Varken L eller KD vill se den andra som jämställdhetsminister

Här hettar det till mellan L och KD – om jämställdhet

Publicerad

Liberalerna och Kristdemokraterna tycker lika i många frågor, men i frågan om vem som blir jämställdhetsminister i en eventuell alliansregering tycks de båda partierna stå på olika sidor.
– Liberalerna bröt mot en helig princip, säger Sara Skyttedal (KD).

Med bara dagar kvar till valet har ett bråk blossat upp mellan Liberalerna och Kristdemokraterna om vilket parti som är bäst lämpat för posten som jämställdhetsminister. Efter att Ebba Busch Thor (KD) lyfts fram som en kandidat till posten jämförde en anonym liberal politiker det med att utse Jonas Sjöstedt (V) till finansminister, rapporterar Expressen.

Under torsdagen möttes Joar Forsell, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, och Kristdemokraternas Sara Skyttedal i en debatt om jämställdhet i Aktuellt, och frågan var fortsatt het.

– Det måste vara en minister som gör en feministisk analys. Man måste jobba med mansrollen och se till att män och kvinnor deltar lika mycket på arbetsmarknaden, säger Joar Forsell.

– Jag vill ha en jämställdhetsminister som inte ser sig själv som ett offer, som någon som står underordnad alla män. Jag tror att kvinnor är förmögna att fatta beslut på egen hand, svarade Sara Skyttedal.

Oliktänkande allians

På frågan om huruvida den här splittringen påverkar samspelet mellan Allianspartiet gavs inget rakt svar, men tydligt var att de båda partierna inte är överens.

– När Liberalerna ställde ultimatum så bröt man mot en helig princip i Alliansen, säger Sara Skyttedal.

– I en regering är alla partier med och påverkar, men det parti som ska leda jämställdhetsarbetet måste vara liberalerna. Vi har varit feminister i 300 år, svarar Joar Forsell.

Sara Skyttedal avslutade med att påstå att Liberalerna var helt ”out of touch” med den situation som kvinnor befinner sig i.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer