Hemlig statistik försvårar rättvisa skolbidrag

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals miljoner kronor riskerar att hamna fel när skolstatistiken är sekretessbelagd. Bidragen som kommunerna delar ut baseras nämligen på uppgifter som man nu inte längre har tillgång till.

Och trots att Skolverket publicerat den gamla statistiken kvarstår problemet på lång sikt. Exakt när det kommer vara löst är oklart.

– Jag kan inte ge en tidsgräns, men frågan är högst prioriterad, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Varje år får vissa skolor bidrag från kommunerna, beroende på vilka elever som går där. Tanken är att ge skolorna ekonomisk kompensation utifrån elevers socioekonomiska bakgrund.

Alla skolor har olika uträkningsmodeller, men gemensamt för samtliga är att man använder statistik som numera är sekretessbelagd. Det innebär att det nu blir betydligt svårare att göra en rättvis fördelning av de många hundratals miljoner kronor det rör sig om, något som tidningen Läraren tidigare rapporterat.

Pengarna har en rad olika användningsområden enligt Christan Wetell, grundskolechef vid friskolekoncernen Kunskapsskolan. Han säger att det handlar mycket om att kunna planera åtgärder, hjälp och stöd för elever under långa perioder.

– Det kan vara specialpedagoger som tas in. Eller verktyg som enskilda elever, eller små elevgrupper, behöver.

Att dela lika mellan alla skolor i en hel kommun skulle bli ”väldigt olyckligt” enligt Christian Wetell.

– Inte heller gamla fördelningsnycklar blir bra att använda nu. Det finns en stor risk att det då blir minskad likvärdighet, säger han.

Oklart när det kan lösas

Just nu inväntar många kommuner en nationell lösning som ska komma från regeringen. Även utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till det rådande läget.

– Den situationen vi har nu är ohållbar, säger hon.

Men exakt hur problemet ska lösas vet man inte än.

– En rad olika förslag ligger på bordet. SCB och Skolverket har båda sagt att med en offentlighetsprincip i friskolorna skulle problemet vara löst.

Det förslaget har dock Centerpartiet tidigare sagt blankt nej till. Och Anna Ekström poängterar att en lösning på problemet med skolstatistiken måste vara både ”lagstiftningsmässigt okej” och klubbas igenom i riksdagen. 

Hur lång tid kan det ta innan det finns en permanent lösning?

– Jag kan inte ge en exakt tidsgräns. Men frågan är otroligt högt prioriterad, säger Anna Ekström.

Detta har hänt:

* Hösten 2019 ändrade SCB sin sekretesspolicy. Där anges att uppgifter om juridiska personers namn och organisationsnummer ingår i begreppet ekonomiska förhållanden. Uppgifter om elevers genomströmning och betygspoäng samt elevsammansättningen hos en fristående skola är också ekonomiska förhållanden enligt domar från förvaltningsdomstolar. Uppgifter om enskildas personliga eller ekonomiska förhållanden omfattas av statistiksekretess.

* 19 augusti 2020. Skolverket fattar beslut om att avpublicera all berörd skolstatistik utifrån det nya rättsläget. Även kommunala skolors statistik berörs, eftersom lika villkor ska gälla mellan fristående och kommunala skolor.

* 1 september 2020. Beslutet träder i kraft och enbart skolstatistik på riksnivå återfinns sedan dess på skolverket.se

* 8 oktober 2020. Skolverket beslutar om att tidigare publicerad skolstatistik på kommun- och skolnivå ska återpubliceras. Även en tidigare version av skolenhetsregistret återpubliceras. Återpubliceringen sker succesivt under kommande vecka.

* 8 oktober 2020. Utbildningsdepartementet beslutar om en ny förordning som reglerar det nya uppdaterade skolenhetsregistret.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.