Finansminister Magdalena Andersson kan vara ett alternativ som efterträdare för partiledare Stefan Löfven (S), spekulerar ledarskribenten Lena Mellin. Foto: Claudio Bresciani/TT

Andersson eller Damberg kan ersätta Stefan Löfven

Uppdaterad
Publicerad

Källor inom Socialdemokraterna menar att partiledare Stefan Löfven kommer att avgå från sin post 2021, skriver Aftonbladet. Tänkbara efterträdare skulle kunna vara antingen nuvarande finansminister Magdalena Andersson eller inrikesminister Mikael Damberg, tror Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet, och Elin Ylvasdotter, ledarskribent för Dagens Arena.

Efter den kritiserade intervjun med Löfven i SVT:s Agenda i november har rykten börjat florera. Enligt källor inom Socialdemokraterna kan partiledare Stefan Löfven avgå 2021, rapporterar Aftonbladet.

Vem som tar över efter Löfven är oklart, men flera namn på möjliga efterträdare finns. Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet, och Elin Ylvasdotter, ledarskribent för Dagens Arena nämner båda finansminister Magdalena Andersson och inrikesminister Mikael Damberg som troliga förslag.

Andersson är ”Löfvens utvalda”

Magdalena Andersson bedöms vara Stefan Löfvens egen kandidat, enligt Lena Mellin.

– Hon verkar vara Stefan Löfvens utvalda. När han ska ersättas i olika sammanhang är det nästan alltid hon som gör det, säger Mellin.

Elin Ylvasdotter säger att Andersson är en otroligt kompetent person, men tycker att det är vanskligt med personrecensioner i nuläget.

– Vi vet ju fortfarande ingenting, det är långt fram i framtiden. Jag tror det är för tidigt för den här typen av diskussion, säger Ylvasdotter.

”Han har ett väloljat munläder”

Mikael Damberg (S), inrikesminister.

Inrikesminister Mikael Damberg är ett annat alternativ. Hans långa politiska erfarenhet och fallenhet för att tala är sådant som är till hans fördel, enligt Lena Mellin.

– Till skillnad från Stefan Löfven har han lätt för att tala. Han har, så att säga, ett väloljat munläder – och det är viktigt i politiken, säger Mellin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer