Foto: SVT

Terrance, 11, blev ”botad” av hivmaskinen

Uppdaterad
Publicerad

HivsmittadeTerrance Sibande utnyttjades i aggressiv marknadsföring för den så kallade ”hivmaskinen”. Kampanjen kom till efter mångmiljoninvesteringar i företag från Saab och BAE.

Terrance Sibande är ett av hundratusentals barn i Sydafrika som varit hivsmittad sedan födseln. Hans mamma dog i aids. Hans pappa har lämnat familjen. Nu är han elva år och har ätit bromsmediciner hela sitt liv. Många tabletter, varje dag, med efterföljande biverkningar.

Men för två år sedan blev han erbjuden en ny alternativ behandling. Företaget Hivex anser sig kunna oskadliggöra hiv-viruset med radiovågor.

Jas-affären i Sydafrika

Allt patienten behöver göra är att sitta i ett rum där speciella apparater sänder ut elektromagnetiska strålar. Radiovågor som skulle göra hiv-viruset ofarligt.

Sa de till dig att du skulle bli frisk som andra barn?

– Ja.  Jag blev väldigt glad. De satte mig vid maskinen och den tog bort all min sjukdom. Nu mår jag bra, berättar Terrance för Dokument Inifrån.

En del av Saabs motköpsprojekt

Behandlingen betraktas som kvacksalveri av forskare – vilket den gjorde även för tio år sedan när Saab och BAE valde att investera 70 miljoner kronor i företaget. Projektet var ett av de motköpsprojekt som gjorde Sydafrikas köp av Jas Gripen möjligt.

I början på 2000-talet var fyra miljoner människor i Sydafrika hivsmittade. Och antalet växte lavinartat. Men presidenten, Thabo Mbeki, skyllde aids-epidemin på fattigdom. Medan resten av världen ropade att han skulle rädda sitt folk vägrade han att dela ut de bromsmediciner som man sedan många år visste fungerade. Landets hälsominister ordinerade i stället rödbetor, vitlök och citron mot viruset.

Det är under den här tiden, som Terrance får sin behandling. Han blev själv en del av Hivex kampanj, som kom till efter Saabs och BAE:s mångmiljoninvestering i företaget.

På reklamfilmen står en man vid Terrance sida och deklarerar:

– Sedan Terrance kom tillbaka från maskinen har hans liv blivit bättre. Han klarade sin examen. Nu hoppas han att andra barn ska få åka dit.

”Utnyttjar små föräldralösa barn”

Anna Mia Ekström, professor på Karolinska Institutet och en av Sveriges mest framstående aidsforskare, blir beklämd när hon får se filmen och höra om Terrance öde.

– Man känner sig väldigt upprörd över att man utnyttjar små barn och inger falskt hopp liksom. Jag tror att det är rätt och slätt kvacksalveri. Att man utnyttjar ett föräldralöst barn och säger att han ska bli frisk. Jag tycker att det är fruktansvärt och kriminellt.

Terrance tror själv att han är bättre. De vuxna kring honom säger att viruset är borta. Att han är frisk. Men de kan inte förklara för honom varför han hostar så mycket.

2012 stoppade de sydafrikanska myndigheterna Hivex behandlingar.

Se hela reportaget i Dokument inifrån torsdag kl 20:00 i SVT2 eller direkt på SVT Play

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jas-affären i Sydafrika

Mer i ämnet