Stefan Löfven (S) och Annie Lööf (C) under partiledardebatten Foto: TT

Het debatt om försvaret

Oro, osäkerhet och otrygghet dominerade årets första partiledardebatt. Från vänster till höger lyftes försvarsförmåga och tuffare tag mot kriminella fram.

Flera av partiledarna kom mer eller mindre direkt från Sälen och konferensen Folk och försvar till partiledardebatten. Och diskussionen om mer resurser till försvaret fortsatte i riksdagens talarstol.

Anslagsbingo

Oppositionen fortsatte att kräva ökade försvarsanslag och SD-ledaren Jimmie Åkesson angrep att statsminister Stefan Löfven kallat de olika kraven för ”anslagsbingo”. Något som även C-ledaren Annie Lööf kritiserade.

– Vi hör anslagsbingo, budgivning och auktion. Sluta raljera och ta ansvar, sade hon till statsministern som höll fast vid att han inte vill delta i en budgivning om försvarsmiljarder.

–  Vi är beredda att diskutera ökad försvarsförmåga men vi tänker inte börja med miljarderna, sade Stefan Löfven.

Många av partiledarna tog också upp osäkerheten och otryggheten på hemmaplan. Häromdagen kom en rapport från Brå som bland annat visar att var tredje kvinna känner sig otrygg.

– Jag talar till dig som bor i ett område plågat av brottslighet och som kanske inte vågar gå ut på torget. Det är den oron vi ska möta, sade Löfven när han inledde debatten.

Säkerhetsfrågan kretsade också kring Sverigedemokraterna och deras hållning gentemot Ryssland. Partiledaren Jimmie Åkesson fick ta emot kritik från flera håll för att partiets anhängare har kopplingar till Putinvänliga krafter.

Åkesson svarade att hans parti var det första att varna för en ökad rysk aggression.

Högre straff

Han talade om att bekämpa gängkriminalitet och lovade fyrdubblat minimistraff för handgranater.

– I vårt samhällsbygge ska organiserade brottslingar bort från våra gator och in i fängelse, sade han.

Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Andreas Carlson ersatte partiledaren Ebba Busch Thor, som saknar en riksdagsplats. Carlson återkom flera gånger till tryggheten och efterlyste mer resurser till polisen och insatser för att äldre ska känna sig trygga.

Flera partiledare pratade också om krisen inom polisen och M-ledaren Anna Kinberg Batra ville ha svar från statsministern om han har förtroende för rikspolischefen Dan Eliasson.

Stefan Löfven svarade ja på frågan, men framhöll att omorganisationen av polisen ”naturligtvis måste börja ge resultat”. Ett svar som Anna Kinberg Batra inte var nöjd med. Hon hade själv svarat nej på sin egen fråga, sade hon.

Även Jimmie Åkesson (SD) lät meddela att han inte heller har förtroende för rikspolischefen.

Otryggheten i landet beskrevs också som brist på jobb, sociala och regionala klyftor och utanförskap.

– Det handlar om krisen inom polisen, våld och stöldturnéer på landsbygden, om brister i välfärden, i skolor, äldreboenden och vårdcentraler som hotas av nedläggning på grund av regeringens attacker mot valfriheten, sade Annie Lööf.

Sluta dalta

Moderatledaren sade att det måste sluta att daltas med dem som lever på bidrag, något hon ofta upprepat den senaste tiden.

– Det måste alltid löna sig att jobba. Det är bara så vi kan bryta utanförskapet. Hela Sverige ska jobba, sade Kinberg Batra.

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt pratade också om klyftor, men från hans utgångspunkt är det ojämlikheten som är problemet.

– Många människor har det bra i Sverige, men många tycker att det är ett hån att höra att det går bra för Sverige, sade Jonas Sjöstedt, som en passning till statsministern som lyfte fram att det nu går bra för svensk ekonomi.

Krävde arvsskatt

Sjöstedt angrep även regeringen och krävde att de återinför arvsskatten. Mycket av Sjöstedts kritik riktades mot Miljöpartiet och Gustav Fridolin och han ifrågasatte varför Miljöpartiet inte sätter press på regeringen i frågan. Fridolin svarade med att den gamla arvsskatten var alltför orättvis. 

Som så många gånger förr hamnade Gustaf Fridolin och Liberalernas partiledare Jan Björklund i diskussion om skolan. Fridolins ståndpunkt var att Alliansens och Liberalernas politik ökat ojämlikheten i skolan.

Björklund svarade att de ökade resultaten i senaste PISA-mätningen är ett resultat av Alliansens skolpolitik.  

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer