Het nätdebatt om Fas 3 efter SVT:s avslöjande

Publicerad

Debatten om Fas 3 har på nytt blossat upp i sociala medier i och med att SVT nu följer upp fjolårets stora granskning.

De flesta rösterna är kritiska, men det finns också försvarare av regeringen.

”En del bör inse att regeringen vidtagit åtgärder, och att oppositionen vikt ned sig”, menar till exempel moderaten Thomas Böhlmark.

Under hashtagen #fas3 har diskussionen om det som numera kallas sysselsättningsfasen blossat upp på Twitter kring SVT:s nya avslöjanden, och i bloggosfären är debatten livlig.

Bloggaren Martin Moberg tillhör de som skrivit mycket om Fas 3 många gånger tidigare, och han beskriver nu åtgärden som ”ett ska(m)ligt fiasko”.

Mikael Persson, som betecknar sig som ”högerbloggare”, skriver om riskerna med Fas 3, eller Sysselsättningsfasen som den nu kallas, ur ett konkurrensperspektiv.

Henrik Lund, engagerad i organisationen SALO som organisarar arbetslösa, kommenterar kritiken mot Arbetsförmedlingens enkät till Fas 3-deltagare.

Socialdemokraten Peter Andersson väcker frågan hur Fas 3/Sysselsättningsfasen kan fortsätta växa efter riksdagens ”stoppbeslut” för ett år sedan.

Moderaten Thomas Böhlmark å andra sidan, går igenom regeringens åtgärder och beskriver de förändringar som gjorts av fasen under det år som har gått.

Han anser att många missat att regeringen faktiskt svarat på riksdagens uppmaning, och påpekar att det socialdemokratiska motståndet mot Fas 3 svalnat betydligt under året som gått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer