Hemmasnickrade lösningar i ambulanshelikoptrar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ambulanshelikoptrarna saknar gemensam organisation. Det här leder till provisoriska lösningar och extra kostnader på uppemot 150 miljoner per år.

– Vi har inte samma fästanordningar i ambulanshelikoptrarna som i bilarna. Det har förekommit att personalen fått köpa spännband från Claes Olsson för att få allt att sitta fast, säger Mats Friberg som är ordförande i gruppen som samordnar luftburen ambulanssjukvård, ”Vård på vingar”.

Idag finns det sju svenska ambulandshelikoptrar och antalet utökas hela tiden. Men någon samordning mellan landstingen existerar inte.

– Vi flyger med fyra olika helikoptertyper. I Tyskland, Polen, England och i flera av våra nordiska grannländer är det alltid samma typ som gäller. Det säger sig själv att effektiviteten blir bättre med samma typ och samordning över landet, säger Mats Friberg.

Landstingen styr själva

Idag styr landstingen över sina egna helikoptrar. Vissa äger och driver också i praktiken egna flygbolag, andra landsting hyr helikoptrar.

– Sverige skulle kunna spara cirka 150 miljoner kronor varje år på en samordning. Det är på gång men det tar tid, enligt Friberg.

Idag finns det ambulanshelikoptrar i Norrbotten , Västerbotten , Jämtland, Stockholm, Uppsala, Gotland och Västra  Göteland . Dalarna och Värmland har nyligen beslutet sig för ett gemesamt inköp.  I Östergötland , Jönköping , Kalmar vill man gå ihop om en helikopter. I Skåne diskuteras frågan idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer