Helen chattade om klimatsmart torparliv

Publicerad

SVT:s meteorolog Helen Tronstad håller på att klimatneutralisera sitt torp – vilket Rapports tittare har kunnat följa i flera inslag. Efter det sista inslaget i serien chattade meteorologen med tittarna om bland annat elbilar, målarfärg och solceller.

Moderator: Nu håller Helen på att installera sig.Snart drar vi igång.

Charlotta: Tror du att priset på solcellerkommer att sjunka ännu mer?

Leva klimatsmart

Helen: Det är svårt för mig att säga. De har jusjunkit en hel del redan.

Jonus: Är fasaden på ditt torp målat med någonsärskilt bra klimatneutral färg?

Helen: Nej, det är ”vanlig” falurödfärg.

göran: Hej Hellen jag undrar om det ärtillräckligt varmt i stugan denna regniga sommar?

Helen: Ja absolut. Ackumulatortanken till mittvarmvatten står i köket så om något är det lite för varmt. När solen skiner kandet bli upp åt 95 grader i tanken och en del av den värmen ”läcker ut irummet.

Charlotta: Hur stor andel av den svenskabefolkningen tror du har möjlighet att leva klimatneutralt?

Helen: Det vet jag inte riktigt. Det ärnaturligtvis lättare att åstadkomma om man äger sitt boende eller har stortinflytande över sitt boende. Helt klimatneutral kan man dock inte bli eftersomen hel del av den påverkan man gör kommer från infrastrukturen som man inteensam kan påverka.

Pontus: Hej, jag och min tjej bor i enhyresrätt i Spanien. Vi har därför ingen möjlighet att installera någotpermanent. Kan du rekommendera något som vi kan använda som sparar oss energi?Vi har en fläkt som är på nästan dygnet runt nu på sommaren.

Helen: Det är ju svårt när man hyr. Det kanskefinns fläktar som har inbyggda solceller? Sol lär ju finnas i Spanien! ;-)

Adrian Berntsso: Helen, du är bäst :) Tänk omlite fler människor kunde tänka som du. Hoppas det löser sig för dig medelbilen. Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet som driver bilen? MvhAdrian

Helen: Det finns olika typer av laddning.Använder man ett ”vanligt” uttag tar det ca 12 timmar. Sedan kommerdet snabbladdare där det skall ta mindre än en timme.

Bo: Finns det några kostnader vid sidan avnormalt underhåll av anläggningen,,,, t.ex skatter

Helen: Inte vad jag vet. Kanske kommertaxeringsvärdet på fritidshuset att öka.

Ragnar: Hur gick det med elbilen? Är det någotdu kan rekommendera?

Helen: Den bekväm att köra på alla sätt. Attden bara har en aktionsradie på ca 15 mil på sommaren och betydligt mindre påvintern är dock ett bekymmer. Kör man bara korta sträcker kan det säkert varaett bra alternativ.

Bo: Måste anäggningen vara kopplad till detvanliga el-nätet........

Helen: Om du tänker på solcellerna så kan manantingen koppla dem till det vanliga nätet eller också koppla dem till ettantal batterier.

Gunilla: Jag har också tänkt och taget ansvarför mitt liv och bor i ett litet rött torp, helt eko, förutom bilen, hur har duordnat med toa?

Helen: Jag har fortfarande utedass. Detfungerar utmärkt tycker jag.

Karl: du hade ju problem att du fick för liteeffekt av vindkraftverk vilka alternativ skall man ta till om man vill levaklimatneutralt ett år i norra norrland, där solceller mest fungerar underförsommarn,sommarn och början på hösten skall man då köpa el från elfirma somgaranterar vattenkraft???

Helen: Ja, att försäkra sig om att man barafår sol, vind eller vattenkraft är nog det första man skall göra. Vissaleverentörer köper din el på sommaren och säljer tillbaka till dig på vintern.Då fungerar det med solceller även i norra Norrland.

Gerrit: Äter du kött? Det är ju värst förklimatet.

Helen: Jag köper aldrig nöt- eller fläsk köttmen äter när jag blir bjuden. Speciellt nötköttsproduktionen innebär storakoldioxidutsläpp.

Yvonne: Jag har ett tips på ett enkelt ochbilligt fordon om man inte ska så långt och inte behöver ha så mycket med sig:Jag åker elmoped till jobbet (ca 10 km) och jag tar mig ca 30 km på en laddning.Suveränt bra och billigt!

Helen: Jag de funkar jättebra för kortaavstånd. Elcykel har jag inte provat men kan nog också fungera bra, i alla fallpå sommarn. Inte så bekvämt i höstrusk eller vinterväder!!!!

JB: Hur gör du med varmvatten? Har du funderatpå solvärme för det?

Helen: Jag har solfångare sedan ett par år. Deger varmvatten från mars till slutet av september. Jätteskönt.

Hans: Tre paneler verkar lite. Hur stor effekthar dessa. Hur mycket gör Du av med d v s hur stor procent av Ditt energibehovpå elsidan täcker panelerna.

Helen: Ja tre paneler täcker bara en litenandel av mitt behov. jag skulle behöva omkring 15. Dessa kommer alltefterekonomisk möjlighet.

Mats Arboga: Hej Helen! Delar du min uppfattning attELbilen är på gång? Jag tror det är besinbolagen och fordonstillverkarna sominte vill ha ELbilar eller? Jag var i Eskilstuna idag och handlade med sammatyp av ELbil som du. Hade laddat den till 3/4(120) men när jag kom hem så vardet bara 13 enheter (Km) kvar och tur var väl det. Jag tror att om några år såhar vi säkert större räckvidd på bilarna eller? Vi ses på dansen/ Mats

Helen: Ja elbilen är absolut på väg. Även omdagens bil inte fungerar för mig är jag säker på att jag inom en inte allt föravlägsen framtid kör en elbil till mitt torp.

Åke Björkman: Jag har efter ditt programfrågat min elleverntör vad som gäller vid installation och installation ochförsäljning/avdrag till Jönköpings Energi av den el som produceras. Jag harfått svar som är mkt svårtydda. Vet Du vad som gäller från myndigheterna.Regler tillståd mm ? Tacksam för svar.

Helen: jag håller med dig om att det är svårtatt få bra information. jag kan inte svara på alla dina frågor här så fortsättfråga tills du får ett bara svar!

Karl: Hur långt kunde din elbil köra på enladdning

Helen: Ca 15 mil. Sedan slog vi på AC och dågick räckvidden er till drygt 13.

Harry: Varför vill du tanka el till elbilenfrån nätet men inte använda det i ditt torp?

Helen: Jo jag vill verkligen använda solelfrån mitt torp. när jag har min bil och börjar ladda den kommer det att varamin egen solel så länge panelerna producerar. Producerar de inte kommer elenatt tas från stora nätet. Då blir det vind-el efterom jag har ett sådant abonnemang.

Edvarsd: Hej igen Ska du göra en miljöfilm omklimaten och miljön och samma sak fast en bok ? mvh Edvard

Helen: Inga sådana planer än. Men man vetaldrig! :-)

Tiiu: Til Gunillas svar t Helen: Det krävs enlatrinkompost till dasset och därefter kan man gödsla sina odlingar...

Helen: Ja, jag vet!

Anita: Du har inte funderat på gasbil? Vikörde en Volvo -gas i tio år och den fungerade bra – var bara problem iblandatt hitta gas! Vi hejar på dig Helen, vi behöver fler förebilder som dig!

Helen: Tove och Anita, jag har tillgång tillen biogas bil ibland. Med den måste man hela tiden kolla tankstationer när manär ute och kör (om man vill undvika att köra på bensin). Både med el ochbiogasbiln undviker jag att förbränna fossilbränsle och därmed öka koldioxidhalten. Tanken att producera energin jättelokalt är det som lockar med elbilen.

Mats: Ingen fråga bara en uppmuntran... Du ärett bra föredöme och gör ett viktigt arbete genom att göra det du gör. Tack!

Helen: Tack Mats!

Lotta: hur är det med utsläppen när du eldarmed ved?

Helen: Om man låter skogen växa upp igen ärved en förnyelsebarenergikälla. Koldioxiden som bildas då jag eldar vedenkommer att tas upp av de nya träden och därför blir det ett nollsummespel.

Anna: Hej Helen! Vill bara säga att jag tyckeratt du är en pionjär, i stil med din f d kollega Pär Holmgren. Det behövs flersom du – fortsätt kämpa för miljön!

Helen: Tack Anna! Det är kul att kunna göralite nytta samtidigt som man rustar upp sitt hus. Tack alla för era frågor.

Moderator: Nu är chatten slut. Tack för erafrågor!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Leva klimatsmart

Mer i ämnet