Här kommer partiledarna mötas i kväll, det blir en blandning av veteraner och debutanter. Foto: SVT

Historisk partiledardebatt ikväll

Uppdaterad
Publicerad

Om du vill se tv-historia i partiledardebatt-sammanhang så titta ikväll. Om ingen blir sjuk, och om ingen måste föda barn, vilket faktiskt utgör en viss riskfaktor just denna kväll, så blir det den mest jämställda partiledardebatten vi har sett. Fyra kvinnor ställs med, eller mot fyra män. Det aldrig hänt i vårt land.

Och det blir något av en debut-kväll. Det kan ju också vara kittlande. Den största och mest uppmärksammade debuten gör Kristdemokraternas Ebba Busch Thor. Mycket står på spel för henne. Det sägs att hon går genom rutan, och denna kväll gäller det att hon bekräftar att det gäller även här. Hennes parti står och väger vid riksdagsspärren, och kanske kan hennes eventuella lyskraft göra skillnad på riksdagsplats eller inte.

Strategi inom alliansen

Förutom det där som har att göra med hennes lyskraft är den stora frågan hur mycket höger hon kommer att framstå, oberoende av den fysiska placeringen i studion. Strategin för Kristdemokraterna tycks vara att det är Moderaternas konservativa falang som ska fångas in och säkra överlevnaden för partiet. Detta är ett vågspel, eftersom en del anser att en alltför stor högergir innebär dödsstöten för Kristdemokraterna. Balansakten ska utföras på ett sådant sätt att nya väljare vinns utan att andra skräms bort. Och bara detta nummer kan ju skapa lite spänning i den här debatten.

Kinberg Batras första

Moderaternas Anna Kinberg Batra blir också spännande att titta på. Hon har visserligen erfarenhet av partiledardebatt i riksdagen, men i detta storslagna TV-sammanhang är hon debutant. Hennes mål för kvällen är att framstå som den givna ledaren för Alliansen. Samtidigt måste hon värna bredden inom sitt eget parti, där liberaler och konservativa ska känna sig hemma, där det kanske framför allt handlar om att motverka vidare flyktförsök till Sverigedemokraterna. Det senaste utspelet, där Moderaterna föreslår tillfälliga uppehållstillstånd för breda flyktinggrupper, var ett tydligt exempel på ett sådant grepp, säkerligen tajmat väl inför kvällens SVT-debatt.

Åkersson tillbaka

Utöver de två debutanterna lockar ”återvändaren”, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, till tittning. Få kan säga annat än att han har varit en av de allra mest framgångsrika debattörerna i den politiska hetluften på senare år. Av detta skäl blir det extra spännande att se honom ikväll. Har han kvar glöden, den där omtalade förmågan att lyfta ner det komplexa och göra det enkelt, folkligt och självklart? Ikväll ska vi se hur det går. Framgång eller motgång i detta avseende kan faktiskt ha en avgörande betydelse för om partiets ständiga tillväxt ska fortsätta eller nå sin vändpunkt.

Svag regeringsgrund

Om inte allt detta låter spännande nog för att bänka sig i tv-soffan med familjen så kan vi ju bara påminna om det parlamentariska läget. Vi har den stökigaste eftervals-hösten i mannaminne bakom oss, där vi var på vippen att hamna i ett nyval. Den nuvarande regeringen vilar på den kanske svagaste grund någon regering gjort i Sverige i modern tid, och till råga på allt vilar denna grund i sin tur på en (december)överenskommelse som ifrågasätts kraftigt på sina håll, av förklarliga skäl framför allt på den borgerliga kanten.

Tydlig debatt?

Det minst sagt udda i denna parlamentariska bräcklighet är att vi har en statsminister som tillsammans med oppositionen hoppas att statsministern äntligen ska få föra sin egen politik. Egentligen borde det glädja oppositionen att regeringen styr med oppositionens ekonomiska politik. Trots detta har man avtalat bort den möjligheten framöver.

Vi vet ju alla vad det där beror på. Allt handlar om att slippa spela Sverigedemokraternas nyckfulla spel i den folkvalda församlingen. Detta kan man ju tycka vad man vill om, men hursomhelst kan den politiska debatten – av alla dessa skäl – te sig något svårbegriplig för en vanlig väljare. Och bara detta kan ju locka till tittning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.