Marja Strömmare har ofta svårt att få pengarna att räcka till. Foto: Markus Ljungholm/SVT

Hon lever fattigt – får hjälp av okända på Facebook: “Vi hade inte klarat oss utan välgörenhet”

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag vänder sig människor i akut behov av mat, kläder och pengar till okända privatpersoner på Facebook. I välgörenhetsgrupperna – med tusentals medlemmar – ber de om små gåvor eller lån för att klara vardagen.
– Om jag inte fick välgörenhet skulle vi inte klara oss, säger Marja Strömmare som bor utanför Sunne.

På Facebook finns mängder av välgörenhetsgrupper dit personer i behov av ekonomisk hjälp vänder sig för att söka stöd från privatpersoner – en typ av mikrolån. Vissa grupper är helt inriktade på hjälp via mobilappen Swish, medan andra ser till att förmedla matkassar och kläder till behövande. Grupperna är stora, med tiotusentals medlemmar.

Marja Strömmare lever på försörjningsstöd och bor i en by utanför Sunne tillsammans med två av sina barn. Hon tvingas ofta vända sig till välgörenhet när pengarna inte räcker till. Hon har aldrig bett om pengar, men har fått hjälp med mat och kläder.

Se videon i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer