Lööf till angrepp mot Åkesson-uttalande: ”Jag känner sådant förakt”

Uppdaterad
Publicerad

När partiledarna debatterade våld mot kvinnor hettade det till mellan Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C). Åkesson menade att Sverige har importerat värderingar.

– Jag känner sådant förakt när jag hör ditt resonemang, replikerade Lööf.

Partiledarna diskuterade mäns våld mot kvinnor utifrån den senaste tidens uppmärksammade kvinnomord. Debatten inleddes med en diskussion om förslag på straffskärpningar, men när Jimmie Åkesson fick en fråga om destruktiva mansnormer framhöll han att det finns en koppling mellan våld mot kvinnor och invandring.

– Vi har importerat värderingar som vi hade mer eller mindre utrotat innan, sade SD-ledaren.

Lööf gav mothugg

– Jag känner sådant förakt när jag hör ditt resonemang. I decennier har kvinnor blivit misshandlade, torterade och dödade i sina hem, sade Annie Lööf.

– Låt inte den här debatten handla om invandring, du är helt förblindad av detta.

Även Liberalernas Nyamko Sabuni, som timmarna innan debatten gjorde ett gemensamt migrationspolitiskt utspel med bland SD, KD och M, replikerade Åkesson:

– Det är bra att vi lyfter hederkultur, men det är inte där det största problemet finns, sade hon.

V lyfte bostadspolitik

Vänsterpartiet tog upp frågan om marknadshyror och regeringens förslag om fri hyressättning vid nyproduktion. Det är något som riskerar att slå mot hotade kvinnor, framhöll Nooshi Dadgostar.

– Det kommer att innebära att kvinnor i Sverige återigen inte kommer att kunna lämna destruktiva relationer, framhöll hon.

– Det är mycket, mycket allvarligt.

Både KD och M framhöll vikten av straffskärpningar.

– Det här är i grunden en lagstiftningsfråga, straffa de som begår brott, sade Ulf Kristersson (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.