Historiskt ja till ny kärnkraft

Uppdaterad
Publicerad

Resultatet i folkomröstningen 1980 är nu definitivt överspelat. Sent på torsdagen tog riksdagen det historiska beslutet att tillåta nya kärnkraftverk i Sverige.

Voteringen slutade med att 174 ledamöter röstade ja och 172 röstade nej. Tre ledamöter var frånvarande och ingen avstod från att rösta.

Beslutet innebär att nya kärnkraftverk får byggas i takt med att gamla verk stängs. Antalet reaktorer får inte överstiga dagens tio.

Riksdagen sade också ja till civilutskottets betänkande om ökat skadeståndsansvar för innehavare av kärntekniska anläggningar för upp till 1,2 miljarder euro.

Åtta timmar

För 30 år sedan vid folkomröstningen om kärnkraft fanns inte ens den möjligheten med, bara tre olika avvecklingsalternativ.

Nej-linjen stöddes av Centerpartiet, dåvarande Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. Sedan har Centern bytt fot vilket gav alliansregeringen den här öppningen.

Torsdagens åtta timmar långa riksdagsdebatt koncentrerades på Centerns påstådda svek. Det blev en holmgång mellan MP-språkröret Maria Wetterstrand och miljöminister Andreas Carlgren (C) om vilket parti som står för det förnybara.

Ingen tillit

Wetterstrand gav inte mycket för försäkringarna från C om att de krav som ställs på nya kärnkraftverk kommer att innebära att de blir för olönsamma för att byggas.

-Jag önskar att jag kunde tro på er men det kan jag inte.

Carlgren gick till motangrepp:

-Det är en myt att kärnkraften tränger tillbaka det förnybara. Den har vunnit matchen, sade han och argumenterade för att den klimatrena el som finns måste användas när verkligheten ändrats och klimathotet blivit akut.

”En ödesdag”

C har inte lyckats övertyga två av de egna, Eva Selin Lindgren och Solveig Ternström som sent i debatten förklarade varför hon skulle bryta partilinjen och rösta mot regeringens förslag.

-Fru talman, i dag är det den 17 juni 2010, en ödesdag för Sverige, inledde hon sitt anförande där mycket kretsade kring folkomröstningen vars resultat slutade med en lag om att alla svenska kärnkraftverk skulle vara skrotade i år.

-Så blev det nu inte. Kärnkraft har en enastående förmåga att röja undan den demokratiska processen, sade Ternström.

Från början var utgången i riksdagen oviss. Men den tredje kritiske centerpartisten Sven Bergström bytte fot när vissa av hans krav tillgodosågs, bland annat att de nya reglerna träder i kraft efter valet.

Rödgrönt förbud

Om de rödgröna vinner valet kommer förbudet mot ny kärnkraft tillbaka. Men ingen reaktor avvecklas under nästa mandatperiod.

Beskedet kom från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i samband med en gemensam rödgrön pressträff tidigare på dagen om löftet att inbjuda övriga partier till nya överläggningar om de tre vinner valet. Miljöpartiet svävade dock på målet.

Direkt på frågan om ytterligare en reaktor kan avvecklas nästa mandatperiod svarade S och V nej.

-Vår bedömning är att det inte går före 2015, sade Tomas Eneroth (S).

Detsamma sade Kent Persson (V) med motiveringen:

-Vi kan inte riskera jobben.

TT

Nya regler kring kärnkraft

• Förbudet mot att bygga ny kärnkraft tas bort den 1 augusti i år men de nya reglerna träder i kraft den 1 januari 2011.

• Gamla reaktorer kan ersättas med nya.

• Antalet reaktorer får inte överstiga dagens tio.

• Lagen om kärnkraftens avveckling upphävs.

• Regeringen ska återkomma mer specificerat om att kärnkraften inte ska få några statliga subventioner, direkt eller indirekt.

• Reaktorägarna får ökat skadeståndsansvar.

• Oppositionen vill i stället att kärnkraften fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd och i den takt kärnkraftselen kan ersättas med el från förnybara källor samt genom energieffektivisering.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.