– Unga vill ha många möjligheter och inte stänga dörrar, därför ändrar vi i oss, säger Elisabeth Svantesson (M). Foto: TT

Helomvändning av M i skolpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna byter fot i skolpolitiken. Nu vill partiet att alla gymnasieutbildningar ska ge behörighet till högskolan.

– Unga vill ha många möjligheter och inte stänga dörrar, därför ändrar vi i oss, säger partiets arbetsmarknadspolitiske talesperson Elisabeth Svantesson till SVT Nyheter.

Detta är en helomvändning från paritets tidigare inställning. Under Alliansregeringen ändrades reglerna för flera yrkesutbildningar, den teoretiska delen minskade och utbildningarna gav inte längre behörighet att söka till högskolan. Ambitionen var att få fler ungdomar som inte var intresserade av teoretiska ämnen att ändå gå gymnasiet.

Färre sökande

Men det visade sig att det i stället blev färre ungdomar än tidigare som sökte de praktiska programmen, vilket nu fått Moderaterna att tänka om.

Hur kunde ni ta så fel förut?

– Det är viktigt att stärka yrkesutbildningarna och det gjorde Alliansregeringen, men om vi ser att för få ungdomar väljer yrkesutbildningarna för att det finns för få möjligheter efteråt då behöver vi ändra detta, säger Elisabeth Svantesson.

Oense med Liberalerna

Allianskollegorna i Liberalerna är dock fortfarande inne på den tidigare linjen och föreslog nyligen att inrätta ännu fler yrkesutbildningar som inte ger behörighet till högskolan. Liberalernas partiledare Jan Björklund är som väntat inte nöjd med Moderaternas nya hållning:

– Det vore olyckligt, det skulle öka avhoppen och utslagningen av ungdomar rätt så dramatiskt om man gör en sådan förändring. Alla ungdomar vill inte bli, eller har inte förmågan att bli akademiker.

Erkänner brister

Björklund, som var utbildningsminister alliansregeringen, tillstår samtidigt att 2011 års reform hade brister.

– Jag är den första att erkänna det. Vi behöver mer lärlingssystem, tvååriga yrkesprogram och kanske några fyraåriga yrkesprogram. Men lösningen ligger inte i likriktning.

Björklund konstaterar också att det nu finns en riksdagsmajoritet för en förändring av yrkesprogrammen.

– Regeringen har nu plötsligt majoritet i riksdagen, så det kommer väl att ske i en uppgörelse. Men det vore olyckligt.

Hur bäddar detta för en enighet inom alliansen på utbildningsområdet?

– Det försvårar naturligtvis. Vi har ju varit eniga fram till i dag, säger Björklund.

”Brukar komma överens”

Elisabeth Santesson (M) tror dock att Moderaterna och Liberalerna kommer att komma överens

– Det brukar vi göra, det har vi gjort förr.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.