Oscar Rugfelt på Hitta.se beklagar att det förekommer skyddsobjekt i företagets karttjänster.

Hitta och Google om skyddsobjekten: ”Vi tar bort dem direkt”

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på svenska skyddsobjekt sprids på internet, något som kan skada Sveriges säkerhet menar Försvarsmakten.

– När vi får en rapport om att ett skyddsobjekt kommit med så raderar vi dem genast. Inom 24 timmar brukar vi bli av med dem, säger Oscar Rugfelt på Hitta.se.

SVT Nyheter har kartlagt den så kallade street view-funktionen hos aktörer som Google, Eniro och Hitta.se. Kartläggningen visar att flera svenska skyddsobjekt avbildas i karttjänsterna, trots att det råder fotoförbud.

– Det är inte bra. Vi arbetar hela tiden med att förbättra våra rutiner kring granskningen av bilderna, säger Oscar Rugfelt som är cheif information officer på Hitta.se.

”Ett moment 22”

Men att hålla koll på skyddsobjektens placeringar är inte helt enkelt, menar Oscar Rugfelt.

– Det är olagligt att fotografera skyddsobjekt, men det är även olagligt att föra bok över var de finns någonstans. Det blir ett slags moment 22 för oss, säger han.

Samtidigt är skyddsobjekten uppmärkta med gula skyltar. Varför tar ni inte bort dem innan ni publicerar bilderna?

– Vi har ingen automatisk granskning av våra bilder. Vi gör stickprovskontroller och förlitar oss sedan på rapporter från myndigheter och våra besökare.

Plockats bort efter SVT:s frågor

Google har inte gjort sig tillgängliga för en intervju, men skriver i en kommentar till SVT Nyheter att också de tar bort bilder på skyddsobjekt när de får information om att dessa förekommer.

Eniro ger samma besked i en kommentar.

Flera av de exempel SVT har presenterat för bolagen har nu tagits bort i karttjänsterna.

Inga lagförändringar på gång

Försvarsdepartementet skriver till SVT Nyheter att det i dagsläget inte finns några planer på att skärpa lagstiftningen.

Regeringen pekar på att den nuvarande lagstiftningen redan ger rättsväsendet möjlighet att utfärda både böter och fängelsestraff till den som bryter mot fotoförbudet.

”För det fall regelverket skulle visa sig vara otillräckligt kan det dock finnas anledning att återkomma till frågan”, står det i uttalandet från Försvarsdepartementet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.