Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Foto: Oskar Idin/SVT.

Akut brist på skydd – här har hemtjänsten tvingats stänga

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på skyddsutrustning är så akut att allt fler arbetsplatser inom hemtjänst och på äldreboenden runt om i Sverige tvingas stänga. De anses för farliga för både personal och de äldre.

I Eskilstuna stoppades arbetet när hemtjänstpersonal fick kortärmade regnponchos som skydd mot viruset och på flera ställen nekas de anställda munskydd. 

I april har huvudskyddsombud runt om i landet ansett sig tvungna att stoppa arbetet inte mindre än sex gånger genom så kallade skyddsstopp. Arbetsmiljöverket har på SVT Agendas begäran listat de skyddstopp som genomförts på grund av brist på skyddsutrustning och oro över smittospridning av Covid-19. 

– Medlemmar berättar att de vårdar äldre med konstaterad eller misstänkt Covid-19 helt utan skyddsutrustning, säger Elisabeth Antfolk på facket Kommunal i Stockholm.

Oroas

I snitt träffar en anställd i hemtjänsten tolv äldre under ett arbetspass. Tidspressen är stor och utöver det vittnar allt fler om att personalen förvägras skyddsutrustning av arbetsgivare. Oron över att inte kunna skydda sig själva och de äldre från att smittas av covid-19 växer. 

– Vi kommer inte tveka en sekund att införa fler skyddsstopp om så behövs. Det kommer säkert bli fler framöver, säger Tobias Baudin, ordförande för Kommunal.

I Stockholm finns omkring 100 privata vård och omsorgsföretag och förhållandena ser väldigt olika ut. 

– Vissa arbetsgivare sköter sig andra inte, säger Elisabeth Antfolk på Kommunal i Stockholm. 

Hon är ansvarig för medlemmar som arbetar inom privat vård och omsorg i Stockholm. Men larmen kommer också från arbetsplater där kommunen är arbetsgivare. 

– Våra direktiv är att hemtjänstpersonal och omsorgspersonal ska utföra arbetet som vanligt. Vi ska hantera äldre med symptom som om de har en förkylning eller säsongsinfluensa. Först när en sjuksköterska eller läkare konstaterar eller misstänker Covid-19 får vi hämta ut skyddsutrustning, säger hon.

”Kan inte fortsätta så här”

Kommunal genomför en enkätundersökning varje vecka under coronapandemin. 10 000 skyddsombud inom hälso- och sjukvård och äldreomsorg får frågor om tillgången på skyddsutrustning. Senaste resultatet kom i fredags med en svarsfrekvens på 26 procent. Och trenden är positiv, skyddsombuden upplever att det blivit något bättre vecka för vecka, men det är tydligt att oron finns kvar och är störst inom hemtjänsten.

45 procent av skyddsombuden svarar nej på frågan om det finns skyddsutrustning hos varje omsorgstagare inom hemtjänsten vid misstänkt eller konstaterad Covid19-smitta. 

– Det här handlar om människor som ska skydda våra äldre. Det kan inte fortsätta så här, säger Tobias Baudin ordförande för Kommual.

I söndagens Agenda svarar äldre- och trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) i Stockholm på varför personalen inte får den skyddsutrustning de vill ha.

Se hela söndagens Agenda på SVT Play.

Akuta skyddsombudsstopp på grund av brist på skyddsutrustning:

  • 1 april Hemtjänst i Kiruna.
  • 7 april Hemtjänst i Eskilstuna.
  • 8 april Äldreboenden i Stockholm, 2 olika arbetsplatser.
  • 15 april Äldreboende i Udevalla.
  • 16 april Äldreboende i Göteborg.

Källa: Arbetsmiljöverket

Kommunals snabbenkät från vecka 16 om skyddsutrustning skickades till 9 840 skyddsombud, 2 531 svarade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet