Kirill Barskij och Alexander Nosov från den ideela organisationen Sjagi Foto: Anton Koposov/SVT

Hiv ökar i Ryssland – informationen brister

Uppdaterad
Publicerad

I Ryssland har antalet hiv-positiva fördubblats de senaste tio åren och landet står nu för 55 procent av alla nya hiv-fall i Europa. Totalt uppgår antalet hiv-fall till över en miljon personer. SVT:s utrikeskorrespondent besökte en organisation som stödjer hiv-postiva och försöker öka medvetandet om hiv i det ryska samhället.

Moskva har närmre 40.000 hiv-positiva men bara två organisationer som stödjer drabbade och sprider information till allmänheten om sjukomen. En av dem är Sjagi, som drivs ideellt av engagerade volontärer. I den färglatt inredda vindsvåningen möter vi två av dem, Kirill Barskij och Alexander Nosov.

I den här organisationen har vi hårda regler: Om du kommer hit måste du respektera dig själv och andra. Hit kommer hiv-postiva, hiv-negativa, missbrukare, sexarbetare och bögar. Här finns ingen plats för fördomar. Det är bara att acceptera varandra, säger Kirill Barskij.

Snabb spridning

På tio år har antalet hiv-positiva fördubblats i Ryssland och i dag handlar det om drygt en miljon smittade. Varje dag får tvåhundra personer i Ryssland en hivdiagnos.

Den snabba spridningen sägs hänga samman med den lavinartade ökningen av sprutnarkomaner. Men i Moskva där antalet nya smittade bara i år ökat med närmare fyra procent är situationen annorlunda, menar Kirill.

– I storstäderna sprids viruset mest genom sexuell kontakt, och så har det varit länge. Många kvinnor smittas nu, och homosexuella män. Bland homosexuella som testar sig är vart tredje test positivt, berätttar Kirill.

Desinformation

I helgen som gick var Kirll, Aleksandr och ett gäng andra volontärer ute på stans bögklubbar och talade med festande Moskvabor om hiv. Enligt Alexander och Kirill beror smittökningen om brist på information, men också på all desinformation som sprids via sociala medier och som får folk att inte ta sin diagnos på allvar.

Hundratusentals personer är med i de här grupperna som hävdar att hiv inte finns, inte aids, och bland dem finns många hiv-positiva. De går alltså inte på behandlingar, går inte till några aidscentrum och kommer hit först när de får tumörer. Man försöker rädda dem, samtidigt är man förvånad hur det kan vara möjligt i modern tid när mediciner och vård finns. Folk driver sig själva till det här, säger Kirill.

Lögnerna på nätet tror de också är den främsta anledningen till att antalet hiv-smittade som utvecklar aids också ökar i Ryssland, i motsats till resten av Europa.

Svårt i mindre städer

Både Kirill och Aleksandr bär på viruset men mår bra, tack vare bromsmediciner och stödet från patientgruppen på centret. I mindre städer är situationen annorlunda. Där kan det vara svårt att få tag i mediciner och bristen på stöd gör att många unga, framförallt homosexuella som får diagnosen begår självmord.

Det finns ett begrepp som heter, ”går ut genom fönstret”. Folk kastar sig ut och de flesta är smittade homosexuella.

Det är en av anledningar till att Alexandr jobbar volontärt på sjagi. Han kommer från en mindre stad och stod helt ensam med sin diagnos. Han läste om sjukdomen på nätet och visste länge inte vad han skulle tro på.

Men jag hade en bra läkare och det var informationen från henne och stödet från min mamma som räddade mig när jag fick dumma tankar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.