Migrationsverkets operative chef Mikael Ribbenvik till vänster och det tilltänkta asylboende i Oderljunga i Perstorps kommun i Skåne som brann den 21:a oktober. Foto: TT

Migrationsverket: asylboenden hålls hemliga

Uppdaterad
Publicerad

Efter de många bränderna i tilltänkta och etablerade asylboende i landet har Migrationsverket beslutat att hemlighålla var de finns.

Efter sommaren har det brunnit på minst 13 asylboenden runt om i landet. Fallen är under utredning och det är inte klarlagt i många fall hur de startat eller om de har något samband. Men misstanken är i flera fall att det rör sig om anlagda bränder. För att höja säkerheten runt asylboenden har Migrationsverket fattat beslutet att deras förteckningar över asylboende ska beläggas med sekretess. Det omfattar boenden som redan är etablerade och sådan som är planerade.

– Det ska inte vara möjligt att få ut en fullständig lista på adresser till asylboende, säger verkets operative chef Mikael Ribbenvik till Dagens Nyheter.

Uppgifterna kommer ändå att finnas tillgängliga lokalt, men även flera kommuner har på grund av hotbilden valt att hålla hemligt var nya asylboenden ska öppna.

Frågan om säkerhet är högt upp på agendan för Migrationsverket som har daglig kontakt med polisen på olika nivåer.

– Både vi och polisen har förhöjd bevakning på platser de gör bedömningen att behovet finns. Samtidigt är det inte möjligt att punktmarkera alla våra anläggningar, säger Mikael Ribbenvik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränder på asylboenden

Mer i ämnet