Helen chattade om klimatsmart torparliv

Publicerad

SVT:s meteorolog Helen Tronstad håller på att klimatneutralisera sitt torp – vilket Rapports tittare har kunnat följa i flera inslag. Efter det sista inslaget i serien chattade meteorologen med tittarna om bland annat elbilar, målarfärg och solceller.

Moderator: Nu håller Helen på att installera sig. Snart drar vi igång.


Charlotta: Tror du att priset på solceller kommer att sjunka ännu mer?
Helen: Det är svårt för mig att säga. De har ju sjunkit en hel del redan.

Jonus: Är fasaden på ditt torp målat med någon särskilt bra klimatneutral färg?
Helen: Nej, det är ”vanlig” faluröd färg.

göran: Hej Hellen jag undrar om det är tillräckligt varmt i stugan denna regniga sommar?
Helen: Ja absolut. Ackumulatortanken till mitt varmvatten står i köket så om något är det lite för varmt. När solen skiner kan det bli upp åt 95 grader i tanken och en del av den värmen ”läcker ut i rummet.

Charlotta: Hur stor andel av den svenska befolkningen tror du har möjlighet att leva klimatneutralt?
Helen: Det vet jag inte riktigt. Det är naturligtvis lättare att åstadkomma om man äger sitt boende eller har stort inflytande över sitt boende. Helt klimatneutral kan man dock inte bli eftersom en hel del av den påverkan man gör kommer från infrastrukturen som man inte ensam kan påverka.

Pontus: Hej, jag och min tjej bor i en hyresrätt i Spanien. Vi har därför ingen möjlighet att installera något permanent. Kan du rekommendera något som vi kan använda som sparar oss energi? Vi har en fläkt som är på nästan dygnet runt nu på sommaren.
Helen: Det är ju svårt när man hyr. Det kanske finns fläktar som har inbyggda solceller? Sol lär ju finnas i Spanien! ;-)

Adrian Berntsso: Helen, du är bäst :) Tänk om lite fler människor kunde tänka som du. Hoppas det löser sig för dig med elbilen. Hur lång tid tar det att ladda upp batteriet som driver bilen? Mvh Adrian
Helen: Det finns olika typer av laddning. Använder man ett ”vanligt” uttag tar det ca 12 timmar. Sedan kommer det snabbladdare där det skall ta mindre än en timme.


Bo: Finns det några kostnader vid sidan av normalt underhåll av anläggningen,,,, t.ex skatter
Helen: Inte vad jag vet. Kanske kommer taxeringsvärdet på fritidshuset att öka.

Ragnar: Hur gick det med elbilen? Är det något du kan rekommendera?
Helen: Den bekväm att köra på alla sätt. Att den bara har en aktionsradie på ca 15 mil på sommaren och betydligt mindre på vintern är dock ett bekymmer. Kör man bara korta sträcker kan det säkert vara ett bra alternativ.

Bo: Måste anäggningen vara kopplad till det vanliga el-nätet........
Helen: Om du tänker på solcellerna så kan man antingen koppla dem till det vanliga nätet eller också koppla dem till ett antal batterier.

Gunilla: Jag har också tänkt och taget ansvar för mitt liv och bor i ett litet rött torp, helt eko, förutom bilen, hur har du ordnat med toa?
Helen: Jag har fortfarande utedass. Det fungerar utmärkt tycker jag.

Karl: du hade ju problem att du fick för lite effekt av vindkraftverk vilka alternativ skall man ta till om man vill leva klimatneutralt ett år i norra norrland, där solceller mest fungerar under försommarn,sommarn och början på hösten skall man då köpa el från elfirma som garanterar vattenkraft???
Helen: Ja, att försäkra sig om att man bara får sol, vind eller vattenkraft är nog det första man skall göra. Vissa leverentörer köper din el på sommaren och säljer tillbaka till dig på vintern. Då fungerar det med solceller även i norra Norrland.

Gerrit: Äter du kött? Det är ju värst för klimatet.
Helen: Jag köper aldrig nöt- eller fläsk kött men äter när jag blir bjuden. Speciellt nötköttsproduktionen innebär stora koldioxidutsläpp.

Yvonne: Jag har ett tips på ett enkelt och billigt fordon om man inte ska så långt och inte behöver ha så mycket med sig: Jag åker elmoped till jobbet (ca 10 km) och jag tar mig ca 30 km på en laddning. Suveränt bra och billigt!
Helen: Jag de funkar jättebra för korta avstånd. Elcykel har jag inte provat men kan nog också fungera bra, i alla fall på sommarn. Inte så bekvämt i höstrusk eller vinterväder!!!!

JB: Hur gör du med varmvatten? Har du funderat på solvärme för det?
Helen: Jag har solfångare sedan ett par år. De ger varmvatten från mars till slutet av september. Jätteskönt.

Hans: Tre paneler verkar lite. Hur stor effekt har dessa. Hur mycket gör Du av med d v s hur stor procent av Ditt energibehov på elsidan täcker panelerna.
Helen: Ja tre paneler täcker bara en liten andel av mitt behov. jag skulle behöva omkring 15. Dessa kommer alltefter ekonomisk möjlighet.

Mats Arboga: Hej Helen! Delar du min uppfattning att ELbilen är på gång? Jag tror det är besinbolagen och fordonstillverkarna som inte vill ha ELbilar eller? Jag var i Eskilstuna idag och handlade med samma typ av ELbil som du. Hade laddat den till 3/4(120) men när jag kom hem så var det bara 13 enheter (Km) kvar och tur var väl det. Jag tror att om några år så har vi säkert större räckvidd på bilarna eller? Vi ses på dansen/ Mats
Helen: Ja elbilen är absolut på väg. Även om dagens bil inte fungerar för mig är jag säker på att jag inom en inte allt för avlägsen framtid kör en elbil till mitt torp.

Åke Björkman: Jag har efter ditt program frågat min elleverntör vad som gäller vid installation och installation och försäljning/avdrag till Jönköpings Energi av den el som produceras. Jag har fått svar som är mkt svårtydda. Vet Du vad som gäller från myndigheterna. Regler tillståd mm ? Tacksam för svar.
Helen: jag håller med dig om att det är svårt att få bra information. jag kan inte svara på alla dina frågor här så fortsätt fråga tills du får ett bara svar!

Karl: Hur långt kunde din elbil köra på en laddning
Helen: Ca 15 mil. Sedan slog vi på AC och då gick räckvidden er till drygt 13.

Harry: Varför vill du tanka el till elbilen från nätet men inte använda det i ditt torp?
Helen: Jo jag vill verkligen använda solel från mitt torp. när jag har min bil och börjar ladda den kommer det att vara min egen solel så länge panelerna producerar. Producerar de inte kommer elen att tas från stora nätet. Då blir det vind-el efterom jag har ett sådant abonnemang.

Edvarsd: Hej igen Ska du göra en miljöfilm om klimaten och miljön och samma sak fast en bok ? mvh Edvard
Helen: Inga sådana planer än. Men man vet aldrig! :-)

Tiiu: Til Gunillas svar t Helen: Det krävs en latrinkompost till dasset och därefter kan man gödsla sina odlingar...

Helen: Ja, jag vet!

Anita: Du har inte funderat på gasbil? Vi körde en Volvo -gas i tio år och den fungerade bra – var bara problem ibland att hitta gas! Vi hejar på dig Helen, vi behöver fler förebilder som dig!
Helen: Tove och Anita, jag har tillgång till en biogas bil ibland. Med den måste man hela tiden kolla tankstationer när man är ute och kör (om man vill undvika att köra på bensin). Både med el och biogasbiln undviker jag att förbränna fossilbränsle och därmed öka koldioxid halten. Tanken att producera energin jättelokalt är det som lockar med elbilen.

Mats: Ingen fråga bara en uppmuntran... Du är ett bra föredöme och gör ett viktigt arbete genom att göra det du gör. Tack!
Helen: Tack Mats!

Lotta: hur är det med utsläppen när du eldar med ved?
Helen: Om man låter skogen växa upp igen är ved en förnyelsebarenergikälla. Koldioxiden som bildas då jag eldar veden kommer att tas upp av de nya träden och därför blir det ett nollsummespel.

Anna: Hej Helen! Vill bara säga att jag tycker att du är en pionjär, i stil med din f d kollega Pär Holmgren. Det behövs fler som du – fortsätt kämpa för miljön!
Helen: Tack Anna! Det är kul att kunna göra lite nytta samtidigt som man rustar upp sitt hus. Tack alla för era frågor.

Moderator: Nu är chatten slut. Tack för era frågor!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Leva klimatsmart

Mer i ämnet