Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Het duell mellan Löfven och Kinberg Batra i Aktuellt

Uppdaterad
Publicerad
Statsminister Stefan Löfven (S) anklagar moderatledaren Anna Kinberg Batra för att ständigt komma med nya besked i regeringsfrågan vilket han menar kan skapa stor osäkerhet.
Det hettade till i flera ämnen i kvällens Aktuelltdebatt.

Ett av de hetaste ämnena i duellen blev det nya politiska landskapet som uppstått efter M-ledarens utspel för en vecka sedan om att Alliansen bör vara beredd att fälla regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna.

– Jag tycker inte att man ska utesluta stöd från något parti. Vi måste och ska genomföra så mycket av vår politik som möjligt, säger Anna Kinberg Batra (M) i Aktuellt debatt.

”Har varit skadligt att inte tala med SD”

– Vi har haft en princip att inte tala med Sverigedemokraterna. Det tycker jag har varit skadligt, säger Kinberg Batra. Nu vill hon inte utesluta stöd från något parti.

Löfven attackerade Kinberg Batra och menade att hon ständigt ändrar sig i regeringsfrågan.

– Förra veckan var det ett besked, nu är det ett nytt besked, nästa vecka kanske det kommer ett tredje besked, sa Stefan Löfven, som istället vill se mer av samarbete över blocken.

Löfven vill se mer samarbete

– Blir det ett tydligt valresultat så löser det sig själv. Blir det ett svårt parlamentariskt läge måste vi ha blocköverskridande samarbete, säger Stefan Löfven, och fortsätter:

– Inte ens Allianskollegorna förstår vad Anna Kinberg Batra menar.

Anna Kinberg Batra undvek att svara på den direkta frågan om hon helst skulle samarbeta med Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna.

Vill du förhandla om budgeten med Sverigedemokraterna?

– Nej, svarar Kinberg Batra.

Vill du förhandla om flyktingpolitiken?

– Det skulle jag hellre göra med Socialdemokraterna.

Integration viktig fråga

En annan fråga där det hettade till var när de två partiledarna diskuterade jobben. Klyftan mellan inrikes och utrikes födda på den svenska arbetsmarknaden är stor.

Kinberg Batra vill se fler enkla jobb och menar att nästan en miljon människor i Sverige idag lever på bidrag istället för arbete. Löfven kallade det för ”siffertrix” och hävdar att utanförskapet ökade under Alliansregeringen.

En tredje fråga som diskuterades var polisen och tryggheten. Anna Kinberg Batra förde återigen fram att hon tycker att rikspolischef Dan Eliasson bör bytas ut och menade att moderaterna i sitt budgetförslag lägger tio gånger så mycket pengar på att stärka polisen, jämfört med vad regeringen gör.

– Det finns områden där kriminell gäng har tagit över, säger Kinberg Batra som vill se minst 2000 fler poliser och dessutom ge dem högre lön.

”Moderatledaren väldigt pressad”

Stefan Löfven (S) var nöjd efter debatten och säger till SVT Nyheter att han tycker att Kinberg Batra var ”svarslös”.

– Det var mycket märkligt. Det är ett stort frågetecken i regeringsfrågan. Hennes förklaringar håller inte. Jag tror att moderatledaren är väldigt pressad, säger Stefan Löfven till SVT Nyheter.

Var det någon fråga där ni är överens?

– Ja, inriktningen vad gäller polisen och hur vi ska knäcka brottsligheten, säger Stefan Löfven.

”Löfven blir känslomässig”

Anna Kinberg Batra (M) tyckte att det var tydliga skillnader i debatten. Hon vill inte recensera sin egen prestation i debatten, men menar att Moderaterna har den bästa jobbpolitiken och den bästa politiken för trygghet.

– Jag förstår att Löfven blir känslomässig i debatten. Han riskerar ju att förlora jobbet, säger hon till SVT Nyheter efter debatten.

Hon säger att hon känner starkt stöd trots att några moderata kommunpolitiker har lämnat partiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet