Inger Gustafsson gästar SVT:s Morgonstudion och berättar om mötet med sin ryska familj.

Hennes pappa var okänd soldat – nu har hon hittat ny familj i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Inger Gustafsson fick veta i tonåren att hennes pappa var en rysk soldat som kommit till Sverige under andra världskriget. Hon träffade aldrig sin far, men 2014 hittade hon sina halvsystrar genom ett ryskt tv-program. Och det blev ett tårdrypande första möte.

Inger Gustafsson växte upp med en far som hon trodde var hennes egen. Men i den tidiga tonåren berättade hennes mor hur det låg till.

– När man är 14 är man väl lite bråkig. Jag vill inte följa med mamma och pappa när vi skulle åka bort och jag trilskades, berättar hon i SVT:s Morgonstudion.

Hon fortsätter:

– Mamma blev väl arg på mig. Hon sa: ”Du ska vara tacksam för det är inte din far.” Det blev så fel, men jag förstår henne samtidigt.

Rysk soldat

Det visade sig att Inger Gustafssons far var en rysk soldat som flytt undan tyskarna och hamnat i Sverige. För Inger Gustafsson var tanken svindlade.

– Jag tänkte: ”Jag har ju redan min pappa och jag avgudar honom”.

När hon år senare fick se bilder av sin ryska far så såg hon ett vänligt ansikte. Det glädjer henne, men hon undrade fortfarande vem han var.

Ingers historia blev bok

Elisabeth Hedborg, författare och Rysslandskännare har skrivit en bok om ryssarna som kom till Sverige under kriget där Inger Gustafssons berättelse står i centrum.

– Jag läste först om Inger och hennes far i en lokaltidning. Jag har studerat historien kring ryssarna som kom till Sverige länge, men Inger var den huvudperson jag hade sökt i flera år.

Elisabeth Hedborg säger att vi vet förhållandevis lite om de ryska flyktingarna.

– Vi vet betydligt mer om Baltutlämningen. Men den stora ryssutlämningen 1944, när 900 personer återsändes till Sovjetunionen, är det få som känner till. De skeppades ut från Gävle. Tidningarna kände till det, men fick inte skriva om det, säger hon.

Svårt att återvända till Ryssland

Inger Gustafssons far var en av dem som fick återvända till Ryssland där han och andra som befunnits sig hos främmande makt möttes av misstankar. Ofta fick de först sitta i filtreringsläger och genom gå hårda förhör.

– Han hade det svårt. Han vågade inte prata om tiden i Sverige, troligen för att skydda sin familj, säger Inger Gustafssons.

Första mötet framför kamerorna

2014 vände sig Inger Gustafsson till den ryska versionen av tv-programmet Spårlöst. Hennes pappa hade gått bort.

– Men jag fick veta att jag hade tre halvsystrar, berättar hon.  

Det blev ett varmt och tårfyllt första möte med en av systrarna framför rullande kameror och publik i tv-studion. Trots språkbarriären, så har nu Inger Gustavsson en nyfunnen rysk familj.

– Och det känns så rätt, säger en leende Inger Gustafsson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.