressen. Fyndet ska ha gjorts på en toalett. – Det rör sig om ett laddat tjänstevapen kvarglömt från en polisman, säger Varg Gyllander till Expressen.

FreiheitHeute: RT @flightradar24: Centralbron in Stockholm closed. #obamainsweden http://t.co/VpqGkkOWmC

SVT Nyheter: Här kan ni se ett klipp från i natt när 150 bilar bogserades bort från innerstan:

 http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/#article1437952.svt?&_suid=137828787397204568232286984154

SVT Nyheter: Flera amerikanska medier skriver nu om Obamas Sverige-besök. Så här skriver CBS om besöket: http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57601234/obama-in-stockholm-before-heading-to-g20-summit-in-russia/

SVT Nyheter: I USA är uppmärksamheten begränsad vad gäller Obamas resa till Sverige. – För de amerikanska medierna är det här bara ännu ett besök, säger journalisten Andreas Utterström.

Sam: Jag har följt programmet hela morgonen och kan inte låta bli att undra varför man inte nämner kravallerna i Göteborg 2001,som förmodligen är största anledningen till att USA ser Sverige som ett högriskland, då de i första hand riktades som protest emot George W. Bush's besök.

Just nu demonstreras på olika platser i Stockholm. Fem organisationer och två privatpersoner ska ha fått tillstånd att demonstrera idag. Foto: SVT

taxistockholm: Vasagatan öppen för trafik. #obamase

JonasTiger: #obama is welcomed everywhere in #sthlm! @ Stockholms Stadshus http://t.co/9nZckMBFWN

Omfattande avspärrningar och inpasseringskontroll vid Stockholms stora synagoga som Obama ska besöka senare i eftermiddag. Foto: Johan Winberg/SVT

SVT Nyheter: ”Sverige ses som en amerikansk spjutspets i Europa”. Se klippet från studion om hur Sveriges relationer med USA utvecklats. http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1438453.svt

SVT Nyheter: Tidigare i dag hittades ett skaprladdat vapen på en toalett vid hotellet Hilton vid Slussen. Enligt Varg Gyllander, presstalesman vid Rikskriminalpolisen, rör det sig om ett misstag, men en anmälan har upprättats, skriver TT.

Många protestaktioner mot Obama och USA genomförs i dag. Här har någon klätt statyerna utanför Konserthuset i ”Guantanamohuvor”. Foto: Lars Lindberger

SVT Nyheter: Carl Bildt säger till Aftonbladet att den svenska regeringen arbetat ”i 60 år” för att få till stånd ett besök av en amerikansk president.

sulan52: Varför hälsade inte presidenten på hederskompaniets svenska flagga ? Vad jag har sett vid tidigare statsbesök hälsade man på flaggan. Det är kanske inte brukligt längre ! Jag tycker det var dålig stil !

Utrikesminister Carl Bildt twittrar om presidentbesöket Foto: skärmdump twitter

SVT Nyheter: – Obama är en ”lame duck” när det gäller ekonomi, säger SVT:s ekonomireporter Peter Rawet.

MartinErik84: I väntan på Mr Obama! #obamainsweden http://t.co/nudvVSOOWJ

SVT Nyheter: – Jag är helt säker på att de goda relationer vi har med USA kommer att bli bättre efter det här besöket, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

SVT Nyheter: Vi har fått flera bilder från våra reportrar ute på stan men vi vill gärna att ni skickar in era bilder från Obamas besök. Det kan var avspärrningar, demonstrationer eller kanske om ni får en skymt av presidenten. Maila bilderna och ert namn till svtnyheter@svt.se.

SVT Nyheter: Mohamed Omar skriver på SVT Debatt om om religiös fundamentalism inom Syriens rebellgrupper: Med Obamas bomber blir Syrien det nya Afghanistan. Läs det här: http://debatt.svt.se/2013/09/04/med-obamas-bomber-blir-syrien-det-nya-afghanistan/

SVT Nyheter: Migrationsminister Tobias Billström säger till SVT Nyheter att Obamas besök är ett bevis på att Sverige seglat upp som ett viktigt land i norra Europa. ”Vi har klarat oss igenom krisen betydligt mycket bättre än andra länder i och utanför Europeiska Unionen.” Se intervjun i SVT:s livesändning på http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-sander-svt-under-obamas-besok

”Some media wants to focus on problems in relations with US. We see it as more important to focus on the potential. Moving forward together.” skriver utrikesministern på Twitter. Foto: skärmdump Twitter

Zetta: Välkommen till Sverige

SVT Nyheter: Hannes Nelander, SVT:s reporter, befinner sig utanför Grand Hotel i Stockholm. Han träffar några av de som väntar på att få en skymt av presidenten. – Det här är en historisk händelse, säger en av åskådarna. http://www.svtplay.se/video/1435951/extra-rapport-obama-besoker-sverige

Vid Medborgarplatsen har nätverket Ofog samlat människor för att demonstrera. Bland annat har de satt upp burar på torget. Se livesändningen direkt på http://www.svtplay.se/video/1435951/extra-rapport-obama-besoker-sverige Foto: SVT

@johannesohl: Finns det några uppgifter om hur många poliser/säpo-personer som är i aktiv tjänst just för det här besöket? För att inte tala om Obamas egna..

SVT Nyheter: Det ska vara ungefär 2000 poliser som arbetar med Obamas besök. Sen går uppgifter isär. Vissa källor talar om upp till 700 personer i Obamas följe och då ingår journalister. Och flera uppger att ungefär 200 av dessa ska vara någon typ av säkerhetspersonal.

På Rosenbad städas nu det sista och röda mattan rullas ut inför Obamas besök. Se presskonferensen live från cirka 12.30 här på svt.se.

Polishelikpoter med en prickskytt övervakar USA:s president Barack Obamas kortegén med limosine the Beast passerar Hagabarken utanför Stockholm. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det nu vara dags för ett mingel med amerikanska ambassadens personal, på Grand Hotel.

 Därefter lämnar Obama hotellet för att möte Reinfeldt på Rosenbad 13.10.

Bosse Schmidt: Har det gått inflation i ordet ”bilateral” i alla era TV sändningar !!! Jag har nog hört detta ord minst 20-30 ggr nu ! .... ??? Varför inte bara säga ”I'll scratch your back, if you scratch mine” .... MVH // Bosse

davdii: RT @cruzesmeralda: No news no mention for #obamainsweden in world press

Monica: Varför rapporterar ni inte om vapnet som har hittats på Hilton i Stockholm?!?

SVT Nyheter: Det hittades mycket riktigt ett skarpladdat vapen på en toalett vid hotellet Hilton vid Slussen. Men enligt Varg Gyllander, presstalesman vid Rikskriminalpolisen, rör det sig om en polis som glömt sitt tjänstevapen efter ett toalettbesök, men en anmälan har upprättats, skriver TT.

SVT Nyheter: ”Obama är en lysande författare”  Just nu i SVT:s livesändning: författaren Thomas Engström har översatt den amerikanske presidentens böcker.  http://www.svtplay.se/video/1435951/extra-rapport-obama-besoker-sverige

Spänd väntan bland pressuppbådet inne på Rosenbad. President Obama väntas anlända dit för att möta Fredrik Reinfeldt om cirka 25 minuter. Foto: Anders Bispo/SVT

lothhammar: Stört omöjligt logga in på Regeringskansliets nätverk. Har Obama orsakat trafikinskränkningar där också? #obamainsweden

SVT Nyheter: Roligt klipp: De väntar i timmar – för att få en skymt av Obama.

 http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/#article1438546.svt?&_suid=13782919228010061067926824863505

Många har samlats i Kungsträdgården i förhoppning att få en glimt av presidenten. Här syns ett glatt gäng i septembersolen med en kenyansk flagga i högsta hugg. Foto: Karin Axelsdotter Olsson.

Skitidetdu: Kommer Obama vara på medborgarplatsen 17:00?

SVT Nyheter: Nej, då är det demonstration mot den amerikanska presidenten. http://www.svt.se/nyheter/sverige/obama-borde-anhallas-och-skickas-till-haag

allispallis: RT @danneew: Att punga ut 200 miljoner för att få besök av Obama. Är nog den sämsta investeringen genom tiderna #ObamaSE

SVT Nyheter: Nu lämnar Obama Grand Hôtel för att åka över mot Rosenbad.

– Nu åker presidenten mot Rosenbad för att träffa statsminister Fredrik Reinfelt, säger SVT:s reporter Hannes Nelander. Barack Obama är incheckad och klar på Grand Hotel – nu rullar kortegen åter genom stan.

Centerpartiet: Här anländer president Obama till Rosenbad. #obamase http://t.co/3TBxvy5xjD

Här träffar USA:s president statsminister Fredrik Reinfeldt på Rosenbad i Stockholm. Foto: SVT

SVT Nyheter: Reinfeldt tog emot Obama på Rosenbad och skakade leende hand med varandra.

Obama syns vinka genom limousinfönstret på väg till Rsosenbad. Foto: Peter Salander

SVT:s fotografer kunde få en kort sekvens från bordet inne på Rosenbad där delegationen nu har slagit sig ned. Foto: SVT

Avspärrningar utanför tv-huset- Här kommer kortegen passera på väg mot KTH.

Alice Wonderland: Är jag den enda som är oroad över vilken kvalitet vi kommer ha i mathyllorna i och med ett frihandelsavtal och ”bättre matpriser”? Vi i sverige har hårdare regler som vi alltså måste släppa lite på för att ha ett frihandelsavtal. Jag vill inte se sverige bli till ett mini-amerika, jag tycker om att vi är mer jordnära, ändra inte på detta!

Matti Rönnqvist med kollegor i åtta polisbilar står just nu på Strandvägen och inväntar order för nästa uppdrag – Bo Öhlén, reporter SVT Nyheter

SVT Nyheter: Enligt uppgifter till Aftonbladet finns uppgifter om en misstänkt bomb på Centralstationen, men det är mycket oklara uppgifter. Vi ringer polisen för en kommentar i detta nu.

Barack Obama skymtar bakom rutan på ”the beast” när han kör förbi några ivriga åskådare. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: Samtidigt som Obama träffar statsministern demonstrerar hundratals på Mynttorget.

SVT:s Katia Elliot är på Mynttorget och har pratat lite med demonstranterna.

 – När Amnesty var här var det rätt folktomt. Just nu är det ett 100-tals personer som samlats här och demonstrerar. Det är även mycket poliser här. Men demonstrationerna har hittills gått lugnt till, säger hon.

Vad demonstrerar de mot?

 – I morse var Amnesty international här från 07.30-10. Ett tiotal personer som stod med orangea overaller och en bur. Deras budskap är att Obama ska stänga Guantanamo men också att den svenska regeringen ska erbjuda sig att ta emot medborgare som befinner sig där.

– Vid klockan 11 kom Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, som vill att USA ska hålla sitt löfte att beskydda flyktingarna i Camp Ashraf strax norr om Bagdad, som i söndags blev attackerade.

 Ashraf-lägret för iranska oppositionella skapades under 1980-talets krig mellan Iran och Irak.

Även Piratpartiet fick tillstånd att demonstrera, men de ställde in sin demonstration vid mynttorget. De ansluter sig i stället till den stora demonstrationen vid klockan 17.

Artin2: Var kan man se kommentarer?

SVT Nyheter: Vi lägger ut dem i flödet. Då ser det ut så här.

Enormt pådrag med polispiketer vid Gärdet i Stockholm. Foto: Janne Lindström/SVT

Det historiska handslaget. Foto: Scanpix

SweMFA: Now: President Obama has arrived at Rosenbad for discussions and press conference with Prime Minister Reinfeldt. #ObamainSweden

SVT Nyheter: Polisen dementerar i nuläget uppgifterna om den misstänkta bomben. 

– Jag vet inte var Aftonbladet de fått de uppgifterna i från. Jag har inga sådana uppgifter, säger Albin Näverberg, informatör på Länskommunikationscentralen, polisen.

SVT Nyheter: Här är klippet på när Obama och Reinfeldt skakar hand: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1438620.svt

Foto: Scanpix

SVT Nyheter: I amerikanska medier beskrivs Obamas Sverige-besök som ett hastigt inplanerad artighetsvisit till ett perifert land i norra Europa – men ändå ett besök med stor betydelse.

Sveriges roll som nära Nato-vän såväl som presidentens hemliga förkärlek för författaren Stieg Larsson, musikgruppen ABBA och Fredrik Reinfeldts amerikanska rötter, diskuteras i ledarkolumner och bloggar.

 Mötet beskrivs också som ett sätt att visa en mjukare sida av amerikansk diplomati, mitt under vapenskramlet mot Syrien.

SVT Nyheter: SVT:s Erika Bjerström har lottats ut som en av två svenska journalister att få ställa en fråga till Barack Obama. Vi återkommer snart med en kommentar från henne.

anderslindberg: Undra om Secret Service är imponerade av att svensk polis slarvar bort tjänstevapen under besöket. Kling och klang. #obamainsweden

SVT Nyheter: SVT:s Katia Elliot har talat med Jens Wahlman, en av de poliser som kommit från Malmö för att delta i säkerhetsarbetet kring statsbesöket.

 – Min uppgift är att se till att demonstrationerna ska kunna genomföras på ett tryggt sätt, säger han.

 Han berättar att demonstrationerna gått fredligt till hitills och att stämningen är god trots stora avspärrningar i centrala Stockholm.

Spänd väntan bland journalisterna inför presskonferensen på Rosenbad. Foto: Anders Bispo/SVT

wattrob: Kommer någon vågar fråga #Obama om Putins senaste uttal om Syrien? http://t.co/R56mn7fNDj #globalmaktskifte @pwolodarski

SVT Nyheter: SVT:s Erika Bjerström är en av två svenska reportrar som kommer få ställa en fråga till president Obama på presskonferensen. Frågan hon kommer ställa är:

”Varför, mr president, har du valt att besöka Sverige av 44 länder i Europa?”

LottaHordin: Det blir TT o SVT som får ställa frågorna som det just nu filas på.#ObamainSweden

SVT Nyheter: Uppdatering om den misstänkta bomben: 

 - Vi har personal som undersöker en skokartong på Åhléns. Vi har inga uppgifter om att bombtekniker ska finnas på plats.

 Misstänker man någon koppling till Obama-besöket?

 - Man undersöker förutsättningslöst vad det kan vara för något. Vi sätter inget samband med besöket, säger Albin Näverberg, informatör på Stockholmspolisen till SVT.

Kortegen med Obamas limousin i mitten på E4:an tidigare i dag. Foto: Mariana B Martins

sniburg: RT @swedense: A rare sight in central Stockholm, empty of cars but filled with #obamainsweden http://t.co/cZxYEkCK1Z

SVT Nyheter: Polisen har nu undersökt paketet.

 – Det var inget konstigt, säger Albin Näverberg, till Aftonbladet.

tv2iden: Politiet kom nettopp ut frå Åléns på Drotninggatan med ein boks. Uvisst om dette er den mistenkelege pakken. #obama http://t.co/Wr8Xls3MtU

HannesNelander: SVT är en två svenska medier som få ställa frågor till #obama. @erikabjerstrom är med live på #svt.se från pk:n vid Rosenbad.

Polisen undersöker en skåpbil i centrala Stockholm. Foto: Anna Grindberg.

Hampus Gustafsson: AndersLindberg; På vilket sätt är en persons misstag något att haka upp sig på? Innan vi skapar oss själva en rad teorier i denna fråga kanske det är bäst att låta polisen starta en utredning för att komma fram till varför vapnet blivit kvarglömt. Vi människor har lätt för att bli distraherade, och det kan hända även Obamas närmaste agent.

SVT Nyheter: Så går mötet mellan Obama och Reinfedlt till. Se klippet här.

SVT Nyheter: Det verkar inte bara vara poliser som glömmer viktiga saker på toaletter.

En identitetshandling, en så kallad badge, tillhörande en av Obamas säkerhetsvakter hittades på en toalett på McDonalds på Sergelgatan i går eftermiddag.

– Personalen på McDonalds ringde oss, och vi kunde lämna tillbaka den till ägaren, säger Towe Hägg, presstalesperson vid Stockholmspolisen till TT.

14.30 börjar presskonferensen där två svenska journalister får ställa frågor till presidenten, bland dessa två SVT:s Erika Bjerström.

Sara: När börjar presskonferensen?

SVT Nyheter: Den ska börja 14.30 och ska sändas direkt här: http://www.svt.se/nyheter/sverige/sa-sander-svt-under-obamas-besok

Polisens meddelande till bilägarna på Vallhallavägen som inte kunde hitta sina bilar på onsdagsmorgonen. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: – Jag hade önskat att vi hade en regering som hade lite mer ryggrad och vågade ta upp frågor om övervakning och jakten på visselblåsare, säger Anna Troberg, Piratpartiet, i vår livesändning just nu

SVT:s fotograf Pablo Torres väntar på Obama.

Engstrom_PP: NYT citerar Anna Troberg: ”Mr. #Obama should stop tapping her e-mail account and give back his Nobel Peace Prize.” http://t.co/DJlVPssz49

Polisens bombbilar på väg vid gärdet. Foto: Ulla Olsson.

I väntan på ”Mr. President”. Foto: Scanpix

AmnestySverige: Amnestys generalsekreterare om #Guantánamo och #ObamainSweden i #SVT live just nu #ObamaSE http://t.co/DDtplx85P0

SVT Nyheter: – Det kommer nog att vara totalt fokus på Syrien, säger SVT:s Mats Knutson om den stundande presskonferensen som ni kan följa live på http://www.svtplay.se/video/1435951/extra-rapport-obama-besoker-sverige

carinabergfeldt: Dörrarna är stängda och tre herrar med öronsnäckor ser till att ingen kommer in eller ut. #obamainsweden #ObamaSE http://t.co/Rl512T2pMk

SVT Nyheter: Snart börjar presskonferensen på Rosenbad. SVT och TT är de enda svenska medier som får ställa varsin fråga till presidenten. Flera internationella medier kommer också att delta, däribland Reuters och Bloomberg.

Journalister väntar på att Obama och Reinfeldt ska komma in för att hålla presskonferens. Foto: SVT

staffandopping: Presskonferensen är minst fem minuter försenad. Sänds här på @svt: http://t.co/OJb8QLZfUb #ObamaSE

SVT Nyheter: Presskonferensen är försenad. Vi återkommer när den sätter i gång.

Hittills är det tomt vid de två podierna där presskonferensen ska äga rum.

SVT Nyheter: Det har varit mycket att göra för polisen under dagen med rykten om bomber och den kvarglömda pistolen på toaletten. http://www.svt.se/nyheter/sverige/polisen-pa-ta-efter-falska-bomblarm

alkelin: Nu är du sen @BarackObama kom igen #obamainsweden #obamaSE

AxelNordenstam: Ser på presskonferensen av #obamainsweden. Hoppas på intressanta uttalanden!

kk: Obama har med sig egna kockar. Innebär det att han på ”Reinfeldts middag” kommer att äta egen mat?

SVT Nyheter: Nu är presskonferensen igång. Fredrik Reinfeldt inleder.

SVT Nyheter: – We had a very constructive meeting, säger Reinfeldt vid presskonferensens inledning.

Statsministern talar under presskonferensen tillsammans med Barack Obama. Foto: SVT

SVT Nyheter: Nu talar statsministern om krisen i Syrien.

SVT Nyheter: – Hej, säger Obama, som hyllar Sverige och säger att han gärna besöker Stockholm någon gång igen i framtiden.

”Hej” Foto: SVT

matti4s: Obama ”feels Stockholm in his heart”! #ObamaSE

SVT Nyheter: – Jag vill tacka Sverige och det svenska folket, säger Obama.

SVT Nyheter: Nu talar Obama om Syrien.

Foto: Scanpix

SVT Nyheter: – Vi är övertygade om att kemiska stidsmedel har använts, och att Assad-regimen utförde attacken, säger Obama.

AJELive: US President #Obama’s visit to Sweden focuses on climate change and trade | Follow his speech via our live stream: http://t.co/fcSBUppOj4

SVT Nyheter: – Sverige är en ledare när det gäller klimatfrågor och utveckling, säger Obama.

SVT Nyheter: – Frihandelsavtalet kommer att leda till fler jobb och tillväxt, säger Obama.

SVT Nyheter: – På KTH ser jag fram emot att se några av de saker vi kan samarbeta kring, säger presidenten.

SVT Nyheter: TT ställer nu sin fråga.

SVT Nyheter: TT:s fråga handlar om NSA och USA:s övervakning.

SVT Nyheter: – Sedan 11 september har vårt fokus varit att övervaka vad som händer på internet, säger Obama som fortsätter:

 – Vi övervakar inte det amerikanska folket.

snallman: RT @A_CJohansson: ”Sweden is an extraordinary leader when it comes to tackling the climate change” säger Obama. Oh, yes! #SvPol #ObamaSE

Cronert: RT @anderslindberg: TT frågar om avlyssningsskandalen! Heja TT! #obamainsweden http://t.co/CIyi5E5uKy

SVT Nyheter: Fokus ligger på att hitta terrorhot, säger Obama om den internationella övervakningen.

Erika Bjerström ställer strax sin fråga till Barack Obama.

SVT Nyheter: – Vi snokar inte i människors email eller telefonsamtal, säger Barack Obama.

SVT Nyheter: – Arbetet ni gjort vad gäller energi är något vi kan, och ska, lära oss av, säger presidenten.

SVT Nyheter: – Sverige har en robust marknadsekonomi, säger Obama.

SVT Nyheter: Reuters: Har du bestämt dig i frågan om ett ingripande i Syrien?

SVT Nyheter: – Jag har inte dragit en röd linje. Världen har dragit en röd linje, kongressen har dragit en röd linje, säger Obama.

SVT Nyheter: – Min trovärdighet står inte på spel. Omvärldens trovärdighet står på spel.

SVT Nyheter: Obama pratar om att det är världen som tillsammans kommit fram till de insatser som ska vidtas vid användande av kemiska stridsmedel, att det inte har han som gjort det.

SVT Nyheter: Om vi inte agerar kommer andra regimer att se på och tro att de kan komma undan med kemvapenanvädning, enligt presidenten.

SVT Nyheter: – Jag är medveten om att omvärlden fortfarande har minnen från Irak 2003. Kom ihåg att jag var emot Irak. Jag är inte någon som vill ta beslut på felaktiga fakta, säger Obama.

SVT Nyheter: – Jag har respekt för de FN-inspektörer som satte sina liv i fara genom att åka till Syrien för att samla information. Vi vill alltid ha mer information, säger Obama. Men han säger att de själva har bevis för att den syriska regimen använt kemiska vapen.

SVT Nyheter: – Man kan alltid hitta anledningar till att inte agera, säger Obama.

SVT Nyheter: – Jag tror att kongressen kommer att ge ett godkännande till ett militärt agerande.

Liss Storsan: Varför finns vetorätten kvar inom FN när denna rätt uppenbarligen gör FN handlingsförlamad?

SVT Nyheter: SVT:s Erika Bjerström: – Kan du beskriva dilemmat i att ha vunnit Nobels fredspris och samtidigt föbereda ett ingripande i Syrien?

SVT Nyheter: – Frågan som vi alla möter är: vid vilken punkt måste vi konfrontera handlingar som är övergrepp mot mänskligheten? säger Obama.

SVT Nyheter: – Det här är den delen av mitt jobb som är mest utmanande.

SVT Nyheter: – När jag ser 400 barn utsatta för gas, över 1400 oskyldiga civila döda och vi har möjligheten att ta till åtgärder som kanske kan ha en bra effekt, då ska vi göra det.

SVT Nyheter: Det är vår moraliska skyldighet att inte bara stå bredvid, menar Obama.

SVT Nyheter: Men det finns ett moraliskt dilemma, säger Obama.

SVT Nyheter: Den amerikanske presidenten säger att omvärlden, i de fall hemska saker händer, vänder blickarna mot USA. Han säger även att han tror på fred, men att han redan i talet då han vann nobelpris sade att han inte var värdig.

SVT Nyheter: Nu ställer en reporter från Bloomberg både en fråga till Obama och Reinfeldt. Den första är till Obama och handlar om Putin.

SVT Nyheter: @Annabosdotter på Twitter: Tycker att @ttnyhetsbyran och @svtnyheter är prydnader för sv journalistkåren. Vassa frågor och listigt med många i en!

SVT Nyheter: Vi har kommit överrens om ett kärnvapenavtal om att minska antalet kärnvapen, säger Obama.

Liss Storsan: Varför skall USA behöva utsättas för ett ”moraliskt dilemma” när detta dilemma borde ligga hos FN...

Övervakning, Syrien och komplimanger när Obama talade. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: Men vi är oense om vad som bör göras i Syrien, säger Obama.

SVT Nyheter: – Om man vill stoppa våldsamheterna och slakten som pågår i Syrien måste man få till en politisk förändring.

SweMFA: RT @carlbildt: Strong press conference after extremely open, constructive and good talks. #obamainsweden #obamaSE http://t.co/GFdB2xDKFo

SVT Nyheter: Obama säger att han är hoppfull om att föra fortsatta samtal med ryske presidenten Putin, menar att en samlad åtgärd är mer effektiv än om USA agerar ensamma mot Syrien.

clancycnn: #Obama in #Sweden on #Syria #Putin I will continue to engage him – we could end this if #Russia takes a different approach.

SVT Nyheter: – Det är inte möjligt för assad att återfå legitimitet, ska Obama sagt till Putin. Om du vill ha slut på våldet i Syrien måste en maktskifte till.

 – Hittills har president Putin slagit ifrån sig den logiken.

SVT Nyheter: – Jag blir frustrerad, men jag förstår komplexiteten i frågan, men jag måste ställa frågan: Om ni nu är arga över att oskyldiga dödas, vad ska ni då göra åt det?

SVT Nyheter: Obama säger att han förstår argumentet om att ett ingripande i Syrien snarare gör mer skada än nytta. – Vi har försökt med diplomati.

SVT Nyheter: Reinfeldt tar till orda och säger att Sverige har förtroende för FN.

SVT Nyheter: Den svenska statsministern vill ha tid att få se bevisen från FN-inspektörernas arbete.

SVT Nyheter: – Jag förstår att den amerikanske presidenten måste agera.

SVT Nyheter: – Det stora problemet har varit att vi har ett krig där vi inte ser någon politisk lösning. Frågan är: Om vi får undan assad, vad ska vi då ha istället?, säger Reinfeldt.

SVT Nyheter: Sverige måste sätta sitt förtroende till FN, säger Fredrik Reinfeldt.

SVT Nyheter: Där var presskonferensen vid Rosenbad slut.

SVT Nyheter: Vad tycker ni om presskonferensen?

SVT Nyheter: Nu efter presskonferensen ska Barack Obama besöka Stockholms synagoga klockan 15.45. Ett besök han gör tillsammans med Fredrik Reinfeldt för att uppmärksamma Raoul Wallenbergs insatser.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sade under presskonferensen att Sverige förstår Barack Obamas dilemma vad gäller Syrien, men att Sverige måste sätta sitt förtroende till FN. Foto: Scanpix

EAgnesmed: ”We need to protect people, we need to see to their interests.” Fredrik Reinfeldt on Syria. #obamaSE #obamainsweden

SVT Nyheter: – Reinfeldt agerade som en artig värd – han försöker föra fram FN-linjen, men vill samtidigt inte stöta sig med Obama, säger SVT:s Mats Knutson, efter presskonferensen.

svt 2: Varför översätts inte intervjun Vi är många som inte kan engelska Simultantolka!!!

SVT Nyheter: Vi beklagar det, det var tyvärr omöjligt att simultantexta presskonferensen men vi hoppas att det hjälpt att följa vår direktrapportering nedan. Vi kommer senare publicera en artikel som sammanfattar presskonferensen.

BOSSE: Hur klarar han tidsoner med sömn och ett pressat program.

SVT Nyheter: Förmodligen är det bökigt men en del av amerikanska presidenters vardag.

SVT Nyheter: Obama besöker som vi rapporterat tidigare Stockholms synagoga. Utanför i kungsträdgården demonstrerar egyptier kritiska mot USA:s politik i Mellanöstern, rapporterar Aftonbladet.

Per: Hur länge stannar Obama?

SVT Nyheter: Tills i morgon.

SVT Nyheter: Enligt uppgifter till Aftonbladet söker Säpo just nu efter en känd psykiskt sjuk våldsman som iakttagits iklädd kamouflagekläder nära Grand Hotel där Obama bor.

 - Jag känner till uppgifterna. Men vi uttalar oss ytterst sällan om det finns en hotbild mot våra skyddspersoner. Vi kan heller inte kommentera om några skyddsåtgärder har vidtagits. säger Fredrik Nilsson, presssekreterare på Säpo till SVT Nyheter.

 Han vill heller inte kommentera om man har gripit någon.

SVT Nyheter: Presskonferensen kom i huvudsak att handla om Syrien och inte om frihandelsavtal eller miljöfrågor. Även innan Obama landat i Sverige skrev flera amerikanska medier att Obama rest hit för att diskutera Syrienfrågan, och därför var det inte helt oväntat att så många frågor kom att handla om just ett ingripande i Syrien.

 Några amerikanska tv-kanaler livesände presskonferensen och att Obama svarade så utförligt på frågorna som handlar om Syrien beror delvis på att Obama talar till det amerikanska folket, säger SVT:s korrespondent Stefan Åsberg

Obama besöker nu Stockholms synagoga.

Per: Skandalsändning i TV om Obamabesöket. Experter från Socialdemokratiska partiet (Bl.a. Aftonbladet) som uttalar sig om Reinfeldt och vad han vill få ut av detta besök. Man vill hindra Reinfeldt att vinna något på detta besök. Man säger t.o.m. ”Glöm bort Reinfeldt under dessa sändningar och vänta till valet. Hur kommer det sig att man har så många från oppositionen som experter i dessa sändningar. TV ägnar sig på heltid åt att driva valrörelse för oppositionen i sina sändningar i den ”fria och obundna” TV:n. Titta på Rapport och Aktuellt. Hur kan det vara möjligt att svensk TV skall försöka avgöra valet.

CC: Såg att Obama besöker Stockholms synagoga, ska han också besöka någon moské? Kyrka?

SVT Nyheter: Nej, men besöket i synagogan är för att hedra Raoul Wallenberg. Ceremonin inleddes nyss med med att Obama och Fredrik Reinfeldt träffade Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren och några överlevande. De tittade på Raoul Wallenbergs svenska pass, telefonbok och kalender från 1944, som Nina Lagergren lånat ut. Dessutom har Kate Wacz lånat ut två skyddspass. Nina Lagergren och Matilda von Dardel, änka efter Wallenbergs halvbror Guy von Dardel, kommer att ge Obama ett personligt brev. Där ber de USA:s regering att fortsätta ansträngningarna för att nå full visshet om den svenske diplomatens öde. Den sovjetiska versionen, att Wallenberg dog av en hjärtattack i fängelse i Moskva 1947, har de aldrig accepterat.

Efter besöket vid synagogan kommer Barack Obama och Fredrik Reinfeldt att besöka KTH Kungliga Tekniska Högskolan. Just nu väntar ett 30-tal journalister och fotografer väntar på den amerikanske presidenten i biblioteket på KTH. Foto: Per Einarsson

carlbildt: We are honoured by President Obama joining in the tributes to the heroism of Raoul Wallenberg. Swedish citizen and US Honorary Citizen.

Obama med Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren och statsminister Fredrik Reinfeldt under en ceremoni för att hedra Raoul Wallenberg i synagogan i Stockholm.

SVT Nyheter: Här är det gemensamma uttalandet från Fredrik Reinfeldt och president Obama efter dagens samtal: http://www.regeringen.se/content/1/c6/22/28/06/920439e1.pdf

SVT Nyheter: Nu ska Obama lämnat synagogan. Nästa stopp blir KTH.

SVT Nyheter: Polisen är av naturliga skäl extra mycket på tå i dag. Det senaste larmet kom in till polisen vid 16-tiden då ett misstänkt föremål hittades av en polispatrull i Kungsträdgården. Kungsträdgården fick tömmas, men väskan visade sig sedan tillhöra en person som hade glömt den där. Läs mer om de falska bomblarmen här.

Anna: Får Obama nån möjlighet att se nåt av Stockholm, eller blir det mest flygplats, bilfärder och mötesrum?

SVT Nyheter: Det han får se av stan blir som du skriver mest flygplatser, bilfärder, hotellrum och mötesrum.

SVT Nyheter: –Hundratals människor har tagit sig ut för att vinka till presidenten, säger SVT:s Hannes Nelander som är på plats utanför Dramaten i Stockholm där Presidenten nyss åkte förbi.

På KTH kommer Obama kommer att titta på en enkel anordning för vattenrening som produceras av företaget Solvatten. Den ryms i en svart plastdunk och kombinerar tre metoder: filtrering, pasteurisering och UV-sterilisering. Solvatten används idag av 80 000 människor och bidrar genom att rena smutsigt vatten till förbättrade levnadsförhållanden i tredje världen.

Kungliga Tekniska högskolan visar upp olika tillämpningar av bränslecellsteknik: En bränslecellsdriven lättviktsbil har vid en tävling mot andra liknande fordon kört 150 mil på en energimängd motsvarande en liter bensin. En soldriven mobilladdare som innehåller en bränslecell gör mobilanvändaren oberoende av att koppla in sig på elnätet för att ladda.

Volvokoncernen visar upp ett hybridsystem tänkt för bussar. År 2015 kommer Volvo att lansera ”en helt utsläppsfri elbuss” för kollektivtrafiken.

Här åker presidentens ”The Beast” förbi utanför Tv-huset i Stockholm på väg mot Kungliga Tekniska högskolan. Foto: SVT

tovesvenonius: Jag såg honom! Utanför radiohuset just nyss. #srobama #ekot #obamainsweden http://t.co/FybGsWAXYf

SweMFA: PM Reinfeldt: ”The United States and Sweden also share ambitions when it comes to opening global trade flows.” #obamainsweden

SVT Nyheter: Se SVT:s politiska kommentator Mats Knutson och utrikeskorrespondent Stefan Åsberg kommentera presskonferensen.

 http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1439309.svt

SVT Nyheter: Det har varit många avspärrningar när Obama åkt mot KTH. http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lugn-morgon-hittills-i-trafiken

”Jag är stolt” skriver president Barack Obama på det nationella säkerhetsrådets officiella Twitter om att vara det första bilaterala besöket i Sverige.

SVT Nyheter: Just nu väntar man på Kungliga Tekniska Högskolan på att presidenten ska anlända.

SwedeninCZ: RT @carlbildt: The joint statement by President Obama and PM Reinfeldt. Important initiatives. #obamaSE #obamainsweden http://t.co/8P4N0Dck…

NSCPress: POTUS is now at the Grand Synagogue of Stockholm, meeting with family members of Raoul Wallenberg. #ObamainSweden

SVT Nyheter: Nu är Obama inne på KTH.

Presidenten har anlänt till KTH där han ska titta på svenska innovationer inom miljöteknik.

Foto: SVT

Obama får en genomgång om bränsleceller på KTH. Foto: SVT

Samtidigt som Obama tittar på innovationer på KTH har en grupp människor samlats i protester på medborgarplatsen i Stockholm. Ett trettiotal organisationer deltar i demonstration som har tre paroller: Nej till USA:s krigföring, nej till Natosamarbete och nej till massövervakning. – Nu ska det hållas ett antal tal, senare ska därefter ska demonstrationståget vidare mot Rosenbad och riksdagen, säger SVT:s reporter Kerstin Holm, på plats.

SweMFA: Joint Statement by President Barack Obama and Prime Minister Fredrik Reinfeldt: http://t.co/JD2nM6ehsc #obamainsweden

SVT Nyheter: Vid 17.00 börjar den största demonstrationen mot Obama på medborgaplatsen på Södermalm. Vid 18.00 ska demonstrationståget vandra bort till Mynttorget. En av de som talar där är piratpartiets ordförande Anna Troberg gläds över att frågan om amerikanska myndigheters dataövervakning genom NSA kom upp med anledning av frågan från TT:s reporter. Men hon är inte nöjd med de svar, en blandning av försvar och självkritik, som president Barack Obama lämnade.

– Han talade om USA:s stora militära och tekniska kapacitet men sade samtidigt att bara för att man kan göra något så är det inte säkert att man bör göra det. Men det är ju precis det som USA gör, säger Anna Troberg.

President Obama får en paus och lägger en sten vid minnesplatsen för förintelsen vid Stockholms Synagoga. Foto: Scanpix

Per: När lägger ni upp en video av pressträffen i sin helhet?

SVT Nyheter: Nu finns hela presskonferensen på SVT Play. http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1439394.svt

Statsministern under besöket på KTH. Foto: SVT

Statsminister och president tillsammans vid Synagogan i Stockholm. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: Journalisterna Lena Melin, Britt-Marie Mattson och KG Bergström kommenterar presskonferensen.

– Han visade att han är en fullständigt fenomenal talare, K-G Bergström.

– Obama måste vara ganska nöjd med det svar som Reinfeldt gav kring en attack mot Syrien, säger Britt-Marie Mattsson

”En glädjefylld händelse för USA-Sverige relationen” skriver USA:s nationella säkerhetsråd om prinsessan Madeleine och Christopher O´neills baby-besked. På NSC's konto har president Obama twittrat flitigt under dagen.

SVT Nyheter: Journalisterna Mattson och Melin var överens om att det viktigast under presskonferensen var Syrien.

– Han sa ju rent ut att vi ska slå till i Syrien, säger Britt-Marie Mattsson.

 Lena Melin var inne på samma spår men förtydligade att attacken inte var mot hela Syrien.

– Det skulle vara en ganska riktad attack, sa hon i SVT:s studio.

SVT Nyheter: Jubel när Obama kom till KTH: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1439495.svt

SVT Nyheter: Vi 18-tiden ska en stor skara demonstranter börja tåga mot mynttorget i Stockholm med parollerna: nej till USA:s krigföring, nej till Natosamarbete och nej till massövervakning.

SVT Nyheter: Ungdomsförbund om USA:s och Sveriges framtida relationer: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1439441.svt

SVT Nyheter: Inför kvällens middag finns förhoppningar om att det kan bli ett betydelsefullt möte.

 –Jag tror det kan vara väldigt viktigt det som behandlas under middagen. Det är här de kan ta upp saker som inte står på protokollet och det blir ett friare samtal, säger Lena Melin.

SVT Nyheter: Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson, tyckte att det var uppenbart att ”elefanten i rummet” i presskonferenslokalen var USA:s massövervakning.

– Det blev nästan genant för Reinfeldt att det krävdes en svensk journalist för att frågan skulle lyftas, säger Linde till TT.

SVT Nyheter: Nu avslutas vår direktsändning i TV men vi fortsätter vår direktrapportering här hela kvällen.

Ställ gärna era frågor om vad som skett, ska ske och berätta vad ni tycker om Obamas besök och vad ni tycker att han borde besökt.

SVT Nyheter: – Man visste att Syrien skulle tas upp, men det var mycket mer än jag trodde, säger Elizabeth Walentin, pr-konsult med amerikanska rötter och med erfarenhet från president Obamas valkampanj, till TT.

Men kanske mest oväntat, säger hon, var att presskonferensen var så lång och att Obama verkligen ägnade tid åt att svara på frågor. Det hör inte till vanligheterna.

– Och han hyllade Reinfeldt och Sverige mycket, säger Walentin.

Foto: Scanpix

SVT Nyheter: Obama har nu lämnat Kungliga Tekniska Högskolan.

Obama är på väg från KTH tillbaka till Grand Hôtel.

SVT Nyheter: Obamabesöket innebär exponering i världsmedia som man hoppas kan ge framtida intäkter för Stockholm. Men näringsidkare drabbas av alla avspärrningarna.

 http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/stockholm-visar-upp-sig

Enbe: Ska ni få träffa Obama?

SVT Nyheter: Tyvärr får inte vi som skriver här träffa Obama utan sitter här i TV-huset och försöker återge vad som händer under presidentens besök.

Philip: Kommer Sverige att starta krig med Syrien också ?

SVT Nyheter: Nej, det är inte aktuellt. Men under presskonferensen var det tydligt att USA är redo att gå in i Syrien men att kongressen ska få vara med och ta det beslutet. Läs gärna vår utrikespolitiska kommentator Bo Inge Anderssons analys. http://www.svt.se/nyheter/varlden/obama-talade-klarsprak-i-stockholm

SVT Nyheter: Obama kommer att vara på Grand Hotel till middagen som startar 19:05.

 Statsminister Fredrik Reinfeldt är värd för en middagen där USA:s president, Finlands president och statsministrarna från Danmark, Island och Norge, ska delta.

SVT Nyheter: Det är många hundra demonstranter som samlats på Medborgarplatsen inför det demonstrationståg som ska gå vid 18-tiden.

 Musikuppträdanden avlöses av tal från trappan till Medborgarhuset.

 Vänsterdebattören Göran Greider är en av dem som samlats, på plats för att uppmärksamma USA:s användning av drönare.

– Förhoppningarna för Obama finns kvar, men kriget mot terrorn är obehagligt, säger han till TT.

daviduppsala: Lite svagt av #Obama att inte besöka Hallandsåsen när den stora borren Åsa gick igenom berget. Är han rädd för tunnlar? #RhocaGil #fb

SVT Nyheter: På ena sidan av Medborgarplatsen står anhängare till Syriens president Bashar al-Assad och skanderar slagord. De möts av meningsmotståndare som skanderar tillbaka. Mellan dem står omkring ett dussin poliser och håller grupperna isär.

SVT Nyheter: Trafikläget: Avspärrningarna i city hävda: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/abc/lugn-morgon-hittills-i-trafiken

Presidenten tar en närmare titt på bränslecellerna som visas upp på KTH.

Murre: Varför besöker Obama Synagogan i Stockholm... vad har det med Sverige och relationen till USA?

SVT Nyheter: Besöket i synagogan var för att hedra Raoul Wallenberg.

Poliser pustar ut. Foto: Aleksander Kovavevic

Isabellmixter: RT @ungvanster: Idag är vi många som protesterar mot massövervakning och USA:s krigshets! #ObamaSE #svpol http://t.co/ENuHgQGZZ1

SVT Nyheter: Amnesty Internationals generalsekreterare Lise Bergh tyckte det var intressant att höra Obama tala om massövervakning och hävda att det finns kontrollsystem.

– Vi menar att det inte finns det, i varje fall så är de hemliga. Domstolar fattar beslut om massövervakning som är hemliga, säger Bergh, till TT

Lise Bergh reagerar också på att Obama pratar om en attack mot Syrien för att upprätthålla internationella normer. Hon menar att USA själv bryter mot dem med sina drönarattacker i jakten på terrorister och genom fånglägret Guantánamo på Kuba.

SVT Nyheter: Se bilderna från Obamas dag i Sverige. http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1439582.svt

amgiz_: Mysig stämning när Obama är i stan. #obama @ Medborgarplatsen http://t.co/CINR5Zt8J9

VernaPolitics: I spy: #Obama reassures Europeans over #US surveillance – http://t.co/gZZ7oC3eHr

Erik: Varför besökte Obama Sverige och inte Ryssland som det var tänkt?

SVT Nyheter: Det har gnisslat mycket i relationerna mellan USA och Ryssland den senaste tiden. Men Obama har även andra skäl att besöka Sverige. Läs gärna Bo Inge Anderssons analys. http://www.svt.se/nyheter/varlden/beloningen-for-att-sverige-hallit-kaft

Presidenten, statsministern och KTH:s rektor Peter Gudmundsson.

RolfSegelstrom1: RT @usembassysweden: While it is in country- why not read some cool facts about Air Force One? http://t.co/JcgaOijHsW #obamainsweden http:…

SVT Nyheter: – Jag är rädd att den moraliska viljan att statuera exempel i Syrien på sikt leder fel, säger ordförande Anna Ek på Svenska freds till TT.

Hon varnar för att en attack mot Syrien kan leda till ett ”praxishaveri”, som innebär att andra länder i framtiden anser sig ha rätt att ta till hämndaktioner utan att gå genom FN.

Inom kort kommer även en sändning på svt.se från minnesceremonin vid Stockholm Synagoga där Obama höll tal.

SwedenonCSR: #ObamainSweden US & SE agree on importance of further trade liberalisation and opening of markets & launching TTIP http://t.co/4UlzEtZudm”

Foto: Scanpix

HannesNelander: Kastar in handduken efter 12-timmar live kring #Obama, utan att ha sett honom. Live igen i @gomorronsverige 7.45 från Arlanda. Följ #svt.se

RobinZachari: RT @Flamman_: Vänsterprofilerna är många på manifestationen. Jan Myrdal har synts i folkvimlet på Medborgarplatsen. #obamainsweden

SVT Nyheter: Demonstrationerna har avlöst varandra under dagen och nu börjar ett tåg gå från Medborgarplatsen mot Mynttorget. Det är tre saker man demonstrerar mot. Massövervakning, USA:s krigspolitik och Nato-samarbete.

jakobssons: glädje besked om kungmaktens baby madelens o nell skriver obama tvitter

johanbostrom: ”studntals hätsk stämning mellan Assad-anhängare och oppositionen på Medborgarplatsen” ”inga våldsamheter”: @Nyheterna nu #ObamaSE

Kjell-Arne Sämfors: Vill höra hela Obamas introduktionstal i Svérirge.

SVT Nyheter: Om det är presskonferensen du menar finns den här: http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1439394.svt

oskarjalkevik: #obamase visar hur bra miljövänlig trafik kan stöttas. Fritt fram för cyklar och bortforsling av bilar som är ivägen. Så borde det alltid va

Medan vissa väljer att demonstrera ser andra presidentbesöket som ett tillfälle för att roa sig. – Jag har pratat med flera turister som tycker att det är en extra krydda att Obama är i stan, säger SVT:s reporter Hannes Nelander.

RKUstockholm: Avmarsch, medis! #obamase #svpol http://t.co/VNcmoCcpGq

palmirakmbenga: Två grupperingar för och emot invasion i Syrien, på demonstrationen på Medborgarplatsen. #ObamaSE #ObamaSR http://t.co/50LiyyqIDQ

SVT Nyheter: Trafiken klarade provet från Obama-avspärrningarna. Här sammanfattar vi dagen om Stockholmstrafiken.

SwedeninUSA: Full transcript:President Obama’s press conference with PM Reinfeldt earlier today http://t.co/HspfbrQx1P @washingtonpost #obamainsweden

Demonstranter i Stockholm. Foto: Scanpix

palmirakmbenga: Gruppen mot invasion tågar. Får polisbeskydd pga spänt läge mellan dem och den andra, Assadvänliga gruppen. #obamaSE http://t.co/DnCUMAAAkM

Obama visade särskilt intresse för konceptbilen Sleipner under sitt besök på KTH. Bilen klarade i våras att köra 1 500 kilometer på en liter bensin. –Han var nästan på väg att krypa ner i bränslecellsbilen, skojade IT- och energiminister Anna-Karin Hatt.

Även vattnet har bevakats under dagen. Här en polis på vattenskoter utanför stadshuset i Stockholm. Foto: Scanpix

SVT Nyheter: Strax efter klockan 18 började demonstrationståget gå från Medborgarplatsen med sikte på Mynttorget vid riksdagshuset. Enligt en polis på plats har det hittills varit en väldigt lugn affär, trots spänningar mellan anhängare och motståndare till president al-Assad.

Ett 30-tal poliser var på Medborgarplatsen engagerade i den uppgiften.

 Även i närheten av USA:s ambassad pågick demonstrationer, skriver TT.

AndreasKroon: Swedish politicians and journalists behave like Beliebers. #ObamaInSweden

SVT Nyheter: Obama höll tal och hyllade Raul Wallenberg i Stockholms synagoga. Se hela talet här.

SVT Nyheter: Demonstrationståget är på väg ned för Götgatsbacken mot Slussen och har enligt arrangören Dror Feiler samlat ungefär 3000 personer.

– Det är en stor fredlig demonstration. Det går lugnt till. Det går aktivister tillsammans med vanliga människor. Gamla och unga. Svenskar och invandrare. Det är riktig integration i kampen för demokrati, säger han

Taxisthlm74: RT @taxistockholm: Just nu flyter trafiken bra i city #ObamaSE

carlbildt: Good photo of President’s arrival in the White House Daily Snapshot of today!

SVT Nyheter: Dror Feiler menar att det viktigaste är att så många olika grupper samlats under en gemensam paroll.

– Det handlar inte om vänster eller höger utan om mänskliga rättigheter, internationell lag och demokrati. Där man skiljer mellan lagstiftande och verkställande myndigheter. Något vi tycker USA urholkar genom sina drönarkrig.

svtnyheter: TV: Se hela Obamas rörande hyllning till Raoul Wallenberg http://t.co/S1QVP4jpJK #svt #svtobama #ObamaSE

ChristofferVarg: Sergelstorg #obamainsweden http://t.co/Ip28luQoVr

Censurpropagera: ”Obama: mördare! Reinfeldt: hycklare!” Skanderar demonstranterna. Obama är ingen mördare!? #svpol #obamainsweden http://t.co/gHREOH3s3l

Demonstrationer på Götgatan, Södermalm. Foto: Tomas Hallstan

Foto: Tomas Hallstan

SVT Nyheter: Nu börjar det närma sig middagen. Gästerna har börjat anlända till Sagerska.

Sören Löwgren: Hur kan ni toppa med några 100 demonstranter på sv.se/nyheter under Obamas första dag? Förstår inte resonemanget bakom.

SVT Nyheter: Vi har följt Obama under hela dagen. I vår liverapportering och på vårt löp rapporterar vi om det som är mest relevant just nu. I detta ögonblick är det demonstrationerna, som samlat hundratals människor, men vi kommer strax gå vidare med nya vinklar.

SVT Nyheter: Enligt Aftonbladet har Obama nu anlänt till Sagerska Huset.

SVT Nyheter: Demonstranterna har börjar samlas på Mynttorget i Gamla Stan. Och enligt Palmira Mbenga, reporter på P3 Nyheter är det tre grupperingar som demonstrerar.

– Det är dels den större gruppen som demonstrerar mot övervakning och USA:s planerade invasion i Syrien. Sen är det två mindre grupper.

 De grupperna består av framförallt personer med syrisk bakgrund. Dels en grupp Assadvänliga demonstranter som är emot en invasion i Syrien och sen en mindre grupp motdemonstranter.

– Det var lite spänd stämning mellan grupperna på Medborgarplatsen och det berodde nog främst på att det var en Assadvänlig och en Assadfientlig grupp, säger Palmira Mbenga.

 Men demonstrationen har gått fredligt till och stämningen är lugn, rapporterar både polis och personer på plats.

SVT Nyheter: Vid middagen deltar, förutom statsminister Reinfeldt och president Obama, Finlands president Sauli Niinistö, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, Islands statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson och Norges statsminister Jens Stoltenberg.

SVT Nyheter: Menyn utgår från traditionella svenska smaker och består i största mån av närproducerade råvaror, skriver regeringskansliet.

 Obama och statscheferna kommer att få äta:

 Lättrökt Landöröding med Kalixrom citroncrème fraiche, grillad brioche.

 Rådjurssadel med svart trumpetsvamp, viltsky, frostade lingon, kastanjer, brysselkål, kantareller, ugnsbakade mandelpotatisklyftor.

 Frusen passionsfruktsmousse med färska hallon, blåbär och björnbär.

Demonstranter samlas på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Scanpix

Mikael Wiehe sjunger på Medborgarplatsen. Demostranter som protesterar mot USA:s politik på tågade från Medborgarplatsen i Stockholm till Mynttorget på onsdagen. Foto: Scanpix

Slatterdimarko: Obamas besök i Stockholm har bara fått mig att anse hur sjukt mycket pengar som spenderas för hans säkerhet #obamainsweden #obama

Från middagen. Foto: Anders Bispo

anderslindberg: Demonstranter som håller upp skyltar med bild på Bashar al-Assad har nog hamnat lite snett i samtalet. #obamainsweden

Foto: Scanpix

SVT Nyheter: – Obama är på plats på Sagerska och har satt sig till bords och börjat äta, säger SVT:s reporter Mats Knutson, på plats vid Sagerska.

Tillsammans med de nordiska regeringscheferna ska den amerikanska presidenten samtala om global utveckling, miljö och klimat, Syrien. De väntas även diskutera jobb och ekonomi.

– Norden har bra ekonomisk utveckling jämfört med resten av Europa, det väcker intresse från amerikanskt håll. Det finns en nyfikenhet på vad vi har åstadkommit som de andra länderna inte har gjort.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt har tidigare lovat att ta upp NSA:s övervakning.

– Det är en ren arbetsmiddag. Klart att de kommer att säga trevliga saker också, men fokus är på arbete.

SVT Nyheter: Vänsterdebattören och chefredaktören Göran Greider personliga betraktelse över president Barack Obamas besök i Sverige. Se den här på SVT Kultur.

– Jag ville klyva det här besöket i två delar. Barack Obama, som man personligen känner lite för, och sedan den amerikanska stormakten, som man avskyr, säger Göran Greider som i dag talade under demonstrationerna på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Scanpix

Slutartid: RT @okmago: Undrar vad man bjöd Obama på för mat i kväll? Kanske något typiskt svenskt – som kött, potatis och hallandsås. #obamainsweden

SessaninSweden: Swedes demonstrate against Obama #obamainsweden http://t.co/hoxiN11UDC

SVT Nyheter: Läs om formgivaren som har konstruerade en egen drönare av papper: http://www.svt.se/kultur/formgivare-gor-dronare-av-papper

Helle Thorning-Schmidt, Danmark, Sauli Niinistö, Finland, Barack Obama, Fredrik Reinfeldt, Jens Stoltenberg, Norge och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Island vid middagen för USA:s president i Sagerska huset i Stockholm i kväll.

SessaninSweden: RT @HeavenLeeOps: Swedish cop on #Obama security detail ”forgets” loaded gun at Stockholm Hilton hotel. #ObamainSweden http://t.co/dvdnntDE…

SVT Nyheter: Demonstrationerna har börjat ebba ut och många demonstrater har packat ihop och gått hem, skriver Aftonbladet och Expressen.

SVT Nyheter: De nordiska länderna skiljer sig i synen på Syrien. Den danska tidningen Politiken konstaterar att landets statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) är den enda middagsgästen som har närmat sig president Obamas hållning när det gäller Syrien – att ett angrepp är möjligt utan ett tydligt uppdrag från FN.

– Utan ett FN-mandat är det inte aktuellt för Norge att delta, sade Norges Jens Stoltenberg i förra veckan, enligt TT.

Jeje: Finns det ingen bild från när president Obama besökta Stora Synagogan (förutom talet utanför alltså)?

SVT Nyheter: Jo absolut! Fler bilder kommer.

President Obama får en paus och lägger en sten vid minnesplatsen för förintelsen vid Stockholms Synagoga. Foto: Scanpix

Här träffar t Barack Obama med Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren i synagogan i Stockholm.

Foto: Scanpix

akaradical: RT @Roro_Said: Sverige är en av världens största vapenexportörer. Obama planerar en attack i Syrien. Slump? #obamainsweden

SVT Nyheter: Expressen rapporterar att en amerikansk flagga nyligen brändes vid demonstrationerna.

Jeje: TACK!

SVT Nyheter: Med anledning av presidentbesöket var Stockholm idag en förändrad stad. Tyst, utan trafik, men med en del demonstrationer.

http://www.svtplay.se/klipp/1439882/stockholms-gator-tomdes-pa-trafik

SVT Nyheter: På fler håll i landet har demonstrationer ägt rum. I Jönköping hölls under onsdagseftermiddagen en manifestation. Runt ett sjuttiotal personer hade samlats på Hoppets torg i Jönköping för att protestera mot besöket, skriver SVT:s Jönköpingsnytt.

– Obama är inte välkommen, han har allt för mycket blod på sina händer tycker vi, säger Annika Albertsson som är en av initiativtagare och medlem i Svensk-Kubanska föreningen.

Läs hela artikeln och se en intervju med demonstranterna här: http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jonkopingsnytt/demonstration-mot-obama

elins_corner: RT @signert: Varsågod, en påminnelse om det roligaste amerikanska reportaget om Sverige någonsin. #obamainsweden http://t.co/TZdG5ipNeP

niclashojer: RT @Starvalley42: Obama drar en klassisk not-bad på KTH #ObamaSE #KTH #NotBad http://t.co/ScdIEI7GRn

Eskorten står pakerad utanför för Sagerska huset i Stockholm. Foto: Scanpix

NSCPress: #ObamainSweden! See the President's full remarks at his press conference today: http://t.co/2wE5vml4WC

KTHinfo: KTH-forskarna som fick träffa @BarackObama http://t.co/zqlF2Kc2mP #KTH #ObamaSE #obamainsweden

carlbildt: Are there any Swedish lessons for Obama? Here some thoughts on the subject for those interested. http://t.co/Cgo2nxrlX8

JoakimRosdahlSE: Samtidigt som Ung vänster och Svenska Freds demonstrerar mot #obamainsweden kräver hela världen att USA skall rädda Syriens folk.

SVT Nyheter: Läs hela Obamas tal till minne av Raoul Wallenberg på engelska här: http://www.whitehouse.gov/the-press-office/2013/09/04/remarks-president-obama-statement-press-stockholm-sweden

BanaBisrat: RT @SBKHR: Vill ge cred till polisen som varit OERHÖRT bra på demonstrationen idag! Lugna, sansade och bra med kommunikation. #obamase

MeadeIndeed: Also, #ObamainSweden is pretty historical. Looking through the various news clips of his speeches and meetings. Go Sweden!.. and Obama. xD

Just nu avnjuter president Barack Obama rätter ur den här menyn. Foto: skärmdump regeringen.se

SVT Nyheter: Se tv-inslaget som sammanfattar Obamas första dag i Sverige. Obama: ”Jag är stolt över att vara i Sverige” http://www.svt.se/nyhetsklipp/nyheter/article1439977.svt?&_suid=137831904038805033245958434719#article1439977.svt?&_suid=1378319060708027105773156829293

MariaLavesson: RT @SBKHR: Vill ge cred till polisen som varit OERHÖRT bra på demonstrationen idag! Lugna, sansade och bra med kommunikation. #obamase

AKjellerstedt: Vad är liksom meningen när det inte pratats om miljö, kultur, drönare, guantanamo osv. #obamainsweden

HeartPowered: RT @Nyheterna: ”Obamas uttalanden om Syrien i Stockholm går på teve här hela tiden”: Peter Lindgren från NY i TV4Nyheterna nu #ObamaSE

MorganEkl: RT @LouiseCalle: Läser på om vad som hänt under dagen med Obama. Ser bilder. Läser tweets. Det är mycket män! #jämstäldhetSE #obamaSE

hannamalmodin: Det här med den massiva pr som Sverige skulle få.. Senaste dygnets tweets från Obamas officiella konto: 14. Sverige nämns: 0. #obamainsweden

MsLouiseblues: RT @Mikaelbb: coolt att Obama nämner homosexuellas rättigheter #svpol #obamaSE

PeterLanner: Jaha.. nu är avspärrningarna runt KTH borta.. måste kännas skönt för dom som ville dit – #ObamaSE #goHome #throughKuwait

PeterBergmark: RT @svtnyheter: TV: Se hela Obamas rörande hyllning till Raoul Wallenberg http://t.co/S1QVP4jpJK #svt #svtobama #ObamaSE

SVT Nyheter: Middagen mellan Obama och de nordiska regeringscheferna pågår fortfarande. Den väntas sluta omkring 21.30, då även president Obamas officiella program avslutas för dagen. I morgon fortsätter programmet, bland annat med ett möte med kungaparet.

ehulander: Bilderna på när Obama äter småkakor och dricker kaffe i Rosenbad? Surrealistiskt. #obamainsweden

SVT Nyheter: Nu avslutar vi den här liverapporteringen efter en lååång och händelserik dag. Tack för att ni har varit med oss och tack för alla frågor och kommentarer! Följ den fortsatta händelseutvecklingen på svt.se. / Med vänliga hälsningar ”Obamateamet” på SVT Nyheter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Obama besöker Sverige

Mer i ämnet