På söndagkväll leder Camilla Kvartoft och Mats Knutson partiledardebatten i SVT:s Agenda. Foto: SVT

Het debatt väntas när partiledarna möts i Agenda

Uppdaterad
Publicerad

Datumet för partiledardebatten i SVT på söndag är satt sen flera månader. Men sällan har tajmingen varit bättre. – Vi har fått ett väldigt spännande läge, säger man på Agenda-redaktionen.

Beskedet på fredagkvällen att hela Alliansen anser att decemberöverenskommelsen inte längre är giltig har skapat ett speciellt läge i politiken. Den direkta orsaken var att Kristdemokraternas riksting röstat för att lämna överenskommelsen. Det var den mekanism som skulle göra att en minoritetsregering ska kunna få igenom sin budget. Bedömarna är eniga – det är ett nytt politiskt läge, ett osäkert läge.

– Aldrig har det väl varit så spännande inför en partiledaredebatt. In i det sista har vi fått skriva om manus, säger Camilla Kvartoft.

Partiledardebatt oktober 2015

– Vi känner ett stort sug från publiken nu att få besked från partiledarna om hur de ska hantera det här osäkra läget Sverige hamnat i, fortsätter hon.

Spännande att se Busch Thor

Vilka ämnen som ska debatteras får partiledarna reda på en kort stund före sändning.

– Det är ett intressant politiskt läge med en regering som får kritik för att vara svag och en opposition som omvärderar mycket av sin politik. Samtidigt växer Sverigedemokraterna i opinionen, säger Mats Knutson, som leder debatten tillsammans med Camilla Kvartoft.

– Det ska också bli spännande att se hur Ebba Busch Thor, som debuterar i Agendas partiledardebatt, kommer att ta för sig, säger Camilla Kvartoft.

Från partierna kommer: Stefan Löfven (S), Anna Kinberg Batra (M), Jimmie Åkesson (SD), Gustav Fridolin (MP), Anders W Jonsson (C) (som ersätter föräldralediga Annie Lööf), Jonas Sjöstedt (V), Jan Björklund (FP) och Ebba Busch Thor (KD).

Agenda: partiledardebatt söndag 11 oktober 20.00-22.00 SVT2. Se programmet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Partiledardebatt oktober 2015

Mer i ämnet