Foto: SVT

”Heta Linjen” firar 30 år

Uppdaterad
Publicerad

Det handlar om en tid långt före mobiltelefoner, internet, facebook och twitter – i dag fyller det som ibland kallats Sveriges första sociala medium 30 år.

–Vi låste in oss på rummet hos nån och så ringde vi, fast vi inte fick för våra föräldrar. Det var ju den tidens twitter eller facebook, det var det nya då, det som var häftigt. Det säger Sara Andersson och Sofie Erhardt, som väl minns åttiotalets Heta Linje – det som ibland kallats Sveriges första sociala medium.

Det var ett tekniskt fel som gav möjligheten som att flera personer samtidigt kunde ringa nedlagda nummer och prata gratis i ibland gigantiska gruppsamtal med flera hundra deltagare. Nils Olander, intendent på Tekniska museet berättar:

–Ungdomar kom på det när de höll på och busringde på olika sätt och så spriddes de här numren, och man tänkte liksom inte att tre, fyra, fem, eller kanske 100 personer skulle ringa till samma nummer samtidigt. Sen spriddes det där och så blev det en mass-samling idag för exakt 30 år sedan vid Fridhemsplan och Rålambshovsparken i Stockholm och polisen kom med hundar, batonger och hjälmar.

”Ville ju inte ha kontakt med fel person”

Det var illegalt att man kunde höra andras samtal på telenätet, så Televerket, som det hette då, stängde numren för gratis gruppsamtal.

–Hela grejen var ju att luska ut vem man pratade med och vilka som lyssnade, och jag var ju då i 21-årsåldern och det värsta var ju om det var någon äldre man som lyssnade, man ville ju inte ha kontakt med fel person, beskriver Ted Hesselbom.

Senare öppnade Televerket särskilda Heta Linjen-nummer, föregångare till det som sen blev omdiskuterade 071-nummer och dagens mer dejtinginriktade nummer, även om det var just dejting många var intresserade av även för 30 år sen.

–Syftet var ju att träffa någon, det var ju en spännande dejting-lösning, berättar Ted Hesselbom vidare, och lägger skrattande till:

–Och det gick ju jättebra

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.